Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Konjević: Krivokapić finalno priznao da je Vlada pala, ovakve krize se razrješavaju izborima!

''Ova Vlada je suštinski pala, kao koncept i politika za koju se zalagala. Priznala je da nema adekvatne rezultate''

Predsjednik SDP-a Raško Konjević u emisiji “Drugačija radio veza” saopštio da je evidentno da je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić koji je, kako navodi, nebrojeno puta do sada branio poziciju Vlade finalno priznao da je ona pala, te da nema jasnu podršku parlamentarne većine.

“Vlada ne daje rezultat i ona je formalno sa jučerašnjim sastankom pala. Ovo predugo traje, ovakve krize se razrješavaju izborima. Ne očekujem da će doći do dogovora i mislim da je najcjelishodnije da se u nekom roku koji bi bio dogovor, organizuju izbori i da svi konstatujemo da ovaj eksperiment nije dao rezultate”, kaže Konjević.

On kaže da se prethodna Vlada nije proslavila u dijelu i onoga što je napredak prema EU, ali smatra da za ovih godinu ne može da se nađe nijedno pozitivno polje.

“Dva bih izdvojio, na primjer reforme javne administracije, sve što je urađeno urađeno je suprotno ili taj dio koji se tiče poglavlja 23. i 24, bilo je nekih pomaka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali nije bilo institucionalnih koji su se očekivali. Niti smo se pomjerili korak oko Tužilačkog i Sudskog savjeta, nama je pravosuđe u blokadi”, objašnjava Konjević.

On se osvrnuo i na izjavu poslanika URE Miloša Konatara u kojoj je kazao da ako ne dođe do dogovora o novoj Vladi ili rekonstrukciji, ona treba da nastavi da radi.

“Ova Vlada je suštinski pala, kao koncept i politika za koju se zalagala. Priznala je da nema adekvatne rezultate. Sve ovo o čemu smo pričali na kraju je formalizovao i premijer kroz ovo rješenje koje je ponudio. Ustavno, ukoliko rekonstrukcija ne prođe, Konatar je bio u pravu, ova Vlada mora nastaviti da radi”.

On je dodao da bi to onda podrazumijevalo da sve ovo što su govorili u zadnjih 15-ak dana – da je potrebna rekonstrukcija, ispalo bi da su obmanjivali javnost.

“Ne vjerujem da može biti uspjeha. Parlament ne obavlja svoju funkciju, ukupan ambijent šalje negativnu poruku i ne može nikakav pozitivan rezultat građanima da da. Jedino rješenje su izbori”, jasan je Konjević.

Konjević je kazao da je URA zauzela stav koji otprilike glasi “vi ste dali podršku ovoj Vladi, mi smo spremni za rekonstrukciju, ako bi ostala na principu ekspertske i nestranačke Vlade”.

Smatra, međutim, da je tu nešto drugo suština.

“Mislim da su kolege iz URE dobile poruku međunarodnih aktera Crnoj Gori da je ulazak DF-a u Vladu tzv. crvena linija i da je to nešto što otežava dogovor ili olakšava, zavisno kako na to gledate”, kaže on.

Konjević je istakao da je bilo više nego dovoljno signala u ovih godinu, da tako koncipirana parlamentarna većina nema jasnu i čistu ambiciju da državu zadrži na prozapadnom kursu.

“Djeluje mi da je ta poruka jasno poslata i sada je pitanje da li je finalan izbor sljedeći  – Da li ste za Vladu sa DF-om za koju ključni međunarodi partneri iz EU smatraju da on ne može da bude u Vladi zbog svoje politike koju zastupa, ili ste za nastavak podrške međunarodne zajednice, pri tome milslim na proces evropskih integracija i na to da smo mi NATO članica”, objašnjava on.

Na pitanje da li konačna odluka URE u vezi sa tim može da zavisi od onoga što navodno Aleksandar Vučić ima u fioci, Konjević odgovara: “Abazović je na jednom odboru odgovorio na moje pitanje da ništa od toga nije tačno. Na kraju, i to će se vidjeti”, naveo je Konjević.

Govoreći o tome da su Demokrate do sada važile za političkog subjekta koji jako drži do dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom, EU i SAD, te da li smatra je zbog toga sve iznenadio ovaj sporazum, Konjević kaže:

“Mislim da su kolege iz Demokrata željele da se pozicioniraju na način koji će im obezbijediti situaciju u kojoj će lakše da hendluju onaj dio biračkog tijela koji je dosta sličan biračkom tijelu DF-a, sa druge strane me iznenadilo zato što mislim da su oni iznenadili međunarodnu zajednicu, dugo su ulagali u tu vrstu relacije, i ta vrsta iznenađenja se osjeća u tom segmentu”.

Finale svega je, kaže on, da je Vlada najviše u ovih deset mjeseci potrošila vremena na to kako sama sebe da rekonstruiše. On smatra da ovako koncipirana parlamentarna većina ne može da obezbijedi bezbjednost.

Komentarišući to što je jedan poslanik koalicije “Crno na bijelo” za predloženu varijantu, dok su ostala tri protiv, te koliko je to bitno Konjević kaže da je to pravo svakog poslanika.

“Da li neko od njih smatra da je neki koncept dobar ili lošiji, to je njihova unutrašnja stvar, na to imaju i političko i svako drugo pravo. To je pokušaj neke dodatne političke poruke prema Abazoviću”, kaže Konjević.

On je, govoreći o povećanju zarada koje je najavio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, kazao da su to samo bajke.

“To zahtijeva ozbiljniju analizu i razgovor sa onim partnerima na koje se odnosi. Lijepo je to sve reći, ali tako se ne ide u reforme. Siguran sam da ako želimo ozbiljnu reformu to podrazumijeva ozbiljnu vrstu debate. Ja mislim da je to sve bajka.

Da je Spajić postavio to kao cilj Vlade na kraju njenog mandata, ja bih bio među prvima da se o tome otvori debata, jer takva vrsta reforme podrazumijeva političku stabilnost, jasnoću reforme…naš prijedlog je bio da se to radi postepeno, jer je najgore kada sprovodite reforme da se ne znaju jasna pravila”, kaže Konjević.

Ciljevi koji su postavljeni za 2022. su bajka, smatra lider SDP-a.

Govoreći o “aferi” Pandorini papiri, te kako ocjenjuje njen značaj i domet, Konjević smatra da su važne dvije stvari.

“Važno je da tužilaštvo ispita navode MANS-a, i da predsjednik države Milo Đukanović bude u nekoj vrsti proaktivne pozicije vezano za to. Mislim da je i Đukanoviću korisno da se stvar izvede na čistac, za građanje je najbitnije da nadležni organ saopšti da li je formiranje jedne takve šeme nešto to može da izazove određenu sumnju. Iz stava specijalog državnog tužilaštva, koliko ono bude realno, toliko će javnost, ako ima inkriminacije, ili ako nema, znati šta je posljedica”, objašnjava Konjević.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve