Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Kašćelan: Snažne veze Cetinja i Bitolja, moguća saradnja u sektoru turizma

Kašćelan Petrovskoj prenio interesovanje Cetinja za jačanje saradnje i za razmjenu najboljih iskustava i praksi u svim oblastima rada lokalne uprave, kao i u sektorima obrazovanja, turizma, kulture, sporta

Prijestonicu Cetinje i Bitolj, osim pobratimstva, povezuju snažne istorijske i kulturne veze, brojna prijateljstva i porodični odnosi, ali i zajednička evropska perspektiva i isti spoljnopolitički ciljevi, koji su zasnovani na međusobnom poštovanju, povjerenju i opredjeljenju da lokalne zajednice kao istinske servise građana, ocijenio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan na konferenciji za novinare nakon susreta sa gradonačelnicom Bitolja, Natašom Petrovskom.

“Memorandum o bratimljenju potpisli smo 4. novembra prošle godine, kada smo obećali našim građanima da neće ostati mrtvo slovo na papiru. Današnji susret u Bitolju je potvrda da smo obećanje ispunili i da s novim entuzijazmom nastavljamo započetu saradnju”, kazao je Kaluđerović.

Naveo je da je Petrovskoj prenio interesovanje Cetinja za jačanje saradnje i za razmjenu najboljih iskustava i praksi u svim oblastima rada lokalne uprave, kao i u sektorima obrazovanja, turizma, kulture, sporta.

“Posebno smo zainteresovani za poslovnu saradnju cetinjskih i privrednika iz Bitolja, jer je crnogorska Prijestonica poznata po izuzetnim proizvodima od mesa, od kojih je najpoznatiji pršut. Osim toga, Cetinje ima izuzetnu geografsku poziciju i dobru saobraćajnu povezanost, te dobre uslove i stimulativne mjere za razvoj biznisa, zbog čega ohrabrujemo potencijalne investitore iz Bitolja i Sjeverne Makedonije da započnu poslove na Cetinju”, rekao je Kašćelan.

Prema njegovim riječima, Prijestonica je zainteresovana za saradnju u sektoru turizma, jer oba grada imaju izuzetan turistički potencijal, posebno ako se ima u vidu da su istorijski gledano predstavljali važne duhovne, društveno-političke i kulturne centre naših država, ali i diplomatskog života. Oba grada dali su značajan doprinos i imali veliku ulogu u izgradnji državnosti, nacionalne osobenosti i kulturne prepoznatljivosti naših država.

“Sa gradonačelnicom Petrovskom razgovarao sam i o mogućnostima za saradnju i zajedničko kandidovanje projekata za sredstva koja kroz predpristupne istrumente obezbjeđuje Evropska unija. Važna tema sastanka bile su i omladinske politike i mladi, njihovo uključivanje u donošenje odluka, kao i obrazovna saradnja i razmjena učenika i studenata”, kazao je gradonačelnik.

Kašćelan i Petrovska dogovorili su susrete privrednih delegacija dva grada koje bi trebalo da se dese u novembru.

Petrovska je kazala da joj je zadovoljstvo što je ugostila gradonačelnika Kašćelana “sa kojim smo prošle godine pokazali da nema nepremostivih prepreka, kada postoji dobra volja da se učini nešto za naše gradove”.

“Danas imamo privilegiju da to na neki način formalizujemo, odnosno imamo priliku da razgovaramo o svemu što dvije lokalne samouprave mogu učiniti za svoje građane u oblastima kulture, obrazovanja i turizma. Razgovarali smo ne samo o oblastima u kojima možemo sarađivati, već i gdje sve to možemo operacionalizovati konkretnim aktivnostima”, rekla je gradonačelnica.

Razgovarali smo, kako je dodala, o razmjeni učenika i mogućnosti da djeca sa Cetinja borave u našem gradu u okviru likovne manifestacije Mali bitoljski Monmartr.

“Postoji dobra prilika za oba grada da sprovedu aktivnosti koje će pružiti priliku poslovnim zajednicama da se upoznaju, sarađuju i plasiraju svoje proizvode”, kazala je Petrovska.

Gradonačelnik Kašćelan se tokom boravka u Bitolju sastao i sa rektorom Univerziteta Sveti Kliment Ohridski Sašom Korunovskim, a posjetio je i Počasni konzulat Crne Gore.

Susretima u Bitolju prisustvovali su i ambasadorka Crne Gore u Makedoniji Marija Petrović i počasni konzul Milorad Andrijašević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve