Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Klikovac: Zbog Vladine pogrešne ekonomske politike, cijene i nezaposlenost će rasti u cijeloj 2022. godini

,,Jaz između siromašnih i bogatih u Crnoj Gori biće još veći''

Zahvaljujući potpuno pogrešnoj ekonomskoj politici Vlade Crne Gore stopa inflacije u novembru mjesecu dostigla je nivo od 4,4%, što ukazuje da će se rast cijena proizvoda, koji građani svakodnevno koriste, nastaviti u gotovo cijeloj 2022. godini, smatra član glavnog odbora Demokratske partije socijalista Andrija Klikovac.

,,Već u januaru zabilježen je rast cijena osnovnih životnih namirnica. Ulje nastavlja da raste do rekordno visoke cijene, hljeb je već poskupio za 30%, gorivo nastavilo kontinuirani rast, cijene cigareta porasle za 10 euro centi po paklici, a uskoro se očekuje nastavak rasta cijena kafe, poljoprivrednih proizvoda, energenata, drveta”, poručuje Klikovac.

Umjesto da Vlada Crne Gore, kako kaže, kreira mjere za ublaženje stope inflacije i negativnih efekata iste, ministar finansija donosi program koji će uvećati potražnju za proizvodima, a ponuda ne može ni trenutno da odgovori potražnji na tržištu.

,,Kao efekat takve politike takozvanog eksperta, doći će do još većeg rasta cijena i pada životnog standarda građana. Jaz između siromašnih i bogatih u Crnoj Gori biće još veći”, smatra Klikovac.

Kako kaže, posebno zabrinjava činjenica da je u decembru nastavljen rast stope nezaposlenosti prema zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, 2,6% više nezaposlenih nego u novembru 2021. godine.

,,Stopa je dostigla nivo od 24,73% odnosno 57.386 nezaposlenih. Gotovo svaki četvrti radno sposobni građanin nema posao! Posebno će biti alarmantna situacija nakon prvih efekata programa “Evropa sad”. Usljed povećanja minimalne zarade, mikro i mala preduzeća, koja jedva posluju rentabilno, a i dio velikih preduzeća, smanjujući fiksne troškove poslovanja smanjiće broj zaposlenih ili u praksi isplatiti zaposlenima minimalnu zaradu od 450 eura, a zvanični rast zarade zaposleni će vratiti poslodavcu u gotovini. Životni standard radnika, u ovoj situaciji, biće znatno lošiji – ili će ostati bez zarade koju su imali ili će ostati sa dosadašnjom zaradom suočeni sa rastom cijena gotovo svih proizvoda i usluga”, kaže Klikovac.

Još jedan zabrinjavajući indikator je, smatra, odlazak stranih investitora i gašenje preduzeća koja su izvozila iz Crne Gore.

,,Za samo godinu dana odlazak Amana, gašenje KAP-a, Duvanskog kombinata, Željezare, odustajanje Katari Diara od višemilionskog projekta u Plavim Horizontima… Ekonomsko stanje u Crnoj Gori je alarmantno i slijedi period skupih kreditnih aranžmana i nepovoljnih mjera za građane Crne Gore. Crnoj Gori prijeti stagflacija – rast nezaposlenosti, rast inflacije i stanje sporog ekonomskog rasta. Zato, prije nego bude kasno, ovakva Vlada Crne Gore koja uzurpira demokratiju, uništava razvoj, tjera investitore i u krajnjem stvara veći jaz između bogatih i siromašnih, u narednih par mjeseci mora biti prošlost koje se ne želimo sjećati”, zaključuje Klikovac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve