Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ko se seli iz CG, mora odjaviti prebivalište

Ističe se da je mjesto prebivališta po Ustavu postavljeno kao jedan od uslova za dobijanja prava glasa

Crnogorski državljanin koji se iseljava iz Crne Gore da bi se nastanio u drugoj državi sa namjerom da u njoj stalno živi, biće u obavezi da odjavi prebivalište u našoj zemlji, predlog je Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vlada Crne Gore usvojila je Informaciju o planiranim izmjenama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

“Vođeni jednim od ključnih ciljeva koje je ova Vlada zacrtala, koji u krajnjem vodi apsolutnom obezbjeđenju uslova da građani u fer i demokratskoj atmosferi biraju svoje predstavnike na demokratskim izborima, te imajući u vidu da je Evropska unija ponovila negativne nalaze OEBS-a i ODIHR-a u ovom kontekstu i na kraju smatrajući temeljnu reformu izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih slobodnih izbora prijekom potrebom, a kao Vlada smo najavili sprovođenje svih mjera i radnji iz svoje nadležnosti kako bi stvorili preduslove za to, Ministarstvo unutrašnjih poslova pristupilo je detaljnoj analizi zakonodavnog okvira na ovu temu”, navodi se u Informaciji.

Ističe se da je mjesto prebivališta po Ustavu postavljeno kao jedan od uslova za dobijanja prava glasa.

“Pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori”, navodi se u članu 45 Ustava Crne Gore.

“Kao jedan od ključnih problema koji je i izvor nepovjerenja u sam birački proces konstatovana je činjenica da biračko pravo koriste crnogorski državljani koji u suštini imaju fiktivno prebivalište tj. prijavljeno i nikad odjavljeno prebivalište u Crnoj Gori, a de facto žive, privređuju, odnosno nastanjeni su u inostranstvu sa namjerom da upravo tamo i žive”, piše u Vladinom dokumentu.

Navodi se da te osobe nemaju obavezu da odjave prebivalište, već je to ostavljeno kao mogućnost propisana Zakonom o registrima prebivališta i boravišta.

“Crnogorski državljanin koji se iseljava iz Crne Gore da bi se nastanio u drugoj državi sa namjerom da u njoj stalno živi, može odjaviti prebivalište”, navodi se u članu 12 predmetnog zakona kojim se uređuje odjava prebivališta.

Navedena odredba, kako se navodi, upravo je i dovela i stvorila mogućnost da ovakva lica ostvare biračko pravo u Crnoj Gori u kojoj ne žive.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je formirajući radnu grupu za izradu izmjena i dopuna ovog zakona pristupilo i izradi samog akta kojim je ova mogućnost odjave prebivališta izmijenjena u obavezu”, piše u Informaciji koju je Vlada usvojila.

Propisivanjem obaveze podnošenja izjave o tačnoj adresi nastanjenja, kako se navodi, stvorili su se uslovi za propisivanje i načina provjere od strane nadležnih organa.

“Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta propisana je mogućnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova od policije zatraži terensku provjeru tačnosti pomenutih adresa”, kaže se u Informaciji.

Napominje se da cilj Ministarstva unutrašnjih poslova nije da brisanjem iz registra prebivališta, bilo kome oduzme bilo kakvo pravo, već da se jednostavno utvrdi činjenično stanje tj. utvrdi tačan broj crnogorskih građana
koji u Crnoj Gori imaju svoje prebivalište.

“Ovo prebivalište u trajanju od dvije godine plus punoljetstvo daju nam tačan broj građana koji imaju biračko pravo u Crnoj Gori saglasno Ustavu Crne Gore. Ovo je krunski propis za uređenje biračkog spiska a sljedstveno tome i vraćanja povjerenja građana u sami birački proces”, zaključuje se.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve