Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Knežević: Krivokapić ne zaslužuje da bude premijer

Poručio je da se osjeća posramljeno i postiđeno, iako nije glasao za rezoluciju, jer je rezolucija u crnogorskom parlamentu donijeta u saradnji sa poslanicima DPS-a, koji su, kako je naveo, prepoznatljivi po antisrpskoj politici proteklih 15 godina i koji su donijeli sporni zakon o slobodi vjeroispovesti

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je za RTS da se rezolucijom o Srebrenici, koja je izglasana u Skupštini, stvara nova antisrpska atmosfera i da se plaši da je u pitanju “lansirna rampa” za obračun sa Srbijom uoči izbora 2022. godine. Dodao je da premijer Zdravko Krivokapić, po svom profilu, po doživljaju politike i po svemu što je dosad uradio, odnosno nije uradio, više ne zaslužuje da bude premijer Crne Gore.

Knežević je rekao da su tenzije u Crnoj Gori velike i da je činjenično stanje da su djelovi parlamentarne većine sa poslanicima DPS-a donijeli rezoluciju “kojom se Srbija, srpski narod i Srpska pravoslavna crkva proglašavaju za genocidne, čime se stvara nova antisrpska atmosfera”.

Dodao je da se plaši da je ta platforma “lansirna rampa za obračun sa državnim rukovodstvom Srbije u aprilu 2022. godine, kada se očekuju predsjednički izbori i izbori za gradonačelnika Beograda“ i da očekuje talas donošenja sličnih rezolucija u regionu sa namjerom da se ukine Republika Srpska.

Poručio je da se osjeća posramljeno i postiđeno, iako nije glasao za rezoluciju, jer je rezolucija u crnogorskom parlamentu donijeta u saradnji sa poslanicima DPS-a, koji su, kako je naveo, prepoznatljivi po antisrpskoj politici proteklih 15 godina i koji su donijeli sporni zakon o slobodi vjeroispovesti.

“Zato je ovo mnogo teže i potresnije za nas, jer od DPS-a smo se i nadali. Međutim, ono što je bilo potpuno neočekivano jeste i ponašanje Alekse Bečića, predsjednika Skupštine, a da ne govorim o premijeru Zdravku Krivokapiću koji je bio nosilac naše liste i koji je pogazio svako ideološko, izborno i, čini mi se, ljudsko uvjerenje oko kog smo se okupili 30. avgusta“, rekao je Knežević.

Naveo je i to da Krivokapić nedavno nije potpisao temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kako je ocijenio, “pod pritiskom djelova parlamentarne većine, DPS-a i zapadnih agentura”.

“Ako uporedite tu politiku Zdravka Krivokapića sa politikom Duška Markovića i Mila Đukanovića iz prethodnog perioda gotovo da nema razlike, čak mi se čini da je premijer Krivokapić i radikalniji u nekim potezima prema Srbiji i srpskom narodu”, kazao je Knežević.

Rekao je da donošenje rezolucije i smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića nije mogla da se spriječi i da su upozoravali Krivokapića da se time ulazi u duboku institucionalnu krizu.

“U ovom trenutku, osim krize u vladi, koja je evidentna i očigledna već mjesecima, sada imamo i krizu u parlamentu, jer je Demokratski front nakon tog izglasavanja napustio Skupštinu Crne Gore i potpuno je pitanje zbog čega je ovako krhka parlamentarna većina otpočela antisrpsku politiku i to na način da se sukobljava sa onima koji su pobijedili na izborima 30. avgusta”, kazao je Knežević.

Ocijenio je da su usvajanju doprinijele NATO ambasade i da mu se čini da je rezolucija najmanje pisana u Crnoj Gori.

“Ali je neophodno bilo da se pošalje poruka vaskolikom srpskom narodu, ne samo u regionu, nego i u svijetu da otpočinje jedna kampanja samopriznavanja i bilo je neophodno da se oni kojih ima 30 odsto, a to su Srbi u Crnoj Gori, predstave takođe genocidnim, a da eto, Crna Gora, izrasta na neke demokratske standarde i nivoe da je spremna da priznaje ono što se nije priznalo ni u samoj BiH i oko čega postoje i dan-danas različita tumačenja”, rekao je Knežević.

Dodao je da je Krivokapić dobio od Đukanovića i njegove vlade i stan od 130 kvadrata i da je bio čovjek kojeg niko nije prepoznavao ni u opozicionoj borbi, ni tokom litija.

“Očigledno da je premijeru Krivokapiću najlakše da kroz demanti, gdje demantuje samoga sebe, dodatno ugrozi i ovo malo krhke stabilnosti između djelova parlamentarne većine i izvršne vlasti, ali ono što je, čini mi se mnogo evidentnije jeste da on definitivno po svom profilu, po doživljaju politike, po doživljaju riječi i po svemu što je dosad uradio, odnosno nije uradio, ne zaslužuje da više bude premijer”, zaključio je Knežević.

IzvorRTS

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve