Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Kentera izabran za v.d. direktora ANB-a

Protiv izbora Kentere je bilo pet ministara iz SNP-a

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog o razrješenju direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića, a za novog v.d. direktora ANB-a je naimenovan Savo Kentera.

Protiv imenovanja Kentere bilo je pet ministara iz Socijalističke narodne partije, ministar pravde Marko Kovač, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković, ministar sporta Vasilije Lalošević, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, prosvjete Miomir Vojinović.

Ministri pravde i finansija Marko Kovač i Aleksandar Damjanović tražili su prethodno da se izvrše konsultacije u vezi sa izborom Kentere.

Premijer Dritan Abazović čestitao je Kenteri na izboru.

Na današnjoj sjednici Vlade imenovano je i novo Vijeće za nacionalnu bezbjednost. Predsjednik Vijeća je premijer Dritan Abazović,  a članovi Vijeća su potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević, ministar pravde Marko Kovač, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, v.d. direktora ANB-a Savo Knetera, predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević i zamjenik predsjednika Odbora Mevludin Nuhodžić.

”Srbija i Rusija ne smiju da upravljaju Crnom Gorom”

Savo Kentera je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, političke think tank grupe sa sjedištem u Podgorici u Crnoj Gori i potpredsjednik Svjetske organizacije atlantske povelje.

Njegova područja ekspertize su u okviru međunarodnih odnosa, politike i upravljanja obavještajnom zajednicom, bezbjednosnih pitanja koja utiču na obavještajnu zajednicu, druge bezbjednosne studije i terorizam.

Osnovao je i Digitalni forenzički centar 2018. godine koji je prvi digitalni „hab“ ove vrste posvećen borbi protiv dezinformisanja, lažnih vijesti i propagandnih kampanja koje imaju za cilj destabilizovanje demokratskih procesa kako u Crnoj Gori tako i na Zapadnom Balkanu.

Podsjetimo, Kentera je izrazio zabrinutost nakon imenovanja Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Crne Gore, kao i nakon imenovanja poslanika Milana Kneževića za predsjednika Odbora za bezbijednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

Kentera je više puta isticao da Crna Gora ne može i ne smije da dozvoli da niti Srbija, niti Rusija, ili neka druga država upravljaju našom zemljom, članicom NATO saveza.

Kontroverzni Vukšić

Premijer Dritan Abazović smijenio je ranije danas sa funkcije direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića.

Vukšić je došao na čelo ANB-a nakon što su vlast 2020. godine preuzele partije i koalicije DF, Demokrata i URA. Tokom njegovog mandata na čelu ANB desilo se niz afera, o čemu je portal Aktuelno pisao, a povezivan je sa stranim službama prvenstveno Srbije i Rusije.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
05.05.2022-15:58 15:58

SAVU SREĆNO !
neće više njuskati ni RUS niti SRB —i nama građanima olakšanje
baš smiješno kad se vidi ko je bio protiv…
jos da je u Min .prosvjete čestita osoba pa da čekamo ljepše dane…

Mladen
05.05.2022-19:49 19:49

Ovaj Kentera je prije nekoliko godina samo tako pljuvao po Slavku Peroviću i liberalima. Pih, pa g vi hvalite jer pojma nemate ko je on