Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević: Izvještaj EK biće negativan, Vlada nije napravila ni korak naprijed

Činjenica je, dodaje, da Vlada premijera Zdravka Krivokapića nije napravila ni minimalan pomak u procesu integracija

Svaka zemlja Zapadnog Balkana koja zasluži da bude dio EU prije ili kasnije naći će se tom društvu. Crna Gora, iako lider u procesu integracija čeka, izvještaj EK koji će biti negativan, ocijenio je predsjednik SDP-a Raško Konjević.

“To će biti prvi put da izvještaj EK, u više oblasti, bude negativan. Do nedavno bili smo lider u procesu integracija, otvorili neka polja, neka zatvorili, ali suština je u poglavljima 23 i 24 i dok ih ne zatvorimo nijesmo završili pregovore”, kazao je Konjević u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

Činjenica je, dodaje, da Vlada premijera Zdravka Krivokapića nije napravila ni minimalan pomak u procesu integracija.

“Čudi me da nova vlast, nakon promjena 30. avgusta, nije osim simbolično integracije stavila u fokus, jer bi joj to donijelo najveću političku, a svakako najveću korist društvu”, rekao je Konjević.

Naglašava da se, na putu ka EU, pravila znaju i da je pitanje “da li kreiramo dobru političku volju i ambijent u kojem se reforme sprovode”.

“Na žalost, vidite kakva je situacija. U ključnim oblastima, dva najznačajnija poglavlja 23 i 24, neophodna za bilo kakav pomak imamo probleme – sa članovima Sudskog i Tužilačkog savjeta, sudijama Ustavnog suda. Samo u tom segmentu mi već godinu nijesmo u stanju da otvorimo ozbiljan dijalog, a ne da te probleme riješimo”, poručio je Konjević.

Uprkos tenzijama u regionu, lider SDP-a ne vjeruje da će njegova stabilnost, kao i Crne Gore biti ozbiljnije ugrožena.

“Da li će se javljati tenzije na Balkanu? Hoće, uvijek ih je i bilo. Balkan nažalost bez tenzija ne može”, smatra Konjević.

Crna Gora mora ozbiljnije shvatati posao NVO i medija koji podrazumijeva kontrolu djelovanja javnih ličnosti, kazao je komentarišući navode koje je objavila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora o poslovanju predsjednika države.

“U ovom slučaju odgovor treba da daju institucije, a predsjednik Milo Đukanović, zbog funkcije, da ima neku vrstu proaktivnog pristupa prema institucijama koje treba da provjere navode MANS-a i utvrde postoji li bilo koja vrsta inkriminacije u njegovim aktivnostima u vremenu kada, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, nije obavljao javnu funkciju”, rekao je Konjević.

Tek nakon odgovora institucija treba suditi o bilo kojoj vrsti odgovornosti, zaključio je lider SDP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve