Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Konatar: Na funkcijama da ne budu partijski vojnici

Iz Građanskog pokreta URA kažu da je Zoran Brđanin častan profesionalac te da očekuju podršku svih koji žele takvu osobu na čelu policije

Iz Demokratskog fronta saopštili su da ostaju pri ranijem stavu da neće podržati izbor Zorana Brđanina za direktora Uprave policije. Iz Građanskog pokreta URA kažu da je riječ o časnom profesionalcu, te da očekuju podršku svih koji žele takvu osobu na čelu policije. DPS i SDP izjasniće se, kako su saopštili, nakon zvaničnog prijedloga Vlade.

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović predložio Zorana Brđanina za direktora Uprave policije, na potezu je Vlada koja treba da usvoji predlog i uputi ga parlamentu, odnosno Odboru za bezbjednost, na mišljenje.

“Poslije toga imamo direktora UP u punom mandatu”, kazao je Miloš Konatar iz URA.

DPS i SDP izjasniće se o predlogu tek kad ga usvoji Vlada, odnosno kada dođe u Skupštinu. U Demokratskom frontu ostaju pri ranijem stavu – neće podržati nijedno rješenje proisteklo iz konkursa koje je organizovala v.d. direktorica Uprave za kadrove, Jovana Nišavić.

“Ukoliko ovaj predlog dođe na Odbor za bezbjednost mi nećemo dati pozitivno mišljenje, nećemo glasati ni u plenumu, što znači da po nekim nepisanim pravilima premijer Krivokapić i ministar Sekulović ne mogu onda imenovati direktora policije”, kazao je Milan Knežević.

Pisana pravila, međutim, kažu da mišljenje Odbora za bezbjednost nije obavezujuće za Vladu.

“Kad su u pitanju želje DF-a one su često jednake kao želje DPS-a, a to je da na čelu UP bude partijski vojnik. Tu nema puno razlike, nažalost, ali ćemo se morati navikavati da u Crnoj Gori ključne pozicije obavljaju časni pojedinci koji nijesu partijski vojnici i čiji je jedini interes, interes građana Crne Gore”, navodi Konatar.

Iz DF-a napominju da je Brđanin predložen uz brojne nesuglasice i trvenja, što je, kako kažu, dokaz da je Crna Gora u ozbiljnoj institucionalnoj krizi. U Građanskom pokretu URA uvjereni su da će i taj problem biti prevaziđen.

“Zdravko Krivokapić ima ozbiljne probleme u Vladi, jer je on favorizovao drugog kandidata i vjerujte, bez obzira na to što često imamo različita mišljenja vezano za neke poteze Krivokapića, negdje mi ga je i žao, danas kad sam vidio da on nema bukvalno nikakav autoritet u Vladi i ja ga pozivam da obavi razgovor sa nama, da mu povratimo snagu jer sve ovo ide u prvcu ozbiljnog rasula unutar izvršne vlasti”, dodaje Knežević.

Konatar ističe da su otvorili demokratske procese, Crna Gora postaje slobodnija, demokratskija nego do sada.

“Ima neslaganja oko različitih pitanja, ali ne vidim ništa što je nepremostivo u ovom trenutku”, naglašava Konatar.

Iz DF-a ponavljaju da rješenja kakvo je Brđanin ne mogu doprinijeti demontaži bezbjedonosnog sistema po dubini. Na drugoj strani, iz URE ističu da je riječ o iskusnom, časnom profesionalcu, pa očekuju podršku svih onih koji, kako kažu, žele da na čelu UP vide nestranačku ličnost koja svojom stručnošću zaslužuje da obavlja tu funkciju.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve