Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Kongres DPS: “Da je uspio plan 2016. Crna Gora bi sada bila balkanska Sirija”

"Zamislimo šta bi se desilo da je uspio onaj plan od jeseni 2016. da je tada pala Crna Gora i postala baza za antievropski i antizapadni prodor u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i BiH. Šta bismo danas imali? Imali bismo balkansku Siriju i zamrznute konflikte, da u sukobima mržnji i bijedi nestanemo. NATO alijansi će se brzih dana pridružiti Sjeverna Makedonija, a raspoloženje je i u BIH, preostaje mi da izrazim nadu da će i Srbija krenuti tom stranom", poručio je Drašković

Počeo je Osmi Kongres Demokratske partije socijalista, a na njemu bi trebalo da za predsjednika stranke ponovo bude izabran Milo Đukanović, a za zamjenika Duško Marković.

FOTO DPS

Lider partije Milo Đukanović, na početku svečanog dijela, osvrnuo se na ono što se dogodilo Albaniji.

“Susjednu Albaniju je potresla serija zemljotresa koj isu odnijeli na desetine života. Crna Gore se u najboljem maniru odmah odazvala potrebi. Crna Gora će i dalje pružati svu neophodnu pomoć”, kazao je Đukanović.

Zahvalio je predstavnicima partija iz Albanije koji prisustvuju kongresu uprkos nevoljama koje su zadesile tu državu.

Minutom ćutanja odata je pošta onim članovima koji su preminuli između dva kongresa.

Prikazan je i film o izbornim pobjedama DPS-a i evropskom putu.

Zamjenik predsjednika Duško Marković pročitao je čestitke koje su stigle, a zatim je puštena video izjava predsjednika Partije evropskih socijalista Sergena Stanislava.

“Nemojte prestati da se mjenjate. Budite i dalje faktor napretka. Želim svima vama sve najbolje i uspješan kongres”, poručio je on.

Iratxe Gracia Perez, predsjednica grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu poručila je kako je uvjerena da će ovaj kongres pomoći u osnazivanju veza sa crnogorskim društvom.

“Mi smo bili najveća pristalica evropske budućnosti Zapadnog Balkana. Pred nama su brojni izazovi. Institucije moraju biti više transparentne i demokratske. Pred DPS-om je da nastavi da igra ključnu ulogu i ohrabri institucije i građane da sprovode reforme”, kazala je ona.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović poručio je da ne možemo govoriti o uspješnoj i građanskoj Crnoj gori, a da se ne govori o partnerstvu partija koje dijele isto.

“Crna Gora nikada u svom milenijumskom trajanju nije imala lakši izbor kao što ga ima posljednjih, a vjerujem i narednih godina. Da bira između prošlosti u kojoj je zalagala svoiju slobodu i nezavisnost i budućnosti u kojoj sa svojom slobodom i nezavisnošću stvara nove saveze, kao što je NATO i pridruženje slobodnim i ujedinjenim državama”, poručio je Brajović.

Dodaje da pred Crnom Gorom nije težak izbor.

“Jer naša dva auto-puta vode na četiri strane svijeta. Ovaj ekonomski i kapitalni, najveći u istoriji naše domovine, sa juga na sjever i obratno, i ovaj drugi demokratski još kapitalniji, dugosežniji, sa istolka na zapad i obratno. Pokazali smo da smo kadri krenuti sa oba starta i vjerujem stići do oba cilja”, poručio je Brajović.

Politički direktor Bošnjačke stranke Suljo Mustafić poručio je da partnerstvo koje uvažava razlike traje duže od deceniju.

“Ponosni smo na zajednički ostvarena istorijska pregnuća. Zajednički smo otvorili vrata države za pripadnike manjina i to naši građani prepoznaju. Pospiješili smo regionalni razvoj. Sve ovo ne bi bilo moguće bez stožera DPS-a. Isto tako moramo biti svjesni i svojih propusta i anomalija i nastojati da ih otklonimo. Država mora biti iznad i ispred našim pojedinačnih posebnih i partijskih interesa. DPS je znala prepoznati sve važne društvene tokove”, poručio je Mustafić.

Predsjednik HGI Adrijan Vuksanović kazao je da je ponosan na sve rezultate koje su zajednički ostvarili.

“Vidimo da se EU suočava sa brojnim krizama, ali smo dokazali da Crna Gora zna da se suočava sa krizama. Bitno je naglasiti da sam ponosan što smo prije dvije godine ušli u NATO i što su Crna Gora i Hrvatska dvije prijateljske zemlje. Siguran sam da će Hrvatska predsjedavanjem donijeti određene benefite. Poručujem da ćemo mi raditi na jačanju Crne Gore i Hrvatske i davati snažan doprinos crnogorskom imidžu na međunarodnoj sceni”, poručio je Vuksanović.

Obratio se i lider Liberalne partije Andrija Popović i kazao da će ta partija biti iskren partner DPS-a i bliskih politika.

Govorio je i predsjednik DUA Mehmed Zenka. Kazao je da i pored svih pohvala, i dalje postoje oni koji sve urađeno pokušavaju da obezvrijede.

“Moralna mi je obaveza ipred svih Albanaca da se zahvalim Crnoj Gori za saučešće i pruženu pomoći Albaniji”, poručio je Zenka.

Predsjednik FORCA Nazig Cungu poručio je da podrška albanskom narodu u teškim trenucima Albance u Crnoj Gori čini ponosnim.

“Ponosni smo što smo dali doprinos za osamostaljenje Crne Gore”, poručio je Cungu.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je da je Crna Gora lider u evropskim integracijama, ali i u ekonomskom smislu.

Politički sekretar SD Hrvatske Radule Davidović poručio je da čestita DPS-u na onome što je dosad učinjeno i na onome što će sasvim sigurno biti učinjeno u skorijoj budućnosti.

“Čestitam na dugovječnosti. Sposobnost da se mijenjate, da osluškujete ono sto su potrebe i zahtjevi građana su doprinijele dugovječnosti. Znam da će među vama biti dosta nestrpljenja, mi smo u Hrvatskoj dugo pregovarali, znam da će vam ići pomali na živce mjerila, otvaranja zatvaranja poglavlja, činiće vam se da su neki zahtjevi prestrogi, ali drugoga puta nema i nemojte dozvoliti da vas neko omete u tome”, poručio je Davidović.

Predsjednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić poručio je da prijateljstvo izdržalo sve ove godine.

“U politici je najvažnije da se traje a vi ne smo da trajete već i pobjeđujete. Nije lako zastupati stavove koji su u koliziji sa onim što savremeni svijet donosi. Bez jake stranačke infrstrukture i dobre ogranizacije nema uspjeha. Ovaj kongres govori o moćnosti i snazi kakav je danas DPS. Ključni izazov je jačanje populizma i nacionalizma”, poručio je Ljajić.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručuje kako prenosi pozdrave iz Novog Sada i kaže kako vjeruje da svi u sali znaju nekog iz tog grada.

“A sad se već ljudi šale da NS na tablici ne znači Novi Sad nego Nikšić Sjever”, kaže Čanak.

Kaže kako je, dok je ulazio u salu, pozdravio se sa nekoliko ljudi, koji su mu se predstavili kao Albanci.

“Kako je moguće da su nas toliko godina trovali, da čak na ovom skupu mi koji smo tolike godine zajedno, imamo refleks da treba da se predstavljamo po naciji. Kako je moguće da u Crnoj Gori dozvolimo da junaštvo o kome su pjesme spjevane negdje počne da čili. Danas je junaštvo ne odustati od evropskog puta čak i ako neki birokrata u Briselu zaboravi na sve što je Crna Gora uradila. Svi smo mi na istom putu. Bratstvo Crne Gore i Srbije. Nemamo mi nikoga osim jedni druge”, poručio je Čanak.

Predsjednik SPO Vuk Drašković poručuje da pobjeda DPS-a nije istorisjka i prekretna samo za Crnu Goru.

“Zamislimo šta bi se desilo da je uspio onaj plan od jeseni 2016. da je tada pala Crna Gora i postala baza za antievropski i antizapadni prodor u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i BiH. Šta bismo danas imali? Imali bismo balkansku Siriju i zamrznute konflikte, da u sukobima mržnji i bijedi nestanemo. NATO alijansi će se brzih dana pridružiti Sjeverna Makedonija, a raspoloženje je i u BIH, preostaje mi da izrazim nadu da će i Srbija krenuti tom stranom”, poručio je Drašković.

Kaže kako još nešto mora da doda u susret 1. decembru.

“Reče jedan hroničar “Samo je jedan ludak, uzgred budi rečeno rođen na Cetinju, mogao da 1. decembra 1918. odvaži se da proglasi stvaranje države Jugoslavije. Ali samo su stotinu puta luđi od njega, odvažili se da na kraju 20. vijeka ruše i sruše tu veliku i nezaboravnu državu”, poručio je Drašković.

“Sanjamo da budemo kao Crna Gora u NATO i da nijedna majka nikad više ne zaplače zbog pogibije svoje djece”, poručio je Dukan Helez, potpredsjednik SDP-a BiH i poslanik u Predstavničkom domu federacije BiH.

Đukanović je jedini kandidat za tu funkciju, a Duško Marković za zamjenika predsjednika vladajuće partije.

Pored toga Kongres će izabrati Glavni odbor od 146 člana, Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor.

Na Kongres su stigli makedonski premijer Zoran Zaev, predsjednik SPO Vuk Drašković, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, te predsjednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve