Demokratski front saopštio je, na današnjoj preskonferenciji, da očekuje podršku u Parlamentu kada je u pitanju inicijativa za Izmjene i dopune Ustava. Milan Knežević kaže da u njihovom prijedlogu izmjena Ustava nema ništa ni antidržavno ni rušilačko.

foto Facebook

Članovi Predsjedništva DF-a su na preskonferenciji saopštili da je primjena Ustava pokazala niz nedostataka i propusta, te da zato žele da ponude javnosti materijal koji će omogućiti pregovore za unapređenje ustavnog ambijenta.

“Aktuelna crnogorska vlast toliko manipuliše Ustavom i kada su u pitanju vitalne vrijednosti Ustava”, rekao je Nebojša Medojević, dodajući da Ustav diskriminiše i srpsku zajednicu u Crnoj Gori.

“Ustav Crne Gore od 2007. pokazao je da ne funkcioniše na najbolji način i traži određene dopune, i DF je spreman na pregovore vezano za promjenu Ustava,” rekao je Andrija Mandić dodajući da iza prijedloga stoji 17 poslanika DF-a.

Milan Knežević kaže da u njihovom prijedlogu izmjena Ustava nema ništa ni antidržavno ni rušilačko.

“Kao što vidite radi se o demokratskim tekovinama i rješenjima. Naše izmjene su podijeljene na neka 4 segmenta, od identitetskih, izbornih, uvođenje referenduma i segment koji se tiče pravosuđa”, rekao je on.

“Da smo imali legitiman sudski savjet, utemeljen na Ustavu i zakonu države, ne bi sada slušali o ogromnim razmjerama korupcije u Tužilaštvu,” rekao je Knežević.

Zato kaže kako su odredbama čl. 91 predvidjeli da se svi članovi Sudskog savjeta, vrhovni državni tužilac i ombudsman biraju dvotrećinskom većinom svih poslanika u Parlamentu.

“Smatramo da ovakav Sudski savjet ne zaslužuje da bude ponovo reizabran,” rekao je Knežević.

Insistirali su da se u Skupštini bira i predsjednik Vrhovnog suda.

“Ni jedna odluka se ne može donijeti bez Đukanovića ili Markovića, to je očigledno. Za posljedicu imamo potpuno srozavanje crnogorskog pravosuđa,” smatra Knežević.

“Da smo imali legitiman sudski savjet ne bismo sada slušali o aferama u Tužilaštvu”, rekao je on.

Oni smatraju da tako predložene ustavne promjene i dopune odgovaraju jednom mirnom društvu.

“Crnogorsko društvo želimo da uvedemo u mirnu luku bez tenzija i aera”, rekao je Knežević.

Upitan imaju li već odgovor nekog od kolega u parlamentu da će podržati takav prijedlog DF-a, Knežević pojašnjava da je potrebno je 25 potpisa poslanika da bi to ušlo u proceduru, a dvije trećine u skupštini za izglasavanje izmjena i dopuna.

“Važno je i da mandat radne grupe predviđa izmjene i dopune Ustava u oblasti izbornih zakona, dakle i Demokrate i DPS će morati da mijenjaju Ustav.”

Pregovore u vezi sa Ustavom očekuju narednih dana 

“Što se Radne grupe tiče mi smo suspendovali naš rad, procijenićemo u kom dijelu i kad ćemo u skupštinsku proceduru procesuirati ove izmjene i dopune Ustava. Dobili smo podršku stranačkih organa, upoznaćemo kolege iz opozicije. Ukoliko bude poznata politička ozbiljnost i državnu odgovornost, očekujemo pregovore narednih dana oko Ustava”, rekao je Knežević.

Na pitanje ako ne prođe njihov prijedlog, hoće li bojktovati izbore.

“Da sačekamo prvo da vidimo kako će biti, da idemo korak po korak,” zaključio je Knežević.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve