Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Kome smeta novinarsko istraživanje Pobjede?

Pritisak na slobodu medija: Urednik političke redakcije Nenad Zečević pozvan da svjedoči u istrazi o slučaju odavanja tajnih podataka, za sada nepoznat inicijator akcije

Novinar Pobjede, urednik rubrike politika, Nenad Zečević dobio je poziv da se danas u 11.30 sati javi u podgoričko Više tužilaštvo, u svojstvu svjedoka, u predmetu za odavanje tajnih podataka iz člana 369 Krivičnog zakonika Crne Gore?!

Zakonik o krivičnom postupku u poglavlju pet, naslovljenim Svjedok, u članu 108 kojim se precizira koja „lica ne mogu biti saslušana kao svjedoci“, pored ostalog, u stavu 3 piše da je to „lice koje bi svojim iskazom povrijedilo dužnost čuvanja profesionalne tajne (vjerski ispovjednik, advokat, zdravstveni radnik i drugi zaposleni u zdravstvu, novinar, kao i druga lica), osim ako je oslobođeno te dužnosti posebnim propisom ili izjavom lica u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne“.

Osim toga, profesionalna dužnost svakog novinara je da je izvor informacija svetinja i nije dužan da ga oda.

Nejasno je otuda, s kojim motivom tužilac poziva novinara da svjedoči u predmetu za odavanje tajnih podataka. Pri tome, u pozivu za svjedočenje ne navodi se koji je to predmet, ko ga je i kada inicirao…

Zečević se u svojim istraživačkim i analitičkim tekstovima bavio sukobima u bezbjednosnom sektoru, nezakonitim izborom direktora ANB-a, izvještajima policije i ANB-a vezano za dešavanja na Cetinju, pa je pretpostavka da ga je vrh bezbjednosnog sektora, prije svega direktor ANB-a Dejan Vukšić, ,,uzeo na nišan“ povodom tekstova o zatvorenim sjednicama Odbora za bezbjednost na kojima je bilo riječi o dešavanjima na Cetinju.

Ako su sumnje našeg lista tačne, onda bi Zečević trebalo da bude svjedok u slučaju pretpostavljene krivične prijave protiv nepoznatog poslanika iz Odbora za bezbjednost.

S obzirom na to da nova crnogorska vlast, od kada su „zauzeli fotelje“, neprestano prijeti kritičkim medijima da će se obračunati sa njima, u čemu prednjači potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović, ova namjera saslušavanja novinara Pobjede objektivno se može tumačiti i kao pokušaj zastrašivanja.

Abazović se posljednji put „hapšenjem novinara“ bavio na sjednici Odbora 27. septembra kada je, navodno u šali, pitao: „Je li trebalo uhapsiti glavnog i odgovornog urednika Pobjede kao novinarku FOS-a“, govoreći o izvještavanju crnogorskih medija uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Crkve Srbije Joanikija Mićovića.

– Pričalo se o vojskama, o netačnim informacijama. Kada je novinarka FOS medija koja više ne radi taj posao, napisala tekst da će ROSU sa Kosova doći da pomognu policiji Crne Gore tokom litija, uhapšena je istog momenta. Jesmo li mi trebali da uhapsimo glavnog i odgovornog urednika Pobjede – pitao je Abazović poslanike opozicionih partija Danijela Živkovića, Branka Čavora, Ivana Brajovića i Raška Konjevića.

Poznati crnogorski advokat Nikola Martinović za Pobjedu kaže da tužilac u postupku izviđaja ima pravo da pozove bilo koju osobu za koju ima neku indiciju da može imati saznanja o nekom krivičnom djelu za koje on smatra da je počinjeno.

– Tako on može pozivati i novinara, jer je i novinar građanin i može biti svjedok. Novinarsko neprikosnoveno pravo, s druge strane, je da zaštiti izvor svojih informacija. Tužilac nema mehanizam kojim može natjerati novinara da oda svoj izvor informacija, jer je izvor informacija apsolutno zaštićen i na taj način tužilac ne može bilo kako uticati na novinara, odnosno ne može ga prisiliti da oda svoj izvor. To je principijelna zaštita novinarskog izvora – ističe Martinović.

Objašnjava i da novinari pripadaju kategoriji privilegovanih svjedoka, odnosno da imaju pravo da zaštite izvor informacije, odnosno da tužioca uskrate za svjedočenje.

Interesantno je da tajni podaci, od kada je nova vlast preuzela institucije, „cure na sve strane“, a najveći skandal je, svakako, kada je to u martu uradio lično tada vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić. On je članovima skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu u materijalima za sjednicu dostavio i tajne podatke jedne članice NATO – imena stranih i domaćih agenata.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve