Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Kentera: Putin se neće zaustaviti na Ukrajini, treba voditi računa o Zapadom Balkanu

Kentera ističe da ruska invazija na Ukrajinu nije samo napad na suverenu državu, već je, dodaje, direktan napad na demokratiju i njene vrijednosti

Atlantski savez Crne Gore najoštrije osuđuje neopravdani i ničim izazvani napad Rusije na Ukrajinu, saopštio je predsjednik tog saveza Savo Kentera. Istakao je da se ruski predsjednik Vladimir Putin neće zadržati na Ukrajini, te da se posebno treba voditi računa o Zapadom Balkanu jer će, prema ocjeni Kentere, Putin nastaviti da destabilizuje i ovaj region.

Prema njegovim riječima, Vladimir Putin je još jednom pokazao svoje imperijalističke tendencije i izabrao put agresije protiv suverene i nezavisne države.

“Ovo je teško kršenje načela međunarodnog prava i ozbiljna prijetnja evroatlantskoj bezbjednosti. Isključiva odgovornost za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti je na Rusiji i njenom predsjedniku”, rekao je on.

Kentera ističe da ruska invazija na Ukrajinu nije samo napad na suverenu državu, već je, dodaje, direktan napad na demokratiju i njene vrijednosti.

“Radi zaštite sopstvenog autoritarnog režima, Vladimir Putin je spreman da ugrozi milione života. Ovaj užasni dan za Ukrajinu i mračni dan za Evropu će imati nesagledive posljedice zbog kojih će posebno ispaštati stanovnici Ukrajine i Rusije”, naglasio je on.

Činjenica je, ocjenjuje predsjednik Atlantskog saveza, da se Vladimir Putin neće zaustaviti na Ukrajini.

“Iz tog razloga posebno treba voditi računa o Zapadom Balkanu koji se pokazao kao plodno tle za ruske operacije. Putin će nastaviti da destabilizuje i ovaj region i ometa njegovu demokratizaciju i razvoj. Iz navedenih razloga ključno je da NATO saveznici pokažu odlučnost i snažno se suprotstave agresoru i antidemokratskim vrijednostima koje Putin pokušava da nametne Ukrajini, ali i ostatku Evrope”, rekao je Kentera.

Takođe, u ovom kritičnom trenutku Crna Gora mora biti faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu koji će, kae Kentara, predvoditi čitav region na putu ka Evropskoj uniji.

“Zbog toga je od velikog značaja da se u što kraćem roku izabere nova evropska, prozapadana Vlada koja će se stati u zaštitu evro-atlantskih vrijednosti, i koja će se suprotstaviti ruskom uticaju kako u zemlji, tako i u regionu Zapadnog Balkana”, zaključio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jole
24.02.2022-11:35 11:35

Ahaha, ovaj se skroz prepao! Srbi prodiru sa severa, a Rusi dolaze morskim putem da se svi spojimo sa našom braćom u Crnoj Gori. :-)