Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Klarić: Nalazi EK ohrabrenje i smjernica za dalji rad Skupštine

Dodaje da je u izvještaju takođe primijećeno da je Skupština nastavila sa jačanjem svojih administrativnih kapaciteta, naročito u oblasti rodno-odgovornog budžetiranja i rodnoj procjeni u izradi i usvajanju zakona i politika

Generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić, povodom nalaza Evropske komisije, saopštio je da su značajni koraci preduzeti sa ciljem daljeg otvaranja zakonodavnog doma prema građanima dali rezultate koji su još jednom prepoznati u redovnom godišnjem izvještaju o Crnoj Gori.

„Skupština Crne Gore je, u proteklom jednogodišnjem periodu, nastavila da unapređuje nivo transparentnosti i komunikacije sa javnošću, a nastavljeno je i jačanje profesionalnih i stručnih kapaciteta Službe Skupštine“, konstatovano je u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu.

Klarić je rekao da uz navođenje već široko poznatih vidova informisanja javnosti o parlamentarnom radu – direktnim prenosom sjednica Skupštine i njenih radnih tijela putem medija, prvenstveno Parlamentarnog kanala, te putem interneta, izvještaj prepoznaje da je „Skupština nastavila da jača transparentnost svog rada uspostavljanjem više usluga usmjerenih na građane“.

„Kao važnu novinu u tom pogledu Komisija posebno navodi uspostavljanje platforme E-peticije, koja građanima omogućava da upotrebom moderne tehnologije pokrenu zakonodavnu inicijativu i efikasnije učestvuju u političkom životu utičući na proces kreiranja javnih politika“, rekao je Klarić.

Dodaje da je u izvještaju takođe primijećeno da je Skupština nastavila sa jačanjem svojih administrativnih kapaciteta, naročito u oblasti rodno-odgovornog budžetiranja i rodnoj procjeni u izradi i usvajanju zakona i politika.

Izrazivši zadovoljstvo navedenim, Klarić je podsjetio da, u skladu sa strateškim pristupom razvoju ljudskih resursa, Služba Skupštine kontinuirano sprovodi aktivnosti kroz saradnju sa relevantnim domaćim i stranim partnerima, uključujući projektnu saradnju sa institucijama Evropske unije, prije svega Evropskim parlamentom.

„U tom kontekstu, preporuke sadržane u izvještajima Evropske komisije nastaviće da budu važna smjernica u planiranju i sprovođenju daljih aktivnosti jačanja stručnih i profesionalnih kapaciteta kako bi Služba Skupštine dala puni doprinos ostvarivanju ključne uloge parlamenta u demokratskim procesima“, zaključio je Klarić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bivak
14.10.2022-22:18 22:18

Izvestaj katastrofslan u svim segmentima.Ne trucaj……