Komersant: Đukanović se jedini sjetio Srbije i Rusije

Autor komentara dodaje, "Kremlj je dobio očiglednu ilustraciju: članstvo te ili neke druge zemlje u NATO nikako ne znači da je ona automatski protivnica Rusije".

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović jedini je, među dvadeset svjetskih državnika koji su prisustvovali ceremoniji obilježavanja Drugog svjetskog rata, javno pomenuo da je Srbija i Rusija trebalo da budu u Varšavi, piše Komersant.

Milo Đukanović

“Đukanović je podsjetio na ‘ogromnu ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u oslobađanju Evrope i u pobjedi nad fašizmom’ i izrazio žaljenje što predstavnici Rusije nijesu pozvani na obilježavanje”, prenosi Komersant radio.

Dodaje se da je Đukanović dotakao još jednu temu, “krajnje osjetljivu za neke postsovjetske države” i veoma važnu sa tačke gledišta Kremlja: o rastu uticaja nacionalističkih snaga koje se trude da “promijene istoriju”.

“Izjava Đukanovića je svojevrstan trenutak istine”, ocjenjuje se u komentaru i dodaje da je crnogorski lider stavio do znanja Moskvi da je “spreman da okrene list i da se vrati tradicionalnim partnerskim odnosima dvije zemlje”.

Kao drugo, dodaje autor komentara, “Kremlj je dobio očiglednu ilustraciju: članstvo te ili neke druge zemlje u NATO nikako ne znači da je ona automatski protivnica Rusije”.

“Naprotiv, što u NATO i EU bude više tradicionalno rusofilnih država, neopterećenih poljsko-pribaltičkim uvredama, kompleksima i fobijama, to je za nju bolje”, zaključuje autor.

U komentaru se dodaje da se sa tom idejom neće svi saglasiti u Moskvi, jer je dio elite navikao na na crno-bijelo viđenje svijeta, dijeljenje na neprijatelje i saveznike, ne pokušavajući da vidi nijanse i traga za kompromisima.

Podsjetimo sa Zapadnog Balkana bez obzira na velike civilne žrtve i jak antifašistički pokret njihovih zemalja pozivnicu nisu dobili predsjednici Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije i njih nije bilo među 250 gostiju iz 40 državnih delegacija.

Od predstavnika delegacija sa Zapadnog Balkana ceremoniji u Varšavi prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Albanije Iljir Meta i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Druge zemlje Zapadnog Balkana nijesu pozvane, jer su, kako su naveli organizatori, svi ostali pozvani kao predsednici članica EU ili NATO.

Komentari

avatar