Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

Knežević: Osnovati fond iz kojeg bi se restaurirala Vladičina kula i drugi spomenici

Knežević je, kako je saopšteno iz DNP-a, prilikom posjete tom spomeniku kulture izjavio da dio naše istorije propada, iako je pod zaštitom Zavoda

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Milan Knežević zajeno sa funkcionerima i mladima iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“ posjetio je Zimovnik (Vladičinu kulu) Vladike Petra I Petrovića Njegoša na Karuču i tom prilikom podsjetio koliko je važno obnoviti ovo zdanje i zaštititi ga od dalje devastacije.

Knežević je, kako je saopšteno iz DNP-a, prilikom posjete tom spomeniku kulture izjavio da dio naše istorije propada, iako je pod zaštitom Zavoda.

„Zbog uspomene na ono što je Vladika Petar I Petrović Njegoš uradio u onim teškim vremenima za Crnu Goru i crnogorski narod koji je bio pod okupacijom, trebalo bi da na ovom mjestu pokažemo mnogo više jedinstva i solidarnosti kao Crnogorci i kao Srbi, kao građani Crne Gore, jer ovaj dio naše istorije propada iako je objekat pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore”, kazao je Knežević.

On je tom prilikom istakao da “ovo više nije političko pitanje, već ljudski odnos prema našoj istoriji”.

Iz DNP-a navode da je Knežević apelovao na sve Srbe i Crnogorce, ali i na sve ljude dobre volje da se “osnuje jedan fond iz kojeg bi se restaurirao ovaj spomenik kulture, ali i mnogi dugi spomenici, kao što je Žabljak Crnojevića koji je bio prestonica dinastije Crnojevića nakon pada Skadra i nakon najezde Turaka na ondašnju srednjevjekovnu Zetu”.

„Ovo nema veze sa politikom, ovo bi trebala da bude obaveza svih nas, a možda je i sramota mnogih u Crnoj Gori, što smo dozvolili da se ovakav jedan spomenik kulture, jedna uspomena na ona teška vremena u kojima je Vladika Petar I Petrović Njegoš mirio Crnogorce kletvom i molitvom, sačuva u svom autentičnom obliku, ali i da se privede namjeni, pošto smo stalno dobijali informacije da ne znaju kako da se ovaj objekat privede namjeni. Ovo je moj apel i moja želja, da ovo bude mjesto okupljanja ne samo turista, jer čini mi se da turisti bolje znaju gdje se nalazi Karuč nego mi koji živimo u Crnoj Gori. Želim da kroz ovakvu jednu akciju oživimo one najljepše djelove naše istorije. I samo ako poštujemo našu zajedničku istoriju i kulturnu baštinu možemo da idemo naprijed i da gradimo budućnost Crne Gore.“, zaključio je Knežević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
02.06.2023-21:45 21:45

…bice za Pipuna da je Sv.Petar CT – čovijek “srpske”Dinastije pa se zabrinuo …nezna on da je NEZAKONITO vec SS/Srbije/ dobila Urban.tehn.Uslove za rekonstrukciju i sanaciju zimovnika na Karucu …IZBORNA kampanja je u toku i pominje i Crnogorce i Srbe a zna lijepo da SRBI blage veze nemaju sa ovim dijelom istorije ….
bolje da povede računa o njegovim Decanima u kakvom su stanju -ako smije “privirit “blizu i tamo ..!