Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Konjević: Očekujem da Đukanović raspusti Skupštinu

Konjević je komentarišući mogućnost raspuštanja Skupštine ocijenio da je pravna situacija tim povodom jednostavna i jasna

Predsjednik SDP-a Raško Konjević očekuje da predjsednik države Milo Đukanović sjutra raspušti parlament. U Drugačijoj radio vezi Antene M ocijenio je da će nesitinita izjava Jakova Milatovića o SDP-u, koju je podmetnuo ambasadoru Francuske Timonijeu, najviše štete nanijeti upravo predsjedničkom kandidatu ES-a. Osvrnuo se i na finansiranje kampanje DF-a i ES-a, kao i na podršku URE kanadiatu Demokrata Aleksi Bečiću, koju je nazvao “Koalicijom za 21 milion”.

Konjević je komentarišući mogućnost raspuštanja Skupštine ocijenio da je pravna situacija tim povodom jednostavna i jasna.

”Po našem tumačenju, a i naše političko očekivanje je da će gospodin Đukanović sjutra raspustiti Skupštinu. Vrijeme je da se agonija u političkom smislu prekine, a ova kriza se jedino može riješiti vanrednim parlamentarnim izborima”, ocijenio je Konjević.

Razumijem javnost koja ne vjeruje Milatoviću u vezi dešavanja na Belvederu

Konjević je na početku emisije govorio o izjavi kandidata Evrope sad Jakova Milatovića da je politika SDP-a fašistička, što je navodno rekao ambasador Francuske Kristijan Timonije. Objašnjavajući takav potez Milatovića, Konjević kaže:

”Mislim da je najprije neznanje objašnjenje. Kada bi ga pitali o značenju pojma fašizam, Milatović ga ne bi protumačio na pravilan način. Jer, ne mogu da vjerujem da neko može da lupi takvu glupost i da takvu neutemeljenu optužbu stavi u usta ambasadoru jedne uticajne zemlje kao što je Francuska. On je pokušao da to objasni pričom kako navodno Draginja Vuksanović Stanković njemu crta metu, pričom o dešavanjima u vrijeme belvederskih protesta.”

”Izjava Milatovića je bila kakva je bila, iz izjave ambasadora Timonijea se može vidjeti da to nije tačno, a za nas je od početka bilo očigledno da Milatović ne govori istinu. Samo desetak dana prije toga Milatović je za agenciju MINA imao potpuno drugačiji stav i u određenoj mjeri pozitivno govorio o Vuksanović Stanković”, kazao je Konjević.

Konjević podsjeća na zbivanja u tzv. WAR sobi, u kojoj se nalazio i Milatović.

Naglašava da tadašnji ministar ekonomije definitivni nije smio da bude u toj prostoriji, jer su pravo na to imali samo predsjednik Vlade, ministri odbrane i unutrašnjih poslova, odnosno članovi Vijeća za bezbjednost.

Govoreći o navodnoj Milatovićevoj izjavi o 10 poginulih Crnogoraca kao prihvatljivoj cijeni za ustoličenje Joanikija Mićovića, Konjević kaže da razumije dio javnosti koji će, sa sadašnjim iskustvom o Milatovićevoj sklonosti da saopštava neistine, i taj njegov demanti smatrati neistinitim.

”Tada je bilo niz elemenata koji su bila suprotni zakonu, pred SDT-om je otovorena procedura kada je riječ o Ministarstvu odbrane. Konkretno mislim na upotrebu helikoptera u tom slučaju. Time treba da se bave nadležni organi, jer najblaže rečeno nije bilo potrebe da resurse MO upotrebljavate u službi bilo koje vjerske zajednice”, poručuje Konjević.

O pomirenju URE i Demokrata: Koalicija za 21 milion

Komentarišući podršku GP URA Aleksi Bečiću, predsjednik SDP kaže:

”Meni to liči na koaliciju za 21 milion, ako se sjetimo njihove koalicije za 21. vijek. Da li će to pomoći Bečiću ne znam, ali nijesam siguran da će glasači URE do kraja poslušati poziv Abazovića”.

Konjević smatra da bi URA sigurno podržala Milatovića ili Spajića da su oni prihvatili ono što su prihvatile Demokrate (formiranje nove vlade sa Abazovićem kao premijerom- prim), te da je planove URE pokavrio Danilović time što nije podržao novu Vladu sa Abazovićem.

”Siguran sam da će jedna broj glasača URE birati Milatovića”, ocjenjuje Konjević.

Podsjeća kako je Dritan Abazović u Vladi koja je formirana nakon obaranja “apostolske”, a u kojoj je Konjević kratko bio ministar odbrane, govorio da ”crvene treba očistiti sa svih pozicija”!

Gost DRV ukazuje da su četiri grupacije u Vladi podržale četiri različita kandidata i zaključuje:

”To znači da Vlada ne postoji”.

O ulozi Rusije i Srbije i finansiranju DF-a i Evrope sad

Konjević ne očekuje da se Srbija i Rusija primire i da se ne uključuju u predsjedničke i evenrualno prijebvremene parlamentarne izbore u Crnoj Gori.

”Možda će samo intenzitet biti različit, ali Rusija će željeti da ima svoj uticaj na Balkanu, a siguran sam da ga ona ostvaruje po više osnova, a mi ćemo se bez snažne proevropski orijentisane Vlade teško oduprijeti tom pritisku.”

Upozorava na novac kojim očigledno raspolaže DF, ali i vanparlamentarna Evropa sad!

”Možda političke partije nevoljno govore o tome, ali samo pogledajte količinu novca koju troši DF i Evropa sad, pri čemu je PES vanparlamentarni politički subjekt. Tolika količina novca se teško može naći i prikupiti na političkom i ekonomskom tržištu Crne Gore zakonito. Očigledno je i logično da taj novac dolazi sa strane, a svi prećutno znamo da dio tih finansija najčešće dolazi iz Srbije”, kaže Konjević.

Dodaje da to znači ugrožavanje nacionalne bezbjednosti, ali i da ne zna bavi li se ANB time!?

”I tužilaštvo bi tokom kampanje trebalo da se time bavi, jer kada se završi kampanja do tih podataka je teže doći”, upozorava Konjević.

On smatra da poruke sa Zapada o protivljenju ulasku DF-a u Vladu, neće nažalost imati uticaja na URU i zaključuje:

”Zapadni partneri ne mijenjaju lako svoja uvjerenja i mislim da će njihov stav ostati da u Vladi budu oni koji dijele evropske vrijednosti i da će dobru saradnju imati sa onom Vladom koja je na jasnom evropskom i evroatlantskom kursu.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Depeesovac
15.03.2023-14:15 14:15

Naravno i svakako.
Koliko je śutra.