Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Kodeks ponašanja doprinosi prevenciji kriza i međunarodnih konflikata

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na Simpozijumu “Od Budimpešte do Budimpešte 1994-2019” razgovarano je o značaju Kodeksa, a učesnici su razmijenili i informacije o proteklih 25 godina rada na njegovom sprovođenju, kao i najbolje prakse u primjeni njegovih principa i obaveza

Kodeks ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti jedan je od najznačajnijih mehanizama koji može da, na objektivan način, doprinese prevenciji kriza i konflikata, kao i ublažavanju njihovih posljedica i stabilizaciji prilika, u onim oblastima u kojima su oni sada prisutni, ocijenjeno je na Simpozijumu u Budimpešti, povodom obilježavanja 25. godina od usvajanja tog dokumenta Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju OEBS.

Foto: Simpozijum u Budimpešti

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na Simpozijumu “Od Budimpešte do Budimpešte 1994-2019” razgovarano je o značaju Kodeksa, a učesnici su razmijenili i informacije o proteklih 25 godina rada na njegovom sprovođenju, kao i najbolje prakse u primjeni njegovih principa i obaveza.

“Saglasni su da bezbjednosni izazovi savremenog doba naglašavaju potrebu za efikasnijim sprovođenjem OEBS-ovog Kodeksa ponašanja i zato je od ključne važnosti podizanje svijesti o tom dokumentu i jačanje efikasnosti u sprovođenju njegovih principa i normi”, naglasili su u Ministarstvu.

Kodeks je, ukazuju, okvirni dokument koji reguliše odnose između država, njihovo pravo u međunarodnim odnosima, kao i unutar-državna uređenja, sa fokusom na sistem bezbjednosti.

“Kroz Kodeks ponašanja, države učesnice OEBS-a se, između ostalog, obavezuju na principe demokratske kontrole oružanih snaga i vladavine prava u odnosu na nacionalne bezbjednosne politike i doktrine”, pojašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Iz tog resora poručuju da je Crna Gora posvećena implementaciji Kodeksa i svih njegovih odredbi koje definišu međudržavne bezbjednosne odnose, demokratsku kontrolu oružanih snaga, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, kao i poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

“U cilju obilježavanja 25. godina od potpisivanja, Ministarstvo odbrane Crne Gore je prevelo i publikovalo Kodeks na crnogorskom jeziku, koji će podijeliti nadležnim resorima u cilju jačanja njegovog širenja i primjene na nacionalnom nivou”, naglašavaju u Ministarstvu.

Na Simpozijumu, koji se održao u organizaciji Centra za prevenciju konflikata OEBS-a i Vlade Mađarske, prisustvovali su generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivica Ivanović, kao i vojni predstavnik pri stalnoj misiji Crne Gore u UN, OEBS i drugim međunarodnim organizacijama, admiral Dragan Samardžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve