Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Knežević na saslušanju: SDT nastavlja progon DF-a!

Knežević je kazao da je većinu informacija saopštavao crnogorskoj javnosti, ali i dostavljao kao dokazni materijal i Višem, a kasnije i Apelacionom sudu

Predsjednik DNP-a i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je u izjavi po zahtjevu SDT-a da je uvidom u tajne podatke potvrdio svoje sumnje da je bivše rukovodstvo ANB-a bilo umiješano u montiranje tzv. državnog udara na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, kao i da SDT treba da pokrene postupak protiv bivših rukovodioca.

“Kao neko ko je prvo bio osumnjičeni, zatim optuženi prvostepeni osuđeni u montiranom sudskom postupku poznatom kao državni udar, godinama unazad sam istraživao i prikupljao informacije ko je sve učestvovao u institucionalnom političko-pravosudnoj montaži ovog slučaja”, istakao je on.

Knežević je kazao da je većinu tih informacija saopštavao crnogorskoj javnosti, ali i dostavljao kao dokazni materijal i Višem, a kasnije i Apelacionom sudu.

“Jedna od tih informacija svakako je i bila o učešću ANB-a u montaži navodne akcije hapšenja osumnjičenih lica u naznačenom periodu između 15. i 16. oktobra 2016. godine. Bez obzira što su tadašnji čelnici ANB-a kroz zvanična saopštenja tvrdili da nisu bili upoznati sa akcijom koju je sprovodilo SDT, Specijalno policijsko odjeljenje, došao sam do informacije da je upravo tadašnji direktor ANB-a Dejan Peruničić iznajmio stambeni objekat u vlasništvu visokog policijskog funkcionera Siniše Stojkovića za operativne potrebe ANB-a. Imajući u vidu činjenicu da se upravo taj stambeni objekat koristio u navodnoj akciji hapšenja osumnjičenih za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora, ali i činjenicu da su se u naznačenom stambenom objektu nalazili 45 kalašnjikova uzetih na revers od MUP-a za potrebe pomenute akcije, nije mi bilo teško zaključiti da je ANB aktivno učestvovala zajedno sa SDT-om i Specijalnim policijskim odjeljenjem u montaži navodnog državnog udara. Kasnije sam te informacije dodatno potkrijepio novim saznanjima da se svjedok Velimirović nakon što je otišao u CB Podgorica kasnije, po njihovoj preporuci prijavio ANB-u, da su ga oni nakon ispitivanja uputili u SDT. Koristeći zakonsku mogućnost pristupa tajnim podacima u februaru mjesecu ove godine obratio sam se direktoru ANB-a Dejanu Vukšiću da mi u skladu sa zakonom o tajnosti podataka dozvoli uvid u materijal koji se odnosi na naznačeni period 2016. godine. Ostvarujući uvid u taj materijal potvrdilo se ono što sam ranije dobio kao informaciju, da je ANB i te kako bila upoznata, i ne samo to, već je i aktivno učestvovala u montaži državnog udara na dan parlamentarnih izbora”, precizirao je Knežević u svojoj izjavi.

“Ovom prilikom posebno ističem da nisam prekršio nijedan član zakona, naprotiv, pozivam se na član 269 Krivičnog zakonika stav 5, u kome jasno piše da se informacija ne može smatrati tajnom ukoliko se odnosi na ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti države, kršenje osnovnih ljudskih prava i prikrivanje krivičnog djela”, ocijenio je on.

“Iako nisam iznio nijedan tajni podatak smatram da je neophodno da SDT upravo na osnovu ovog člana i pomenutog stava odmah pokrene istražne radnje protiv tadašnjih rukovodilaca ANB-a, zato što su svojim aktivnostima zloupotrebom službenog položaja ugrozili ustavni poredak i bezbjednost države Crne Gore, ali i u kontinuitetu kršili moja prava i prikrivali stvarne počinioce krivičnog djela koje je imalo za cilj da optuži čelnike Demokratskog fronta da su učestvovali u pokušaju tzv. državnog udara, zabrane naše političko djelovanje, na dan parlamentarnih izbora 16.10.2016. godine smanji izlaznost birača i omogući DPS-u da formira vlast, što se nedugo zatim i dogodilo”, poručuje Knežević.

“Takođe želim da dodam da ovo saslušanje doživljavam kao još jedan vid pritiska na mene i DF od strane milivoja Katnića koji na svaki način želi da prikrije tragove brutalne zloupotrebe službenog položaja koji su on i njegov zamjenik Saša Čađenović pet godina demonstrirali i sprovodili nad čelnicima i funkcionerima DF-a”, zaključio je on u svojoj izjavi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve