Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević: Crna Gora evidentna meta ruskog malignog obrasca ponašanja

''Ipak ratna dešavanja u Ukrajini, izazvana nelegalnom agresijom Rusije, pokazala su da politika proširenja na zemlje ZB nije luksuz, već potreba kao i da integracija zemalja regiona nije ustupak već doprinos stabilnosti Evrope u cjelini'', kazao je Konjević

Crna Gora je posljednjih godina evidentna meta ruskog malignog obrasca ponašanja, a svoju takozvanu meku moć Kremlj projektuje na različite načine, preko crkve, ulaganja u medije, kampanjama dezinformisanja, finansiranjem proruski orjentisanih partija i nevladinih organizacija, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem i unutrašnju politiku Raško Konjević.

„Kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama okruženja, Rusija nastoji iskoristiti dugogodišnje, pa i decenijske probleme, a prije svega političku, socijalnu i etničku fragmentaciju kako bi dodatno polarizovala društvo, oslabila povjerenje u institucije, delegitimizovala NATO i EU i samim tim dodatno otvorila prostor za širenje svog uticaja“, kazao je Konjević otvarajući radionicu „Jačanje demokratske otprosnosti u Crnoj Gori – suočavanje sa obrascem djelovanja Kremlja u Jugoistočnoj Evropi“ koju su organizovale Amabasada Bugarske u Podgorici i Centar za proučavanje demokratije (CSD), evropski institut za javnu politiku sa sjedištem u Sofiji.

Podsjetio je na obraćanje tadašnjeg predsjednika Evropske komisije iz 2018.  Žan Klod Junkera koji je rekao da „ukoliko EU ne bude oblikovala Zapadni Balkan, neko drugi će istupiti i umjesto nje to uraditi“.

Ukazao je da to imamo upravo danas, kako je naveo, “zvanična Moskva svojim već dobro poznatim modelom ponašanja i djelovanja, nastoji destabilizovati Zapadni Balkan, odvratiti ga od evropskog puta i zapadnih vrijednosti”.

„Ipak ratna dešavanja u Ukrajini, izazvana nelegalnom agresijom Rusije, pokazala su da politika proširenja na zemlje ZB nije luksuz, već potreba kao i da integracija zemalja regiona nije ustupak već doprinos stabilnosti Evrope u cjelini“, kazao je Konjević.

On je dodao da jačanje demokratske otpornosti, između ostalog, obuhvata rad na izgradnji kvalitetnog obrazovnog sistema, medijske pismenosti kao nasušne potrebe u vremenu u kojem živimo, zatim izgradnju jakih institucija i povjerenja u iste.

„Vjerujem da ćemo, kao i nebrojeno puta u istoriji, imati dovoljno mudrosti da aktuelni politički momentum iskoristimo na pravi način“, zaključio je Konjević.

Konjević je ukazao na činjenicu da u ekonomski stabilnim državama, u kojima su vladavina prava i poštovanje ljudskih prava zagarantovani, “ima manje prostora za upliv antidemokratskih aktera”.

Na primjeru mnogih zemalja, kako navode iz resora, u kojima je Moskva imala uticaj, a koje su danas članice EU i NATO, “jasno se vidi uzročno posljedična veza između stabilnosti i integracionih procesa”.

„Iz tog razloga smatram da je evropska perspektiva jedini pravi i kredibilan podsticaj daljimreformama ne samo u Crnoj Gori već i u ostalim zemljama regiona“, istakao je Konjević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve