Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

Konjević − Nađ: Zapadni Balkan mora biti u fokusu pažnje evropskih i evroatlantskih partnera

Nađ je kazao da je Slovačka pratila situaciju sa sajber napadima u Crnoj Gori, te da je ''istovremeno dolazilo do više takvih napada u okviru NATO''

Zapadni Balkan mora biti u fokusu pažnje evropskih i evroatlantskih partnera kao važna tačka koja može biti motiv trećim stranama za destabilizaciju, a jedan od elemenata za to mogu biti nedavni sajber napadi, jedan je od zaključaka danas održnog sastanka ministra odbrane Raška Konjevića sa slovačkim kolegom Jaroslavom Nađom.

„Zapadni Balkan je ranjiv region, koji se uči demokratskim procesima. Vrlo je važno da ostane i politički stabilan i da dominantno ostane zapadno orijentisan. Mnoge treće strane imaju vrlo snažne interese na prostoru Zapadnog Balkana i ukoliko EU i naši partneri u NATO ne obrate dovoljno pažnje, bojimo se da taj prostor može popuniti neko treći“, rekao je ministar Konjević koji boravi u zvaničnoj posjeti Slovačkoj.

To bi, dodao je, bilo vrlo negativno za ukupne političke procese na Zapadnom Balkanu. Nije Crna Gora, smatra on, “jedina u regionu koja se suočava sa tim izazovima”.

„To je bio moj današnji apel – imajumo u vidu Zapadni Balkan kao važnu tačku, koja može da bude motiv za neku destabilizaciju“, kazao je Konjević.

Ministar Konjević je, odgovarajući na pitanje slovačkih novinara, kazao da je u toku istraga, uz podršku dobijenu od partnera kroz bilateralnu saradnju i da će se utvrditi ko stoji iza toga. Istakao je da su ključni podaci za jednu državu – “lični podaci građana, kao i informacije Ministarstva odbrane bili adekvatno zaštićeni”.

„Nama je jasno ko bi mogao da ima politički motiv za jedan takav napad, sigurni smo da ćemo u nekom prikladnom vremenskom intervalu, kada dođemo do jasnih dokaza, ukazati ko je stajao iza tog napada na Crnu Goru“, kazao je Konjević.

Nađ je kazao da je Slovačka pratila situaciju sa sajber napadima u Crnoj Gori, te da je “istovremeno dolazilo do više takvih napada u okviru NATO”.

„Imali smo inormacije ko je organizovao i, prije svega, mislim na organizaciju koja stoji iza toga napada, ona je poznata od 2018. godine. I to je organizacija koja služi interesima Ruske Federacije. Rekao bih ministru, ako to nije potvrđeno na 100 odsto, pretpostavka je odakle ti napadi dolaze“, kazao je Nađ i ponudio pomoć slovački eksperata za sajber.

Iako su ti što napadaju jako uporni, ministar Nađ je rekao da “ni iz daleka nisu uspjeli da naprave posljedice kakvim su se nadali”.

“Znamo da Ruska federacija u obje države realizuje razne aktivnosti koje se trude da promijene političke odnose i da utiču na spoljnu politiku”, dodao je Nađ.

Ministri su se saglasili da su bilateralni odnosi Crne Gore i Slovačke odlični, ali da u oblasti odbrane postoji puno prostora za unapređenje saradnje – u modernizaciji vojske, vježbama i saradnji u oblasti vojne industrije.

“Do sada Crna Gora je dosta uradila, ali i da će sa tim nastaviti u narednom periodu” , kazao je Konjević u odgovoru na pitanja novinara o modernizaciji vojske.

U tom kontekstu je, kako se navodi, ukazao na činjenicu da će 2023. godine u “budžetu biti odvojeno dva odsto BDP-a za segment odbrane”.

Pohvalivši Crnu Goru kao odgovornu članicu NATO-a, ministar Nađ je istakao značajnu podršku koju su Slovačka i Crna Gora dale Ukrajini nakon agresije Ruske Federacije, upućujući joj pomoć u vrijednosti od osam do deset odsto budžeta za odbranu.

Ministar Konjević se zahvalio slovačkom kolegi na svemu što je Slovačka davala kao pomoć, podršku Crnoj Gori, a to je “nemjerljivo u kontekstu podrške da postanemo članica NATO-a što posebno danas dobija na značaju”.

„Zajednički smo se pitali kako bi danas izgledala Crna Gora u političkom, a možda i u nekom drugom smislu, nakon dešavanja u Ukrajini“, kazao je Konjević.

Ministar Konjević je zahvalio i na podršci procesu evropskih integracija Crne Gore u kojem nas Slovačka posebno podržava.

„Slovačka će uraditi sve što može da bi ubrzala ulazak Crne Gore u EU. Tamo Crna Gora pripada“, kazao je slovački ministar.

Iz resora napominju da je Konjević posjetio i memorijalni centar u Velky Mederu, gdje je tokom Prvog svjetskog rata postojao austrougarski zarobljenički logor.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve