Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević i Vuksanović – Stanković traže saslušanje Purišića

Kako su naveli u obrazloženju, traže saslušanje ministra na temu: “Položaj zaposlenih i penzionera u Crnoj Gori u svijetlu predstojećih izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju”

Draginja Vuksanović-Stanković i Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije tražili su saslušanje ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića.

Kako su naveli u obrazloženju, traže saslušanje ministra na temu: “Položaj zaposlenih i penzionera u Crnoj Gori u svijetlu predstojećih izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju”.

Kako su objasnili, veliki broj građana kojima je prestao radni odnos još uvijek ne prima penziju čekajući usvajanje zakonskih izmjena putem kojih su, kako tvrde sindikati, konačno uspjeli da obezbijede povoljnije uslove za ostvarivanje prava na penziju kroz izuzimanje četvrtine najlošijih nevezanih godina iz osnovice za utvrđivanje visine penzije i povećanje minimalne penzije.

”Takođe, dogovoreno je i smanjivanje broja godina potrebnih za penzionisanje, za muškarce na 66, a za žene na 64 godine. Kako građani ne bi i dalje trpjeli štetu, potrebno je pred nadležnim Odborom utvrditi razloge zbog kojih ovaj predlog zakona nije dostavljen na usvajanje Skupštini, kako bi se  omogućilo da se poslanici o njemu izjasne u primjerenom roku i kako bi stupio na snagu od naredne kalendarske i fiskalne godine”- naveli su u obrazloženju.

Navedeni predlog izmjena zakona je, podsjećaju, dogovoren između socijalnih partnera još prije godinu, a usvojen na Socijalnom savjetu prije pola godine.

”Tako da se naši sugrađani s pravom pitaju zbog čega je taj zakon još uvijek u nečijoj ladici, a ne na sjednici Vlade i Skupštine”- naveli su oni u obrazloženju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve