Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova: Upoznati smo sa izjavom Abazovića; oglasila se i Ambasada

Novinar South China Morning Posta-a na konferenciji za medije pitao je predstavnika kineskog Ministarstva vanjskih poslova da prokomentariše stavove crnogorskih zvaničnika u vezi sa dugom Crne Gore prema Kini, ali i pozivu EU da pomogne u vraćanju tog duga kako bi se spriječio kineski uticaj

Novinar South China Morning Posta-a na konferenciji za medije pitao je predstavnika kineskog Ministarstva vanjskih poslova da prokomentariše stavove crnogorskih zvaničnika u vezi sa dugom Crne Gore prema Kini, ali i pozivu EU da pomogne u vraćanju tog duga kako bi se spriječio kineski uticaj.

Pitanje i odgovor prenosimo integralno.

Pitanje: Crna Gora je nedavno izrazila da se suočava sa poteškoćama u otplati kineskog duga od milijardu evra. Evropska komisija je u ponedeljak rekla da neće pomoći Crnoj Gori da vrati ovaj dug. Potpredsjednik Vlade Crne Gore rekao je ranije da bi EU trebalo da pomogne Crnoj Gori da refinansira taj dug kako bi zaštitila kandidata za članstvo u EU od zavisnosti od Kine. Kakav je komentar kineske strane? Da li je kineska strana o tome razgovarala sa Crnom Gorom ili EU?

Džao Liđian (portparol kineskog Ministarstva vanjskhi poslova): Kineska strana je primetila medijske izvještaje o tome. Kina i Crna Gora uživaju tradicionalno prijateljstvo. Poslednjih godina, odnosi između dvije zemlje uspješno se razvijaju, plodna je praktična saradnja u infrastrukturnoj i drugim oblastima. Projekat Autoputa koji ste pomenuli je od velikog značaja za život lokalnog stanovništva Crne Gore, i socio-ekonomski razvoj te zemlje. Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa Crnom Gorom i spremna je da radi zajedno sa Crnom Gorom na daljem produbljivanju uzajamno korisne saradnje koja bi donijela korist za oba naroda.

Pitanja i odgovore sa kompletne konferencije možete pronaći OVDJE.

A oglasila se i ambasada Kine u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve