Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

KOALICIJA NA KLIMAVIM NOGAMA: Demokrate hoće gradnju elektrane Komarnica, a URA oštro protiv

Pored brojnih etiketiranja i vrijeđanja među visokim funkcionerima Demokrata i URA-e u bliskoj prošlosti, ovo mimolaženje oko važnog energetskog pitanja samo je dokaz da je savez Demokrata i URA suštinski podijeljen i na veoma klimavim osnovama. Takođe se potvrđuje teza da je koalicija sklopljena samo kako obje partije ne bi doživjele fijasko na izborima jer su svjesni da je trend napretka populističkog pokreta Evropa sad nezaustavljiv i da usisava i njihovo biračko tijelo

Na predstojećim parlamentarnim izborima 11. juna zajedno će nastupiti Demokrate i URA što je vrlo čudno znajući da su samo prije godinu jedni prema drugim upućivali najoštrije uvrede, a nijesu štedjeli ni na najgnusnijim kvalifikacijama.

Prije samo devet mjeseci upravo su poslanici Demokrate glasale za smjenu Vlade Dritana Abazovića i tako ga učinili premijerom sa najkraćim mandatom u istoriji države. Sve su to pratile međusobne optužbe i dijametralno suprotni stavovi o pojedinim pitanjima.

Demokrate sebe predstavljaju kao centar, dok se URA deklariše kao partija ljevice, pa stoga saradnja ne bi bila čudna, da oni nemaju toliko suprotne stavove i o važnim infrastrukturnim projektima.

Predaju kandidature za predstojeće izbore ispred Demokrata bio je Nikola Rovčanin funkcioner i direktor Elektroprivrede Crne Gore, dok je URA-u predstavljala ministarka ekologija i urbanizma Ana Novaković Đurović. 

Komarnica

Upravo Rovčanin i Novaković Đurović imaju strateško mimoilaženje oko porjektra hidroelektrane Komarnica.

Rovčanin je tako 2. maja jasno saopštio da studije koje su urađene pokazuju da gradnjom hidroelektrane Komarnica neće biti ugrožen biljni i životinjski svijeta na tom prostoru.

Gradnja hidroelektrane za građane i državu značila mnogo u finansijskom smislu. Gledajući sadašnje cijene stuje ona bi proizvela oko 34 miliona eura godišnje, što su značajna sredstva u ovom momentu, a da se ne govori o drugim finansijskim benefitima kada su u pitanju opštine Šavnik i Plužine”, rekao je Rovčanin početkom maja.

Odgovor je dobio od svoje koalicione koleginice Novaković Đurović koja je bila izričita i poručila je samo dan pred predaju liste u društvu Rovčanina “da se izgradnja hidroelektrane na Komarnici neće desiti”.

Usiljena koalicijia – ”Zajedno do cenzusa”

“Ona se neće graditi i ova Vlada po tom pitanju niti je, niti će preduzimati aktivnosti”, saopštila je ona gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

Dodala je da su se dominantno fokusirali na obnovljive izvore energije i napravili bolji zakonski osnov da što više podstiču solarne elektrane i vjetroelektrane. Rekla je da su apsolutno neutemeljene tvrdnje o tome da je HE projekat opstanka za Plužine i Šavnik.

“To apsolutno nije utemeljeno niti je jedini način da se osnaži ekonomski potencijal ovih opština. Vlada ima drugačije planove i zna kako podržati stvaranje novih prilika u tim opštinama”, poručila je Novaković-Đurović.

Istakla je da izgradnja HE nije lokalno, nego državno pitanje.

Projekat HE Komarnica pominje se još od 1972. godine. Određene aktivnosti sprovodila je i Vlada čiji je premijer bio Duško Marković, dok su nakon nje i ostale izvršne vlasti donosila određena dokumenta, ali ne i odluku o gradnji.

Pored brojnih etiketiranja i vrijeđanja među visokim funkcionerima Demokrata i URA-e u bliskoj prošlosti, ovo mimolaženje oko važnog energetskog pitanja samo je dokaz da je savez Demokrata i URA suštinski podijeljen i na veoma klimavim osnovama. Takođe se potvrđuje teza da je koalicija sklopljena samo kako obje partije ne bi doživjele fijasko na izborima jer su svjesni da je trend napretka populističkog pokreta Evropa sad nezaustavljiv i da usisava i njihovo biračko tijelo.

Te dvije partije su za tri godine, od avgusta svoju podršku sa oko 74.000 glasova sveli na 38.000 na posljednjim predsjedničkim izborima gdje je URA podržala lidera Demokarata Aleksu Bečića.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rade
26.05.2023-07:29 07:29

Pukli su kao tikva.
I neka su jer ne valjaju boba zajedno i pojedinačno

Merlin
26.05.2023-09:37 09:37
Reply to  Rade

Zar nisu pukli Draginja, Milo, Raško i Ranko ? Zar niste pukli na svim izborima ?

cetinje
26.05.2023-07:51 07:51

Slika br. 4 (slovima CETIRI) odvratni brat Abazd i Ana Novakovic-Djurovic “pirana”koji su “postali bliski”u zadnje vrijeme da se moze lako desiti SAGA kao Zana Prascevic-Milacic-Kandic,jer odvratnom bratu Abazdu “nije vjerovati”a i mladji je od onog starog “kavala”Djurovica salatara na kojeg se vode 10-15 NVO,jer njemu je “vazniji”novac nego ova leperica.Aj sa srecom,ne tuguj,gore glavu.

Samid
26.05.2023-12:05 12:05

Bili su zalaufali rusit i palit KUCE tudje Putinova – skola – Cetnicka starih musterija – akobogda i njhove da se sruse da za sva zla sto su napravili gradjanima CG od boga platili !Nece biti veceg slavlja cak ni 21 maj nego kad 11 juna poceramo ove pusace lopovske i rusitelje palikuca mnoge su majke i djeca zaplakala od ovih pogani koja ne razumiju i ne znaju sta znaci imati kucu djeci a ne da dodju sa bagerima da ti je sruse -Bog posla EVROPU SAD pa spasi -KUCE- Gradjane i CG od ovih Ludaka NEUKIH!

Merlin
26.05.2023-16:31 16:31
Reply to  Samid

Sada ste se vi muslimani prešaltovali na Evropu sad ? Kako ste brzo prežalili Mila Britvu. :) Tako lako i brzo ste i veru promenili …Njegoš vas je lepo opisao.

!!!
26.05.2023-17:33 17:33
Reply to  Merlin

@Merlin,zato je u Srba tvrda VERA,moja Merlinka.LEPO li je kad si Srbin,bre!Šetač opanaka sve pod turskim fesom.Obrazuj se malo.Čitaj!