Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

KNEŽEVIĆ UČI OD SPAJIĆA: Svaki radnik dobiće na kraju godine po 225 eura za zimnicu i regres

Ističe da su Bošnjaci, Albanci i drugi manjinski narodi njihova braća

Svaki radnik dobiće na kraju godine 225 eura za zimnicu i 225 eura za regres. Usklađivaćemo penzije sa platama uz rast neto zarade i to će značiti povećanje za 20 odsto, kazao je nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević na Skupu u Bijelom Polju.

“U Bijelom Polju na skupu koalicije “Za budućnost Crne Gore” je poručeno da narod ne želi da se u CG pita strani faktor već građani i da država treba da ima samostalnost u odlučivanju o svojoj sudbini. Navode da zastupaju ekonomsku politiku koja će poboljšati životni standard građana i potencijal domaće privrede. Naglašavaju da glasati ovaj politički savez znači stvarne promjene kako bi zemlja krenula naprijed”, saopšteno je iz ZBCG.

Predsjednik NSD Andrija Mandić je kazao da svi oni koji nisu mogli da se zaposle i koji su bili “diskriminisani po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi treba da dobiju prednost nad onima koji su uživali u benefitima režima Mila Đukanovića“.

,,Mi smo uspjeli na tim nižim nivoima vlasti, pogotovo preduzećima, da nađemo najbolje, vodeći računa i o onima koji su dugo bili diskriminisani”, rekao je Mandić.

Objašnjava da “jedino koalicija ZBCG može demontirati do kraja bivši režim koji i dalje opstaje, pogotovo u pravosuđu”.

“Primjer za to je Milo Božović, kojem je Apelacioni sud ukinuo prvostepeno rješenje za produženje pritvora, dok Viši sud potvrđuje rješenje o produžavanju pritvora i to usred kampanje kako bi se nanijela šteta samoj koaliciji”, istakao je Mandić.

Naglasio je da su imali razgovore sa velikim kineskim kompanijama koje su spremne da ulože 5 milijardi eura u velike infrastrukturne projekte i finansiraju ih svojim sredstvima koja će vraćati iz profita od tih investicija, “a Crna Gora se neće dodatno zaduživati”.

Ti projekti, po riječima Mandića, obuhvataju završetak auto-puta, nove elektrane, rekonstrukciju željezničke pruge, modernizaciju Luke Bar.

Predsjednik DNP-a Milan Knežević je kazao da građani treba da odluče “da li ćemo da živimo u Ambasadoristanu ili u Crnoj Gori”.

“Ambasadoristan su svi ovi “eksperti” koji se groze nas što smo se borili protiv vlasti 20 godina. I kada smo pobijedili 30. avgusta, desilo se da smo 1.septembra shvatili da nijesmo pobijedili jer u Ambasadoristanu važe druga pravila. Da su postali ministri oni koji nijesu glasali na izborima, niti su bili u CG i koji su glasali za DPS”, rekao je Knežević.

Ističe da su Bošnjaci, Albanci i drugi manjinski narodi njihova braća.

“Vi ste naša braća, ovo je zajednička država, mi nikada nijesmo bili neprijatelji, imate pravo da se osjećate u ovoj državi kao njeni ravnopravni građani, ali želimo da nas razumijete da smo svih ovih 20 godina bili tretirani kao antidržavni neprijatelji i sada Vam kažem da u našoj Vladi želimo da budete naši partneri, da zajednički gradimo budućnost Crne Gore i želimo da u svakoj narednoj Vladi budu nacionalne manjine, ali želimo da i vi kažete da nema Vlade bez Srba, samo to tražimo i evo ruka saradnje i partnerstva”, poručio je Knežević.

Najavio je povratak zimnice, toplog obroka i regresa.

“Svaki radnik dobiće na kraju godine 225 evra za zimnicu i 225 evra za regres. Usklađivaćemo penzije sa platama uz rast neto zarade i to će značiti povećanje za 20 posto. Svi oni koji su u ovom trenutku prešli 61 godinu života, a nemaju dovoljno godina radnog staža, kada napune 67 godina uvešćemo im doživotnu staračku naknadu u iznosu od polovine minimalne penzije. I to je vrlo realno kroz preraspodjelu fonda Rada i fonda PIO i ukupno bi Crnu Goru moglo da košta sedam miliona evra na godišnjem nivou. Ojačaćemo Stambeno-solidarni fond i da oni koji su se ogriješili o svoje radnike i nijesu plaćali poreze i doprinose krivično odgovaraju”, rekao je Knežević.

Ponovio je formiranje Ministarstva protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i pooštravanje krivičnog djela primanje mita i davanje mita, a i promjenu Ustava Crne Gore “u pravcu da svi oni koji su ušli u politiku od 1990. godine da dokažu porijeklo svoje imovine, a ako to ne mogu da imovinu vrate državi”.

Poslanik NSD Jovan Jole Vučurović je istakao da se nije “dogodila demontaža Đukanovićevog sistema i da smo neka hapšenja i procesuiranja vidjeli, ali da strukture DPS-a u raznim institucijama uopšte nijesu taknute, da opstaju i dalje u sudstvu, tužilaštvu, policiji…”

,,Ono što nudi naša koalicija je hrabri obračun sa bivšim režimom, obračun sa kriminalnom hobotnicom na čelu sa Đukanovićem, Zoranom Lazovićem, Veljovićem i drugima’, rekao je Vučurović

Ističe da buduća Vlada “neće moći biti formirana bez ZBCG i da ta Vlada treba da bude odraz volje građana”.

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić kaže da je ekonomija u Crnoj Gori pred rizikom i velikm izazovima.

“Mi smo podigli energetski sektor, povratili smo nekadašnjeg giganta Željezaru, vratili smo mnoga društvena dobra kao što je trajekt u Boki matičnom preduzeću Morsko dobro. Bavili smo se time da poboljšamo standard najugroženijih socijalnih kategorija”, rekao je Vučinić.

Objašnjava da je ta koalicija “tvorac zakona kojim se olakšava život žrtava tranzicije, obezbjeđuje bolja budućnost mladima, a da će zahvaljujući njihovim izmjenama zakona penzioneri ovaj mjesec primiti pet odsto veću penziju”.

Kandidat za poslanika Vaso Obradović je rekao da je došlo vrijeme da “srpski narod konačno sudbinu uzme u svoje ruke, a ne da bude marginalizovan što voljom stranih, ali i voljom nekih domaćih političara, niti da iko ikada više bude građanin drugog reda, što je srpski narod bio u vrijeme vladavine DPS-a”.

Kandidatkinja za poslanicu Jelena Kljajević je istakla da ne smijemo dozvoliti da anonimusi, zajedno sa stranim faktorom, kroje kapu Crnoj Gori i da koalicija ZBCG nudi pravdu za sjever Crne Gore, bolje odnose sa Srbijom i nove fabrike.

Kandidat za poslanika Radovan Rakočević je kazao da se ova koalicija zalaže za “jednaka ljudska prava i za slobodnije i pravednije društvo”.

Kandidatkinja za poslanicu Dijana Kovačević je poručila da “glas koaliciji ZBCG znači formiranje stabilne Vlade Crne Gore”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve