Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević: Prijedlog mandatara bio politička igra, URA dala potpis da bi izbjegla priču da je kriva

Kako je istakao, nepisani je standard da ako dvije vlade ne uspiju nešto da urade, da je zadatak političke elite da vrati mandat građanima

Kriza u kojoj smo zahtijeva ozbiljnu političku elitu, a izbori su najbolje rješenje u datom momentu, kazao je ministar odbrane u tehjničkom mandatu i lider SDP-a Raško Konjević, gostujući u emisiji “Drugačija radio veza”

Kako je istakao, nepisani je standard da ako dvije vlade ne uspiju nešto da urade, da je zadatak političke elite da vrati mandat građanima.

“A ova vlada pala je glasovima 51 poslanika”, podsjetio je Konjević.

Ako ne skratimo mandat Skupštini, slijedi dublja politička kriza

Ne očekuje, kako je kazao, da će se iko usuditi da pokuša da sprovede neke odluke na neustavan način, jer su to, po njegovim riječima, ozbiljna krivična djela.

“Legitimno je da pokrenete ustavnu proceduru za razrješenje predsjednika države. Inicijativa se glasa u parlamentu, a ukoliko prođe ocjenu da li je ustav prekršen daje Ustavni sud. Ukoliko on ocijeni da je predsjednik prekršio Ustav, parlament može da glasa u njegovom razrješenju”, istakao je Konjević.

Kaže da i ako se Skupštini ne uskrati mandat da ulazimo u dublju političku krizu.

Prema njegovim riječima, prijedlog mandatara bio je očigledna politička igra.

“URA je dala potpise samo da bi izbjegla optužbe da je kriva”, smatra Konjević.

Precizno su, kako ističe, rekli da su spremni da se dogovaraju oko kandidata za sudije Ustavnog suda, ako to drugima nije cilj, dodaje, spreman je da podnese odgovornost na svoja pleća.

Stava je i da su Demokrate bile jedini politički subjekt iz političkih struktura koje su ijzabrale vladu Zdravka Krivokapića koji su imali stav da je Abazovićeva vlada nelegitimna te da su glasali da vlada padne.

“Da li novi izbori prave neku novu kalkulaciju, ali vidjećemo da li će kalkulacija biti i oko rebalansa. Biće interesantno”, tvrdi Konjević.

Ako ne prođe inicijativa Đukanovića, 25 poslanika da pokrene ponovo proceduru

Ako inicijativa Đukanovića ne prođe u petak, Konjević smatra da očekuje da će 25 poslanika pokrenuti ponovnu proceduru za skraćenje mandata Skupštini.

“Rješenje za izlazak iz krize postoji, mi mislimo da su ti izbori”, ponovio je on.

Na pitanje da li su mogli pretpostaviti da će URA i Dritan Abazović biti faktor nestabilnosti, Konjević navodi da je ukazivao na nekoliko stvari koje su im smetale.

“Tad mi je visoki funkcioner URE, kazao zašto sumnjaju da bi prije sarađivali s SNP-om ili DF-om, kad imaju slične principe s SDP-om. Svakako nijesam očekivao ovo ovako brzo, ali sam znao da se neke od ovih stvari mogu desiti. Vjerovali smo da će ipak biti političke zrelost, da će interes URE i Dritana Abazovića biti prioritet EU integracija”, istakao je on.

Poruke koje dobijamo od evropskih partera su, kako navodi, vrednosne.

“Važno je da ove poruke ne čujemo na vrijeme, ne kasno”, poručio je Konjević.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve