Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević sa ministrima odbrane država članica NATO-a: Na Zapadnom Balkanu visok intenzitet hibridnih prijetnji

Obraćajući se na događaju, čija je tema bio region Zapadnog Balkana u kontekstu širenja hibridnih prijetnji nakon invazije Rusije na Ukrajinu, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Crne Gore, Raško Konjević podijelio je zabrinutost zbog sve većeg prisustva Rusije u regionu

Ministri odbrane država članica NATO-a saglasni su da je rat u Ukrajini drastično promijenio bezbjednosnu sliku Evrope i na radikalan način opomenuo evroatlantsku zajednicu na bezbjednosnu prijetnju pod kojom se nalaze i drugi partneri i regioni, među kojima i Zapadni Balkan, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Oni su, kako se navodi, na neformalnoj radnoj večeri, koju je u okviru Samita NATO-a u Madridu organizovala ministarka odbrane Kraljevine Španije, Margarita Robles Fernandez, konstatovali da NATO treba da zauzme proaktivnu ulogu i pruži konkretnu podršku u jačanju kapaciteta partnerima u ovom regionu, posebno Bosni i Hercegovini, čiji je ministar takođe prisustvovao večeri.

Obraćajući se na događaju, čija je tema bio region Zapadnog Balkana u kontekstu širenja hibridnih prijetnji nakon invazije Rusije na Ukrajinu, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Crne Gore, Raško Konjević podijelio je zabrinutost zbog sve većeg prisustva Rusije u regionu.

„Zapadni Balkan je tradicionalna interesna sfera Rusije. U regionu je prisutan visok intenzitet hibridnih prijetnji, najviše kroz širenje dezinformacija i sajber aktivnosti, protiv kojih se može odbraniti samo uz snažnu podršku evroatlantske zajednice“, kazao je Konjević.

Ponovio je da je u tom kontekstu od velikog značaja konkretna saradnja između NATO i EU, dodajući da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena punoj evropskoj integraciji, “putu koji vidi kao jedini garant sigurnosti i prosperiteta cijelog regiona”.

Konjević je dodao da će time ujedno biti sužen prostor za maligni uticaj trećih država na prostoru Zapadnog Balkana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
30.06.2022-10:23 10:23

ZAISTA TI PRISTOJI DA SI MINISTAR ODBRANE JOS SAMO NASEG GOSPODINA ZIVKOVICA -DPS-UZMES ZA POMOCNIKA BILA BI CG NAJACA SA SKOLOVANIM KADROM U NATO!!