Crna Gora je cijenjena članica NATO, koja i dalje ima dobre šanse za pridruživanje Evropskoj Uniji, ocijenio je za Novu M Majkl Karpenter bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor  “Pen Bajden” centra.

Majkl Karpenter (Foto: Paul Morigi)

Stoga kaže mora udvostručiti napore u promociji slobode medija, većoj vladavini prava i borbi protiv korupcije i kriminala. Karpenter je našoj Milici Delibašić kazao i da će Rusija nastaviti sa pokušajima destabilizacije naše zemlje kroz propagandu i dezinformacije, ali i da očekuje nastavak dijaloga crkve i države oko spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Crna Gora 5. juna obilježava tri godine od pristupanja NATO-u. Kako kaže Karpenter, najmlađa članica vrednovana je karika najjačeg vojnog saveza.

”Crna Gora je cijenjena članica Alijanse i njeno iskustvo, uključujući ono sa ruskim uticajem i operacijama, obezbjeđuje saveznicima značajne informacije. Čuvanje zajedničkih vrijednosti je ključno za dugotrajnost i održivost Alijanse, i na ovom rezultatu CG mora udvostručiti napore da promoviše slobodu medija, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i podrži vladavinu prava”, kaže on.

No, iako pripadamo NATO-u, Moskva nije odustala od oštre retorike upućene Crnoj Gori.  Karpenter kaže da će pokušaja destabilizacije naše zemlje od Kremlja biti još.

”Kremlj je bijesan jer CG vise nije dio teritorije koju su oni smatrali svojom sferom djelovanja, zbog čega nastavlja sa pritiscima na rukovodstvo zemlje. Nažalost, ja očekujem da Moskva nastavi sa pokušajima destabiliziacije Crne Gore kroz prljav novac, dezinformacije i operacije. To je oblast gdje NATO treba da razvije neki mehanizam za odbijanje hibridnih prijetnji i nadam se da će sljedeća američka administracija razviti set mjera za odgovor na nevojne agresije, što su osjetile mnoge NATO članice, uključujući i Crnu Goru.”

Uputio je Karpenter i čestitke Crnoj Gori na statusu prve “corona free” države u Evropi.

Crna Gora mora biti pohvaljena za uspješno upravljanje pandemijom. To je pravi pokazatelj liderstva države. Kako god, CG se suočava sa velčikim izazovima jer je i dalje mnogo žarišta COVID 19 u Evropi, uključujući Rusiju koja je tradicionalni izvor prihoda od turizma. Štaviše, ekonomski efekti korona recesije osjetiće se svuda usljed smanjene potražnje za robom i uslugama i rastuće nezaposlenosti”, kaže on.

A da li će zbog korona krize proširenje EU pasti u drugi plan:

“Crna Gora i dalje ima dobre šanse za ulazak u EU. Ja lično mislim da je vladavina prava mnogo važniji faktor nego korona kriza koji utiče na dalje evropske integracije”, rekao je.

A što se tiče unutrašnje politike, i pitanja crkve Karpenter poručuje da je to osjetljivo političko pitanje, da očekuje nastavak dijaloga na relaciji država-crkva te da vjeruje da će preovladati vladavina prava.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve