Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Kastaldo: Crna Gora predvodnik integracija, nastaviti reforme

Govoreći o izboru nove Vlade, Kastaldo, europarlamentarac iz Pokreta Pet zvjedzica, čestitao je premijeru Zdravku Krivokapiću izbor na tu funkciju i pozdravio činjenicu što će Brisel biti prva zvanična adresa koju će posjetiti

Brisel je zadovoljan napretkom Crne Gore u evropskim integracijama, a od nove Vlade se očekuje nastavak ekonomskih i reformi u vladavini prava i ostalim ključnim oblastima, poručio je u intervjuu za Pobjedu potpredsjednik Evropskog parlamenta, Fabio Masimo Kastaldo.

Govoreći o izboru nove Vlade, Kastaldo, europarlamentarac iz Pokreta Pet zvjedzica, čestitao je premijeru Zdravku Krivokapiću izbor na tu funkciju i pozdravio činjenicu što će Brisel biti prva zvanična adresa koju će posjetiti.

To je, kaže Kastaldo, simboličan pozitivan signal za kontinuiranu saradnju sa Crnom Gorom koja je, navodi, dala odlične rezultate u prethodnom periodu.

Komentarišući spor između Bugarske i Sjeverne Makedonije, Kastaldo poručuje da se bilateralni sporovi ne smiju koristiti za blokiranje istorijskog procesa proširenja na Zapadni Balkan.

To što je prva premijerova službena posjeta Brisel, može se, smatra Kastaldo, protumačiti samo kao simboličan i pozitivan signal za kontinuiranu saradnju sa Crnom Gorom, koju, kako kaže, niko nikada nije dovodio u pitanje.

“I za koji sam siguran da će dati izvrsne rezultate – kao što je i bilo i u prethodnom periodu. Premijer dobro zna da može računati na našu podršku i našu saradnju na evropskom putu koji je Crna Gora odlučila preduzeti i da smo svi sigurni da će uspješno nastaviti i sa ovom, novom Vladom”, poručuje on.

Velika očekivanja od nove Vlade

“Ne krijem da imam velika očekivanja. Crna Gora je posljednjih godina prepoznata kao jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pridruživanja i pravi je predvodnik tog procesa. Vjerujem da ovaj ubrzani put prema evropskim integracijama zavisi od staze kojom Crna Gora već ide s uvjerenjem, putem koji podržavaju građani već mnogo godina. Zapadni izbor Podgorice čini se jasnim i nedvosmislenim ulaskom u Sjevernoatlantski savez 2017. i siguran sam da će članstvo u EU biti sljedeći korak na ovom putu.

Što se tiče prioritetnih područja reformi, govorimo o poglavljima 23 i 24, što je Komisija još jednom naznačila u posljednjem Izvještaju o napretku Crne Gore. To su takozvane temeljne oblasti – vladavina prava, pravosudni sistem, temeljna prava, borba protiv korupcije. Napredak i poštovanje privremenih mjerila u ovim pregovaračkim poglavljima definisaće budući tempo pregovora. Međutim, očekujem i reformsku akciju i inicijative na polju ekonomije, takođe radi suzbijanja krize koja pogađa Europu i cijeli svijet”, poručuje on.

Brisel je, kaže, zadovoljan napretkom Crne Gore, o čemu svjedoče izvještaji Komisije i nije slučajno da se radi o jedinoj zemlji kandidatu koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja.

“Moramo uzeti u obzir i da posljednje dvije godine nijesu bile ,,uobičajene“. Evropski izbori održani su prošlog maja i započeo je postupak koji je doveo do imenovanja nove Komi-sije. Proces proširenja generalno je usporen uvođenjem, u februaru, nove metodologije za pristupni proces, što je dovelo do otvaranja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u martu. Istog mjeseca SZO je proglasila pandemiju koja još uvijek čitav svijet drži na koljenima. Jasno je da je to uticalo na tempo pregovora, ali mora se priznati da je i u ovim teškim uslovima postignut važan napredak, što dokazuju nedavni izvještaji Komisije”, poručuje Kastaldo.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve