Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Konjević: Joković hitno da sazove sjednicu kako bi se razmatrale mjere podrške građanima i privredi

Predsjednik SDP-a ističe da Skupština što prije mora usvojiti Zakon o akcizama

Predsjednik SDP i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Raško Konjević uputio je dopis predsjedniku Odbora Vladimiru Jokoviću sa zahtjevom za održavanje hitne sjednice kako bi se razmatrale mjere podrške crnogorskim građanima i privredi koji se suočavaju sa rapidnim padom životnog standarda i otežanim funkcionisanjem u mnogim privrednim granama.

“Svjedoci smo, da zbog neodgovornog odnosa odlazeće Vlade Zdravka Krivokapića, ali i blokade rada Skupštine Crne Gore najveću štetu trpe građani koji su pogođeni strahovitim rastom cijena goriva, prehrambenih artikala i brojnih usluga. Životni standard građana je ozbiljno ugrožen, a Crna Gora je jedina država regiona čija Vlada i Skupština nijesu usvojile adekvatan paket mjera pomoći građanima i privredi”, navedeno je u tekstu dopisa.

Zato je, ističe Konjević, potrebno, da kao predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, u hitnom roku, zakaže sjednicu tog radnog tijela, kako bi se razmatrale mjere podrške crnogorskim građanima i privredi koji se suočavaju sa rapidnim padom životnog standarda i otežanim funkcionisanjem u mnogim privrednim granama. Građani i privreda nijesu dužni da trpe neodgovorno ponašanje odlazeće Vlade i dijela dosadašnje parlamentarne većine koja braneći fotelje blokira rad insitucija, a ugrožava egzistenciju građana i otežava funkcionisanje privrede” istaknuto je u tekstu dopisa.

“Uloga Skupštine Crne Gore, kao najvišeg zakonodavnog doma, je da usvaja zakone, ali ona nažalost ne zasijeda zbog samovolje nekih političkih subjekata, a štetu zbog neusvajanja seta mjera ekonomske podrške trpe svi naši sugrađani”, naveo je Konjević.

On je kazao da Skupština mora hitno usvojiti zakon kojim bi se smanjile cijena goriva, smanjio PDV na mnoge proizvode i usluge. Cijene hrane su skoro udvostručene, dok poreske stope ostaju na istom nivou. Naši poljoprivrednici su bez ikakve podrške, suočeni sa visokm cijenama goriva, sjemenskog materijala, stočne hrane i đubriva. Penzioneri su posebno na udaru, jer za njih 125.000 penzije su povećane za svega par eura, dok su cijene prehrambenih proizvoda – hljeba, jaja, mesa, povrća, ulja, mlječnih proizvoda povećane od 25 odsto do 100 odsto”, dodao je Konjević.

Kako je naveo, odgovor vlasti je bio zapanjujući – resorna ministarstva su prodala brod sa 10.500 tona pšenice, što je bilo sasvim dovoljno za nekoliko mjeseci snabdijevanja bez ikakvog povećanja cijena.

“Građani nemaju vremena za politička prepucavanja, tako da je nužno hitno razmatranje antikriznih mjera na sjednici Odbora i zbog toga od Vas tražimo hitno održavanje sjednice na kojoj će se razmatrati i usvojiti niz antikriznih mjera koje će pomoći građanima i privredi”, zaključio je Konjević u tekstu dopisa predsjedniku Odbora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve