Crnogorski predsjednik Milo Đukanović jedini je, među dvadeset svjetskih državnika koji su prisustvovali ceremoniji obilježavanja Drugog svjetskog rata, javno pomenuo da je Srbija i Rusija trebalo da budu u Varšavi, piše Komersant.

Milo Đukanović

“Đukanović je podsjetio na ‘ogromnu ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u oslobađanju Evrope i u pobjedi nad fašizmom’ i izrazio žaljenje što predstavnici Rusije nijesu pozvani na obilježavanje”, prenosi Komersant radio.

Dodaje se da je Đukanović dotakao još jednu temu, “krajnje osjetljivu za neke postsovjetske države” i veoma važnu sa tačke gledišta Kremlja: o rastu uticaja nacionalističkih snaga koje se trude da “promijene istoriju”.

“Izjava Đukanovića je svojevrstan trenutak istine”, ocjenjuje se u komentaru i dodaje da je crnogorski lider stavio do znanja Moskvi da je “spreman da okrene list i da se vrati tradicionalnim partnerskim odnosima dvije zemlje”.

Kao drugo, dodaje autor komentara, “Kremlj je dobio očiglednu ilustraciju: članstvo te ili neke druge zemlje u NATO nikako ne znači da je ona automatski protivnica Rusije”.

“Naprotiv, što u NATO i EU bude više tradicionalno rusofilnih država, neopterećenih poljsko-pribaltičkim uvredama, kompleksima i fobijama, to je za nju bolje”, zaključuje autor.

U komentaru se dodaje da se sa tom idejom neće svi saglasiti u Moskvi, jer je dio elite navikao na na crno-bijelo viđenje svijeta, dijeljenje na neprijatelje i saveznike, ne pokušavajući da vidi nijanse i traga za kompromisima.

Podsjetimo sa Zapadnog Balkana bez obzira na velike civilne žrtve i jak antifašistički pokret njihovih zemalja pozivnicu nisu dobili predsjednici Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije i njih nije bilo među 250 gostiju iz 40 državnih delegacija.

Od predstavnika delegacija sa Zapadnog Balkana ceremoniji u Varšavi prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Albanije Iljir Meta i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Druge zemlje Zapadnog Balkana nijesu pozvane, jer su, kako su naveli organizatori, svi ostali pozvani kao predsednici članica EU ili NATO.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve