Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Kazaz: SPC pokušava da sačuva ideju velike Srbije

Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja nije pravni subjekt u Crnoj Gori ponaša se kao neko ko je iznad države

Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja nije pravni subjekt u Crnoj Gori ponaša se kao neko ko je iznad države, kaže za Dnevnik profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz.

Enver Kazaz

Primjećuje i da srpska crkva u Crnoj Gori sprovodi, kako kaže, krajnju destabilizaciju najboljeg multikuilturalnog društva na Balkanu i države koja je dostigla njviše standarde demokratije.

Kazaz za TVCG kaže SPC vidi kao nekoga ko pokušava da sačuva ideju velike Srbije.

Pobuna protiv građanske, multietničke, antifašističke i evroatlantske Crne Gore. Ovako sve ono što se dešava u našoj državi od trenutka usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, komentariše Enver Kazaz. Zakonom se ne oduzima imovina Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kaze Kazaz, od SPC se jedino traži da poštuje pravne norme države Crne Gore.

“SPC u Crnoj Gori je ne samo ideološka već i privatna institicija crkvenih elita, koje upravljajući SPC i mentalno okupirajući vjernike militarističkim diskursom pokušavaju priskrbiti enormnu ličnu moć. Govorim o tačno prepoznatljivim pojedincima koji vode tu crkvu i o onima koji su u ratovima 90-ih bili inspiratori ratnih zločina”, kazao je Kazaz.

Kazaza i oštrina retorike, i negiranje crnogorske države, podsjeća na devedesete. Srpsku pravoslavnu crkvu vidi kao nekoga ko pokušava da sačuva ideju velike Srbije, budući da je, kako ocjenjuje, velikosrpski ideološki i politički režim poražen. Izgubili su Kosovo, Crnu Goru i dio Hrvatske.

“SPC koja nije pravni subjekt u Crnoj Gori ponaša se kao neko ko je iznad države i takva SPC u Crnoj Gori provodi krajnju destabilizaciju najboljeg društva na Balkanu multikulturnog i države koja je dostigla njviše standarde demokratije”, kazao je Kazaz.

Rezim u Srbiji Crnu Goru posmatra kao neku vrstu svoje kolonije, kaže Kazaz, kao dio teritorije na koju polaze pravo i još uvijek se ne miri sa činjenicom nezavisne Crne Gore.

“Pogleda li se način vlasti u Srbiji vidjeće se da je Crna Gora model NATO i EU model koji pokazuje da je oslobođenje od autoritarne vlasti jedini put”, dodaje Kazaz.

Podrška koja SPC u Crnoj Gori dolazi iz Srbije i Republike Srpske, Kazaz vidi kao stigmatizaciju Crne Gore i crnogoraca, negiranje crnogorskog identiteta. Ta vrsta podrške, kaže Kazaz, pokazuje želju srpskih vlasti da se Crna Gora podčiniti Srbiji i ideji velikosrpstva.

“Siguran sam da takvo djelovanje neće proći jer Crna Gora ima institucionalne moći i njen će multikulturalizam poraziti i poraziće agresivne ideje i ideologije nešto što je van zamislive etikeCrna Gora je pokazala da je demokratizacijom i . suočavanjem s prošlošću moguće stvoriti multikulturno i demokratsko društvo sa izrazito dobro postavljenim pravima manjina i demokratskim standardima”, zaključio je on.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve