Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević: Kentera smijenjen u Viber grupi, dan nakon što je Abazovića upoznao o ruskoj špijunaži

Ministar odbrane navodi kako je obilježje u Morinju postavljeno u skladu sa zakonima

Ministar odbrane Raško Konjević kazao je kako, na osnovu svih informacija kojima raspolaže, dolazi do zaključka da je odlazeći premijer Dritan Abazović imao “nesporne kontakte” sa članovima organizovane kriminalne grupe koja je u dokumentu SOCTA prepoznata po bavljenju švercom cigareta.

“Političko-vrijednosne sudove iznosim na bazi informacija kojima sam raspolagao do momenta razrješenja sa mjesta rukovodioca BOK-a. Abazović je, od trenutka pokretanja procedure za razrješenje njegove Vlade, targetirao da neko drugi, odnosno ja, politički štiti neke koji se bave švercom. Više puta sam govorio da to nije tačno, a Abazović nije nudio nikakve dokaze. Paralelno s tim, Abazović je više puta učestvovao u jasno organizovanim medijskim performansima sa Radem Miloševićem i Filipom Adžićem, gdje se navodno pojavljivao u ulozi nekoga ko uništava cigarete… Ono što nije znao – jeste da tužilaštvo radi taj predmet više od mjesec. I što je očigledno – u tim radnjama UPC je bilo nezakonitih aktivnosti”, naglasio je.

“Abazović nije negirao kontakte sa OKG – jer ne može ni negirati”

Rade Milošević je, prema Konjevićevom utisku, neko bez čijeg se učešća nije mogao organizovati šverc cigareta. Abazović je, dodao je Konjević, morao znati čime se Milošević bavi.

“Moj zaključak, na bazi informacija, jeste da je Milošević odgovoran za to što se dešavalo, a tužilaštvo govori o stvaranju organizovane kriminalne organizacije i davanju mita, a da je u to bila uključena jedna OKG koja u SOCTA dokumentu je notirana kao grupa čija je osnovna djelatnost šverc cigareta. Abazović i Milošević su imali nesporne kontakte sa članovima te organizovane kriminalne grupe. I to Abazović ne negira – jer ne može negirati”, dodao je on.

Kazao je kako “nije valjda da neko misli kako nekoliko carinika može da napravi OKG”.

“Valjda ne misli neko da je sve ovo moglo da organizuje 4-5 carinskih službenika i da Milošević nije znao ništa o tome”, dodao je.

Milošević očito podnio ostavku pod pritiskom

Ističe kako je uočio da je tokom posljednje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost bilo pribojavanja na koji će način Milošević postupiti povodom zahtjeva da podnese ostavku. Kazao je kako je ministar finansija Aleksandar Damjanović bio spreman da predloži njegovo razrješenje, ali da je ostao dogovor da sa Miloševićem porazgovaraju partijske kolege iz URE.

“U političkom smislu, podnošenjem ostavke potvrđujete neku vrstu potencijalne umiješanosti u taj slučaj. Očigledno je da je Milošević podnio ostavku pod pritiskom. Da je osjećao moralnu odgovornost, a da nije ništa kriv – on bi sjutradan podnio ostavku, ne bi čekao četvrtak”, ocijenio je Konjević.

“Bitno je pitanje šta će Abazoviću kriptovani telefon sa SKY aplikacijom”

Informacija da je Rade Milošević dao Dritanu Abazoviću kriptovani telefon je tačna, kazao je on.

“Mislim da je to bitan momenat, ne znam šta će premijeru kriptovani telefon sa SKY aplikacijom. Ovdje je riječ o visokom dužnosniku Vlade, koji je bio zadužen za operativnu kontrolu bezbjednosti… Teško možete objasniti šta će vam to kao državnom funkcioneru”, naglasio je.

Kentera smijenjen u Viber grupi, dan nakon što je Abazovića upoznao o ruskoj špijunaži

Konjević je potvrdio kako je Abazović doskorašnjeg v.d. direktora ANB smijenio putem – Vibera.

“I bez bilo kakvog obrazloženja”, dodao je.

NATO je, dodao je, precizno informisan o aktivnostima ANB povodom borbe sa ruskim malignim uticajem.

“Abazović je išao u ANB i predstavljene su mu te aktivnosti. Nakon što mu je ukazano da će one biti nastavljene, on je odlučio da razriješi Kenteru. Motivacija gospodina Abazovića je očigledna”, naglasio je.

Zapadu je sve jasno

Upitan da li je partnerima sa Zapada sve jasno, Konjević je odgovorio kako “vjeruje da apsolutno jeste”.

“Reći ću samo da su SAD i Velika Britanija u zvaničnim komentarima na smjenu Kentere izrazili poštovanje prema radu ANB na suzbijanju malignog ruskog uticaja. Ako je to tako saopšteno sa diplomatskog nivoa, meni je zaključak jasan”, dodao je.

Povodom pitanja njegovog i Krivokapićevog razrješenja, kazao je kako je i odlazećem premijeru jasno da smjenjuje ministre koji su čvrsto uz evropske i euroatlantske vrijednosti, a kojima je nedavno zabranjen i ulazak u Rusiju.

“Prije bih, stoga, vjerovao da Abazović mora da izvrši neku obavezu”, konstatovao je Konjević.

Nikakvo rješenje o Morinju nam nije stizalo, Abazović dao nalog inspekciji da se time pozabavi

Kazao je kako njegovo ministarstvo nije dobilo nikakvo rješenje inspekcije povodom spomen-ploče u Morinju.

“Pročitao sam da, ne samo da nam je uručeno rješenje, nego da smo imali upit da se izjasnimo o tome. Ništa od toga nije tačno, ni nama, ni Ministarstvu vanjskih poslova nije dolazio nikakav akt”, rekao je on.

Kazao je kako je odlazeći premijer Dritan Abazović “dao nalog inspekciji da se time pozabavi”.

“On je v.d. direktoricu UIP, koja je kadar DF-a, prilježno sačuvao u ovih 100 i više dana. Tako da sam siguran da sa njom ima komunikaciju. Imam i ja informaciju da je bilo interesovanja i pritisaka na pojedine inspektore. Ali vrlo jednostavno želim da kažem – mi ćemo se u odgovarajućem upravnom postupku, ako nam neko uputi te akte, izjasniti o čemu je ovdje riječ. Ovdje je u pitanju primjena Zakona o Vojsci, te Zakona o spomen-obilježjima”, istakao je on, gostujući na Anteni M.

Pojasnio je da nije riječ o javnoj površini, već onoj koja pripada Ministarstvu odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
XXL
19.10.2022-13:10 13:10

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova prije nekoliko dana saopštilo da je Kenteri, Konjeviću i Krivokapiću zabranjen ulazak u Rusiju. Stoga je krajnje simptomatično što se Abazović okomio baš na ovu trojicu funkcionera, koje po svaku cijenu želi da eliminiše iz političkog života, po svemu sudeći, da ne bi ometali sprovođenje srpsko-ruske agende u Crnoj Gori.