Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ko je Savo Kentera novi v.d. direktor ANB-a

Zakonom o ANB-u, utvrđeno je da premijer predlaže direktora te institucije, a Vlada ga imenuje nakon što Skupština Crna Gore da mišljenje o njemu. Direktor ANB-a imenuje se na period od pet godina, za rad je odgovoran Vladi, a ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati

Vlada je danas za v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenovala Sava Kenteru predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, političke think tank grupe sa sjedištem u Podgorici u Crnoj Gori.

Zakonom o ANB-u, utvrđeno je da premijer predlaže direktora te institucije, a Vlada ga imenuje nakon što Skupština Crna Gore da mišljenje o njemu. Direktor ANB-a imenuje se na period od pet godina, za rad je odgovoran Vladi, a ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati.

Kentera je predsjednik Atlantskog saveza od 2008. godine kao i gostujući saradnik na fakultetu Džon Kenedi pri univerzitetu Harvard (Harvard Kennedy School), Akademiji za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva (UK Defense Academy) i Kings koledžu u Londonu.

Njegova područja ekspertize uključuju međunarodne odnose, politike i upravljanja obavještajne zajednice, kao i bezbjednosna pitanja koja utiču na obavještajnu zajednicu, druge bezbjednosne studije i terorizam.

Prije dolaska u Atlantski savez bio je direktor Centra za međunarodne odnose Crne Gore. On je rukovodio godišnjim intenzivnim obrazovnim programom za oblast međunarodne bezbjednosti za regionalne stručnjake vanjske politike.

Kentera je osnovao To Be Secure (2BS) Forum, vodeću bezbjednosno-političku platformu na visoko nivou posvećenu procjenama i analizi ključnih političkih i bezbjednosnih izazova.

Osnovao je i Digitalni forenzički centar 2018. godine koji je prvi digitalni „hab“ ove vrste posvećen borbi protiv dezinformisanja, lažnih vijesti i propagandnih kampanja koje imaju za cilj destabilizovanje demokratskih procesa kako u Crnoj Gori tako i na Zapadnom Balkanu.

Kentera je urednik dva magazina: Magazina Bezbjednost i DFC magazina.

Redovan je savjetnik Vlade, medija i javnosti vezano za različite aspekte izgradnje crnogorske države nakon sticanja nezavisnosti, kao i za proces reformi bezbjednosnog sistema.

Savo Kentera je predavao i objavljivao radove o raznim pitanjima koja se tiču preoblikovanja sistema odbrane i bezbjednosnih integracija za jugoistočnu Evropu. Doktorirao je studije bezbjednosti na Univerzitetu u Beogradu.

Učestvovao je u programima SAD-a na Institutu za nacionalnu bezbjednost i na fakultetu Džon Kenedi pri univerzitetu Harvard.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
05.05.2022-15:33 15:33

FALA SVEVIŠNJEM !
odličan prijedlog “i ćorava koka zrno ubode “