Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Konjević o sajber napadima: Podaci Ministarstva odbrane zaštićeni

AP naveo da je sajber napad uslijedio kao posljedica očigledng pokušaja Moskve da se destabilizuje balkanski region

U sajber napadima kakvi su se dogodili u Crnoj Gori uobičajeno je da se koriste organizacije kao paravani za državne obavještajne službe – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević u intervjuu za Asošijeted pres (AP).

Na pitanje o eventualnoj ugroženosti podataka Ministarstva odbrane, potpredsjednik Konjević je kazao da su podaci ove institucije zaštićeni na poseban način, dok se druge moguće slabe tačke istražuju.

AP je, kako su rekli iz Ministarstva odbrane, naveo da je sajber napad uslijedio kao posljedica očigledng pokušaja Moskve da se destabilizuje balkanski region, koji je bio zahvaćen ratom devedesetih godina, a sve preko balkanske saveznice Kremlja, Srbije, te na taj način, makar dijelom, skrene fokus sa rata u Ukrajini.

(Ministarstvo odbrane)

Navodi se da eksperti sajber napad sa kojim se suočila Crna Gora opisuju kao do sada nezabilježen po svom intenzitetu, ali i dužini trajanja u skorijoj istoriji u državi.

AP piše da je napad koji je oborio vladinu digitalnu infrastrukturu izvršen i sproveden od strane grupe hakera sa ruskog govornog područja, koji generalno djeluju bez direktnog miješanja Kremlja, sve dok im meta nisu ruski saveznici.

Podsjećaju i da je crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost za cjelokupan napad okrivila direktno Rusiju.

U Crnoj Gori je, piše u tekstu AP-a, trenutno na vlasti Vlada koja je izgubila povjerenje zbog sumnjivih dogovora premijera Dritana Abazovića sa uticajnom Srpskom pravoslavnom crkvom, a sve bez saglasnosti koalicije koja je tu Vladu podržala.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve