Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Konatar u Sarajevu: Crna Gora će biti prva naredna članica EU

Da bi Crna Gora zaista bila evropska, neophodno je da građanima obezbijedimo evropski kvalitet života, poručio je Konatar

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA i šef poslaničkog kluba “Crno na bijelo”, Miloš Konatar, učestvuje u radu 2. Samita demokratije u Jugoistočnoj Evropi (SEE|DEM) koji se održava 8. i 9. jula u Sarajevu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta IRI, saopštili su iz Medijskog tima URE.

Kako ističu, događaj pod nazivom „Nacionalizam, nepravde i polarizacija na Zapadnom Balkanu“ sastoji se od tri panela, na kojima govore i razmjenjuju mišljenja visoki javni zvaničnici i predstavnici organizacija civilnog društva sa cijelog Balkana.

“Govoreći na prvom panelu “Privlačnost kineskog novca na Zapadnom Balkanu”, Konatar je kazao da je evropska perspektiva i namjera Crne Gore da bude prva naredna članica EU neupitna. On je pozvao na još intenzivniju saradnju i povezanost u regionu. Takođe, istakao je neophodnost jačeg prisustva EU na Zapadnom Balkanu u dijelu dostupnosti novčanih fondova i finansijskih aranžmana, jer su region i Crna Gora žedni novih investicija, ulaganja prije svega u saobraćajnu infrastrukturu i energetiku”, prenose iz Medijskog tima URE.

U okviru panela Konatar je, kažu oni, komentarisao i izjavu ministra Jakova Milatovića da je Crna Gora nadomak dogovora sa EU i američkim bankama o rješavanju duga ka kineskoj Eksim banci:

“To je važan korak naprijed i pokazatelj kako naši evroatlantski partneri mogu i moraju imati proaktivnu ulogu kao podršku razvoju Crne Gore”, istakao je Konatar.

Konatar je ukazao i da je interesovanje svjetskih sila za region prirodno, ali i da svima mora biti jasno da je budućnost Crne Gore u evroatlantskim integracijama i da ostajemo čvrsti u namjeri da našu državu razvijamo kao građansku, evropsku i ekološku, navode iz Medisjkog tima URE.

“Da bi Crna Gora zaista bila evropska, neophodno je da građanima obezbijedimo evropski kvalitet života uz izgradnju nezavisnih i jakih institucija koje će omogućiti dugoročan i održiv napredak našeg društva”, zaključio je Konatar na panelu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve