Nedjelja, 25 Septembra, 2022
Rubrika:

Kašćelan: Crnogorci ne ljube lance, reći ne zatiranju Crne Gore

Kašćelan je kazao da ostaju prvrženi ideji antifašizma, slobode i zajedništva.

Crna Gora je u viziru cijelog svijeta, od kada je vijeka, bila velika. Dovoljno velika da sačuva iskru slobode kao svoj najveći dar i svoj najveći usud. Crnogorci ne ljube lance – aksiom je našeg postojanja, poručio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan u govoru povodom Dana osnivanja Cetinja, 4. januara.

On je kazao da Cetinje Dan osnivanja obilježava u okolnostima koje su daleko od svečarskih, ali sa sviješću da je briga o drugima i očuvanje javnog zdravlja prioritet.

“Ovaj stav, uostalom, obilježio je i prethodnu godinu, kada su se naš grad i država suočili sa izazovom koji je postavila pandemija koronavirusa. Nažalost, u tom poduhvatu, ostali smo bez desetina naših sugrađana i sugrađanki. Za nas, za našu zajednicu, to je težak gubitak”, kazao je Kašćelan.

Prema njegovim riječima, u godini za nama Crna Gora se suočila sa društveno-političkim promjenama, ali i sa mirnim transferom vlasti, što je odraz političkog sazrijavanja društva i razvijene političke kulture.

“Nažalost, ne možemo da ne primijetimo i aktivnosti koje svojim dejstvom duboko zadiru u temelje crnogorske države, u njenu samobitnost, identitet i kulturno nasljeđe. Danas na 539. godišnjicu Cetinja svjedočimo nepravdi koja se čini crnogorskom narodu – da se sva njegova sakralna i kulturna baština prepiše crkvi čije je sjedište u drugoj državi, koja niti priznaje pravni poredak Crne Gore, niti Crnogorce kao naciju”, kazao je Kašćelan.

Kako ocjenjuje, o tim činodejstvima zagovornika “velikih ideja” govori istorija, ali da to mora pomenuti zbog predaka i savremenika, da se teško u takvim okolnostima može govoriti o pomirenju na koje se mnogi pozivaju.

“Prije će biti da se ponovo sije zlo śeme razdora, koje nikome nikada dobra donijelo nije. Kao upravitelj grada koji je okosnica crnogorskog državnog bića i simbol nacionalnog identiteta, pozivam sve na razum i razboritost, na pravo i pravičnost, na poštovanje Ustava i zakona, običaja i tradicije, na očuvanje osobenosti i kulturnog identiteta crnogorskog i svih drugih naroda koji su u Crnu Goru ugradili najbolje od sebe. Cetinje nije samo prijestonica Crne Gore, nego i simbol njenog postojanja”, rekao je Kašćelan.

On je pozvao građane Prijestonice i Crne Gore da kažu “ne” nacionalizmu, fašizmu, rasizmu, kulturocidu, sekularizaciji, da kažu “ne” zatiranju Crne Gore.

Plaketa

Kašćelan je kazao da ostaju prvrženi ideji antifašizma, slobode i zajedništva.

“Ostajemo prvrženi kosmopolitskom, Ivanovom, Cetinju, u kojem su svi dobronamjerni dobrodošli i rado viđeni gosti. Ostajemo vjerni svome naumu, da gradimo Cetinje, da doprinosimo njegovom razvoju, da stvaramo uslove da naša đeca ostaju ovdje i da se vraćaju”, rekao je Kašćelan, dodajući da je današnji praznik poseban za Cetinjane i zbog toga što pojedincima koji su doprinijeli razvoju i promociji Cetinja, grad dodjeljuje Plaketu “Ivan Crnojević”.

Ove godine, posthumno, kako je dodao, Prijestonica će dodijeliti plaketu čuvenom crnogorskom kulturnom radniku, pjesniku i likovnom kritičaru Mladenu Lomparu.

“Riječi su nedostane za Mladenovu veličinu, za taj stvaralački patos posvećen Crnoj Gori i Crnogorcima, Cetinju i Cetinjanima. Za to svevremeno čitanje nas o nama, za viziju naše države kao slobodne, obnovljene, samobitne. Nosim žal što Mladen plaketu „Ivan Crnojević“ nije dobio za života, jer vjerujem da bi mu bila draža od svih nagrada koje je dobio“, kazao je gradonačelnik Kašćelan.

Kako je podsjetio, Lompar je radio kao kustos u Narodnom muzeju Crne Gore, gdje je duže od deceniju bio direktor Umjetničkog muzeja.

“Bio je komesar drugog i trećeg Cetinjskog bijenala. Predsjednik Crnogorskog P.E.N. Centra, potpredsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, član i jedan od utemeljivača Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Njegova poezija objavljena je na brojnim svjetskim jezicima i zastupljena u antologijama savremene crnogorske i poezije regiona. Bio glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja »ARS«. Lompar je bio plodan i ugledan likovni kritičar”, naveo je Kašćelan.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja – Zlatnog pečata Crnojevića, nagrade „Risto Ratković“, Trinaestojulske i nagrade Miroslavljevo jevanđelje, te nagrada „Aleksandar Leso Ivanović“ i „Vito Nikolić“.

“Kao Cetinjanin, i gradonačelnik, ponosan sam što sam u prilici da predajom Povelje „Ivan Crnojević“ porodici Mladena Lompara, ispravim dug prema ovom vrsnom intelektualcu, koji je sobom i svojim životnim djelom, ponosno doprinosio međunarodnoj prepoznatljivosti i ugledu Cetinja i države Crne Gore”, rekao je Kašćelan.

Kćerka Mladena Lompara – Isidora Kovačević – zahvalila se u ime porodice na Plaketi koja je posthumno dodojeljena njenom ocu.

“U ime porodice laureata ovogodišnje nagrade „Ivan Crnojević“, koja nosi ime po utemeljivaču grada Cetinja, želim iskazati veliko zadovoljstvo, čast i zahvalnost Prijestonici Cetinje i gradonačelniku gospodinu Aleksandru Kašćelanu na ovogodišnjem izboru, da upravo Mladen Lompar bude dobitnik ove prestižne nagrade, koja za nas ima utoliko veće značenje što se dodjeljuje posthumno. Hvala još jednom“, rekla je Kovačević.

Najnovije

Glas Crnogorca, 25. IX 1893. godine: “Tesla je Crnogorac”

Piše: Miroslav Ćosović Na današnji dan, 25. septembra 1893. godine,  Glas Crnogorca je objavio članak o Nikoli Tesli, prenešeno je pisanje američkog lista Chicago Herald. U...

Svaka odluka 42. Vlade za sobom ostavlja stotine miliona eura duga koje će vraćati...

Potpredsjednica DPS-a  Sanja Damjanović je komentarisala stav Međunarodnog suda u Londonu koji je odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvori grad hotel Sveti Stefan...

U nedjelju oblačno sa sunčanim intervalima, popodne ponegdje kiša

Prijepodne promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a tokom jutra na sjeveru po kotlinama magla. Poslijepodne naoblačenje, u zapadnim predjelima ponegdje slaba kiša, koja će...

Navijači Liverpula tuže UEFA zbog finala Lige šampiona

Oko 2.000 navijača Liverpula najavilo je tužbe protiv Evropske fudbalske organizacije (UEFA) zbog povreda i psihološke traume koje su doživjeli 28. maja uoči finala...

Instagram želi da vas zaštiti od eksplicitnih sadržaja

Neželjene fotografije eksplicitne prirode u privatnim porukama su problem na svim društvenim mrežama. Međutim, kako navodi Endgadget, Instagram je riješio da stane na put takvim nastojanjima...

Najčitanije

Povezano

Cetinje šetalo za Ukrajinu

Sedmoga mjeseca rata u Ukrajini građanke i građani Cetinja zajedno s Ukrajinkama i Ukrajincima su ponovnim okupljanjem dali podršku herojskome ukrajinskom narodu u borbi...

Gradonačelnici Prijestonice Cetinje i Sijene dogovorili bratimljenje

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković sastao se danas u Sijeni sa Luiđijem De Mosijem, gradonačelnikom Sijene, sa ciljem uspostavljanja saradnje i priprema za potpisivanje Sporazuma o bratimljenju...

Cetinje: Postavljen video nadzor u parkovima i na ulazu u grad

Prijestonica Cetinje je postavila video nadzor na četiri lokacije u gradu u cilju zaštite lica, imovine, mobilijara i javne infrastrukture. Kako je saoppšteno iz Prijestonice,...

Cetinje: Započela izgradnja novog parkinga u naselju IV jul

Sekretarijat za investicije i održivi razvoj započeo je realizaciju izgradnje novog parkinga u naselju IV jul, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje. Pored parkinga biće uređeni...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve