Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Koalicioni partner URA odmah kritikuje: Zabrinuti smo jer u novoj Vladi nema ni jednog ministra iz manjinskih naroda

Stranka pravde i pomirenja je, kao članica koalicije Crno na bijelo, saopštila je danas da je zabrinuta jer u novoj Vladi nema ni jednog ministra iz manjinskih naroda

Stranka pravde i pomirenja je, kao članica koalicije Crno na bijelo, saopštila je danas da je zabrinuta jer u novoj Vladi nema ni jednog ministra iz manjinskih naroda.

“Kao partija koja je svoju političku misiju vezala za demokartizaciju, vraćanje države u pravne okvire, time i povećanja sigurnosti i poboljšanja života svih građana, ali i primjenu afirmativnosti do dostizanja izjednačenog privrednog i društvenog razvoja područja na kojima dominantno žive tzv. manjinski narodi sa ostatkom države, imamo i potrebu ali i obavezu podijeliti radost sa svim građanima koji su smatrali da je promjena vlasti bila nužna, da je za tranzicioni period najbolje rješenje bilo upravo ono koje je i prihvaćeno a to je da vlada bude sastavljena od eksperata iz oblasti koje resorno pokrivaju, ali istovremeno podijeliti i zabrinutost zbog činjnice da u novoj vladi među ekspertima nema ni jednog ministra iz manjinskih naroda”, navodi se u saopštenju SPP-a.

Napominju da za zabrinutost ima još razloga, posebno kada se u parlamentu, među elitom većinskog crnogorskog i srpskog naroda vidi u kom se pravcu kreće elitistička misao, koja se umjesto sa pogledom u budućnost, stalno vraća na sporne tačke u istoriju, zarobljavajući i držeći u strahu, između čekića i nakovanja, posebno manjinske narode, ali na taj način zarobljavajući i polarizirajući cijelo društvo.

“Prošlost se niti može promijeniti a vjerovatno ni konačno istinito spoznati, ali se zbog dnevnopolitičkih nadgornjavanja drži visoko među političkim temama i prioritetima. Parlement se pretvorio u ping-pong teren na kojem krila namještaju jedni drugima šanse, pa smo i ovih dana imali priliku slušati o oslobodiocima i agresorima, ali i o tragediji ratova devedesetih i agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, o srebreničkom genocidu, gdje se upotrebljavaju kao najjeftinije sredstvo u političkoj borbi. Jedno krilo parlamenta negira sudsku presudu da se desio genocid a drugo krilo negira svoje učešće u agresiji na susjede pa time i doprinos genocidu u Srebrenici, istovremeno ni ne pokušavaju objasniti kako to da do danas nisu istraženi ratni zločini koji su se dogodili na teritoriji Crne Gore”, ističu u SPP-u.

Ne pokušavaju objasniti kako to da su gradovi gdje žive manjinski narodi danas najnerazvijeniji dijelovi države, niti pokušavaju odgovoriti na pitanje zašto manjinski narodi žive najsiromašnije i zašto se najviše iseljavaju.

“Od nove vlade očekujemo da ispoštuje primarnu orijentaciju na koju je premijer Krivokapić najavio, a to je budućnost i to u jedinstvu naroda, a mi želimo vjerovati u jedinstvu ravnopravnih naroda i građana. Očekujemo da se odnarođeni, hibridni režim razvlasti i da se vlast u prestavničkom sistemu konačno vrati građaninu kao jedinom nosiocu izvornog suvereniteta. Pri tom nikako ne smije biti revanšizma”, poručuju u SPP-u.

Posebno očekuju da nova vlada u reorganizaciji državne administarcije ima u vidu činjenicu da su manjinski narodi u proteklom periodu doživjeli blagi rast bolje zastupljenosti, i to se, shodno meritokratskom principu, mora samo pojačavati a nikako reducirati.

“U stručnom smislu je poželjna zamjena nekompetentnih kadrova ali nikako u smislu produbljivanja jaza i eksplicitnog smanjenja broja Bošnjaka u institucijama sistema. Očekujemo da sve diskriminirajuće zakone vlada inicira prema parlamentu na izmjene i dopune. Posebno očekujemo da se Sandžački, ili Sjeverni region, konačno stavi u razvojni fokus i veliki privredni, poljoprivredni i turistički potencijali stave u funkciju razvoja tog područja”, kažu u SPP-u.

Nova vlada mora prekinuti sa diskriminatorskim mehanizmima vlasti, i podhitno, kao prvi korak i poruku da se prema svim građanima i narodima mora voditi politika ohrabrenja ostajanja a ne kao do sada politika ohrabrenja iseljavanja.

“U tom smislu, neophodno je što je prije moguće, u policijskom sistemu ali i drugim državnim institucijama u gradovima Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Plav i Gusinje, izmijeniti rukovodnu strukturu na način da se ispoštuje ravnopravna zastupljenost i pokaže spremnost promjena koje vode u porast povjerenja građana iz reda manjinskih naroda, u državu i njene organe. Od nove vlade očekujemo da nikako ne prećuti inače tvrdo ćutanje prethodnih vlada na pitanja o ratnim zločinima”, ističu oni.

Ovom prostoru je potrebno pomirenje naroda, ali se mir postiže samo preko pravde, a nikako sakrivanjem učinjenih ratnih zločina.

“Uvjereni da je nova vlada na čelu sa premijerom Krivokapićem spremna hrabro i odlučno ući u reforme, da će imati mnogo više senzibiliteta prema pitanjima koja smo i ranije a i u ovom tekstu pomenuli, te da će bezrezervno nastaviti politiku evropskih integracija kao i politiku dobrih međususjedskih odnosa sa nespornim međusobnim priznanjem, ističemo opredjeljenost da inicijativama kao i učešćem u kreiranju i sprovedbi nove državne politike damo svoj doprinos suštinskoj demokratizaciji društva.. Još jednom čestitamo premijeru Krivokapiću, zamjeniku premijera Abazoviću kao i svim ministrima u novoj Vladi Crne Gore. Raduje nas činjenica da smo jedna od rijetkih zemalja koja je promjenu višedecenijske vlasti izvršila na civilizovan i miran način. Mnogo je posla pred nama ali smo mi uvjereni da će Crna Gora brže nego ikada koračati ka društvu slobodnih i prosperitetnih zemalja evrope na radost svih građana”, zaključuju u SPP-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lijepa CG
05.12.2020-13:31 13:31

POJEDINI BOSNJACI -MUSLIMANI-CRNOGORCI ALBANCI HRVATI DA NIJESTE IZDAJICE JUCE VAM NIKAD VUCUROVIC U SKUPSTINI NEBI IZREKAO PRED CIJELOM CRNOM GOROM I SVIJETOM STA SU ROZAJCI I MUSLIMANI KAKVA MISLJENJE O VAMA IMAJU I SAD NIKAD NE MOZETE UZ VODU SAMO NIZVODU TRAZILI STE DOBILI STE !!!KASNO MARKO NA KOSOVO DODJE!!