Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Knežević: Utvrditi da li je Porfiriju i Joanikiju predlagano da maskirani u medicinsko osoblje pređu Belveder

''Ovaj odbor nije kriv zato što je Vlada i bezbjednosti sektor bio na ivici kolapsa jer nisu umjeli da upravljaju kriznom situacijom koja se dešavala na Cetinju''

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu obaviće kontrolno saslušanje ministarke odbrane Olivere Injac o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursa za odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu. Premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović nisu došli na zakazano kontrolno saslušanje.

Premijer Zdravko Krivokapić uputio dopis da se neće odzvati na kontrolno saslušanje.

Krivokapić je u dopisu predsjedniku Odbora Milanu Kneževiću naveo da odluka o saslušanju nije utemeljana ni na Ustavu ni u zakonu, kao ni u Poslovniku Skupštine Crne Gore.

“Stroga, ta odluka me ni na koji način ne obavezuje”, naveo je premijer.

Ni ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović se nije odazvao pozivu.

“U saznanju smo da premijer neće prisustvovati sjednici, ukoliko naša saznanja nijesu tačna i ukoliko on bude prisustvovao sjednici, ja ću u kratkom roku doći i prisustvovati sjednici Odbora”, naveo je Sekulović u dopisu dostavljenom Odboru.

Knežević: Nezakonito ponašanja premijera

Knežević je kazao da je riječ o ponavljanju nezakonitog ponašanja premijera koji je i predsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Izbjegavajući svoje obaveze i dužnosti pokušava da derogoira značaj ovog odbora i Skupštine, ali se plašim da ovim derogira i svoju funkciju”, naveo je Knežević i najavio da će “kad dođe do promjena u Tužilaštvu” obratiti se za tumačenje o neodazivanju premijera na sjednice odbora.

Poslanik SDP-a Raško Konjević takođe je kazao da je riječ o nezakonitom ponašanju premijera.

“To je jedini predsjednik Vlade koji u svom dopisu kaže da nije predstavnik Vlade”, istakao je Konjević.

Bošković: Premijer je samog sebe optužio za nezakonito ponašanje

Poslanik DPS-a Predrag Bošković je kazao da je ustaljena praksa da se premijer na nekorektan način odnosi prema Odboru i svojim kolegama.

” I sam premijer je u svom nastupu kazao da je direktno naredio hapšenje na Cetinju što mu po Ustavu ne pripada. I on je samog sebe optužio za nezakonito postupanje”naveo je Bošković.

Bošković je tražio da se sasluša i generalna sekretarka Vlade, Žana Praščević Milačić, koja je, kako je naveo, bila posrednik u nezakonitom djelovanju.

Predsjednik SD-a Ivan Brajović je kazao da Odbor ne treba da odustaje od poziva Premijera na kontrolno saslušanje te da treba razgovarati sa rukovodstvom Skupštine koji bi posredovao u dolasku premijera na kontrolna saslušanja.

“Treba da dodje onaj koji je uputio obavezujuće upustvo”.

Knežević je kazao da je Odbor samo želio da se utvrdi istina i činjenice vezano za 5. septembar.

“Ovaj odbor nije kriv zato što je Vlada i bezbjednosti sektor bio na ivici kolapsa jer nisu umjeli da upravljaju kriznom situacijom koja se dešavala na Cetinju. Ovaj odbor nije kriv što je Krivokapić optužio ministra i direktora policije da su organizovali puzajući državni udar. Odbor nije kriv što je Krivokapić nakon toga izašao i rekao da je naredio bivšeg direktora policije iako mu to ni po zakonu i Ustavu ne pripada. Odbor nije kriv što je Sekulović saopštio da je dobio obavezajuće uputstvo za postupanje od osobe kojoj to po zakonu i ustavu ne pripada”, rekao je Knežević.

Kazao je da se trudi da bude objektivan.

“Neću se smiriti dok ne saznam da li je  istina da su neki ministri predlagali da se u noći 4. 5. septembra patrijarh i mitropolit maskiraju u medinsko osoblje i tako zamaskirani smjeste u ambulantno vozilo i tako prođu Belveder. Neću se smiriti dok ne saznam da li je tačno i ko je saopštio da postoji nekakav dron koji nosi kilo eksploziva i koji je trebao da se zaleti na Cetinjski manastir i ubije mitropolita i patrijarha.  Ako to postoji na mjerama tajnog nadzora i ako su to predlagali neki ministri onda je jasno da se država Crna Gora ne nalazi ne na ivici nego na bezbjednosnoj provaliji”, kazao je Knežević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve