Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Klub odbornika DPS-a: SNP-u promaklo da je u Glavnom gradu izgrađeno oko 200.000 m2 zelenih površina, 42 dječja igrališta, 13 novih parkova i 66 sporskih igrališta

Kako su naveli, što se tiče brda Ljubović, u junu 2021. godine zahvaljujući angažovanju gradonačelnika Podgorice i Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, pronađeno je rješenje za problem koji je prouzrokovan obavezom izgradnje saobraćajnice i parkinga u kontaktnoj zoni brda Ljubović

Proizvoljne i politikantske floskule „prodavanja magle“ dolaze iz redova samo onih koji su četvorogodišnji period intezivnog razvoja Podgorice prespavali ili u zamračenim stranačkim prostorijama proračunavali broj uhljebljenih kadrova „po dubini“, a sve to na štetu javnog interesa. U toj ličnoj i uskostranačkoj gramzivosti, od lokalnog do državnog nivoa, nije ni čudo da je SNP-u promaklo da je u Glavnom gradu sanirano i izgrađeno oko 200.000 m2 zelenih površina, navodi se u reagovanju Kluba odbornika DPS Glavnog grada.

“Gradska vlast čiji je glavni stožer DPS, za razliku od njih, ne sakuplja „političke poene u susret izborima“ – već je izgradila 42 dječja igrališta, 13 novih parkova i 66 sporskih igrališta. Skeptični smo da mogu razumjeti svjetsku praksu koja je primijenjena prethodnih godina uvođenjem takozvane „zelene infrastrukture“, a to znači da se na principima zaštite i unaprijeđenja prirode i životne sredine doprinosi premošćavanju građevinskih infrastrukturnih zahvata”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, što se tiče brda Ljubović, u junu 2021. godine zahvaljujući angažovanju gradonačelnika Podgorice i Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, pronađeno je rješenje za problem koji je prouzrokovan obavezom izgradnje saobraćajnice i parkinga u kontaktnoj zoni brda Ljubović.

“Detaljni urbanistički plan za prostor Ljubović, koji je podrazumijevao izgradnju velikog broja građevinskih objekata, gradska vlast stavili je van snage. Takođe, u cilju zaštite i sprječavanja devastacije, parcele u podnožju Ljubovića, planirane za gradnju objekata – pretvorene su u parkovske površine”, dodaju u saopštenju.

Takođe, ističu, planiranom rekonstrukcijom i produženjem staze, pa će se park-šumi Ljubović moći pristupiti i sa bulevara Crnogorskih serdara. Izgradnjom nove promenade duge 450 metara, od bulevara Crnogorskih serdara do kapije u podnožju brda, upotpuniće se sadržaji za odmor i rekreaciju, unaprijediti ekosistem i harmonizovati međuodnos čovjeka i prirode, što doprinosi većem i odgovornijem očuvanju životne sredine, time i Ljubovića.

“Osim brda Gorice, koje je konačno dobilo status Spomenika prirode, nakon insistiranja uprave Glavnog grada i odbornika DPS-a da zone zaštite budu jasno definisane i uživaju isti stepen zaštite kao bilo koji nacionalni, ili park prirode, na isti načim smo prethodnih godina pristupili strateškom planiranju zaštite i valorizacije brda Ljubović, Tološke šume i Ćemovskog polja”, dodaju iz DPS-a.

Iz Kluba odbornika DPS Glavnog grada poručuju da zajedno i u saradnji sa građanima Podgorice gradimo, planiramo i projektujemo grad koji će ostati na ponos svim budućim generacijama.

“I to je jedino tačno što ste izrekli, građani Podgorice nadvosmisleno znaju ko je radio za opšte dobro svih, a ko je sve vrijeme kalkulisao i pravio sebi „debelu hladovinu” brojem fotelja umjesto zasađenih stabala duž cijelog grada”, zaključuju u reagovanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve