Iako smo mislili da smo od strane DF-a i Demokrata već sve vidjeli, oni ne prestaju da iznenađuju. Tako su za dnevni red današnje sjednice predložili da se van stave odluke donijete na sjednicama SO Budva od 11.jula, objavljene u Službenom listu. Pri tom, skupštinski materijal nisu ni dostavili. Zaista je nevjerovatna kombinacija njihovog bahatosti u nepoštovanju zakona i procedura, navode u koalciji “Za Budvu! Za Crnu Goru! Milo Đukanović”.

Koalicija Za Budvu! Za Crnu Goru! Milo Đukanović: Bahatost DF-a i Demokrata u nepoštovanju zakona i procedura

Oni su objasnili o čemu se radi.

“Riječ je o razrješenjima i imenovanjima koja su pravosnažna i koja su objavljena u Službenom listu, te ih kao takva Skupština opštine Budva ni na koji način ne može stavljati van snage. To jednostavno u ovom slučaju nije predviđeno zakonom. U konkretnom, ako žele da imenuju neko lice u Skupštinskoj službi potrebno je da raspišu konkurs, u skladu sa zakonom i statutom Opštine Budva. Još jednom ponavljamo, sve odluke su pravosnažne, konačne i objavljene u Sl. listu, i ne mogu se stavljati van snage”, ističu u koaliciji.

Takođe, navode da mandat predsjednika Opštine traje četiri godine, da je taj mandat nezavisan od mandata Skupštine, te da je sve ono što pokušavaju sprovesti u djelo predstavlja nezakonite radnje.

“Predsjednika Opštine je imenovala Skupština većinom glasova, te ga ona mora i razrješiti. Isto kao što je i gospodina Carevića. Dakle, postupak mora biti isti. Način na koji oni žele ovo uraditi je protivzakonit, i predstavlja čist primjer pravnog nasilja. Razrješenje se pokreće podnošenjem predloga u kom se moraju navesti i razlozi za razrješenje, dakle upravo na onaj način kako smo to mi uradili prilikom razrješenja Carevića i Radovića”, tvrde u ovoj koaliciji.

Naglašavaju da su u prethodnom periodu sve uradili po zakonu.

“Da su i naši politički protivnici svjesni da je bilo tako, govori i činjenica da se nisu ni žalili Upravnom sudu, te da su svojim pojavljivanjem na konstitutivnoj sjednici od prije nekoliko dana, sazvanoj od strane tadašnje predsjednice Skupštine Opštine Budva, Anđele Ivanović, stavili pečat na svaku od donijetih odluka i javno ih priznali”, kazali su iz koalicije.

Navode da je njihov politički stav kristalno jasan.

“Nismo ostvarili planirani izborni rezultat i apsolutno poštujemo izbornu volju građana Budve od 30. avgusta. Kao predstavnici odgovorne politike, nemamo namjeru da predstavljamo prepreku formiranju i funkcionisanju nove administracije. Naprotiv, zainteresovani smo da ona treba što prije da počne da radi u interesu građana Budve. To dokazuju i postupci našeg odlazećeg predsjednika Opštine. Međutim, ono za šta nemamo razumijevanja je otpor nove političke većine ka vladavini prava i poštovanju procedura propisanih Zakonom o lokalnoj samoupravi. U kontekstu konstruktivnog opozicionog djelovanja, ukazivaćemo na sve deformitete u funkcionisanju lokalne samouprave, i koristiti sve pravne mehanizme i zakonske institute da zaštitimo zakonitost u njenom radu, kao sto cemo i sve odluke koje budu od znacaja za javni interes i građane Budve podržati”, zaključuje se u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve