Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Kankaraš: Udžbenici da budu dostupni i na internetu

''Bliži se početak školske godine a mnogi roditelji se, kao i svake godine do sada, suočavaju sa problemom kako da obezbijede udžbenike'', kazala je danas Milica Kankaraš iz koalicije okupljene oko platforme „Crno na bijelo“

Ako prosječni komplet udžbenika košta 70 eura, to znači da roditelji u Crnoj Gori svake godine izdvoje oko 5 miliona eura samo za udžbenike osnovne škole, iako zakon predviđa da osnovno obrazovanje treba da bude besplatno. Najbolje i najisplativije rješenje za sve bilo da udžbenici budu dostupni i on-line, na određenoj platformi odnosno na sajtu Ministarstva prosvjete, kazala je danas Milica Kankaraš iz koalicije okupljene oko platforme „Crno na bijelo“.

Milica Kankaraš

”Bliži se početak školske godine a mnogi roditelji se, kao i svake godine do sada, suočavaju sa problemom kako da obezbijede udžbenike”, kazala je danas Milica Kankaraš iz koalicije okupljene oko platforme „Crno na bijelo“.

Ona ističe da u našoj zemlji živi preko 70 hiljada djece uzrasta od 6 do 14 godina.

„Poštujući ustavno načelo o besplatnom osnovnom školovanju obezbijedićemo besplatne udžbenike za učenike  osnovnih škola, za prva četiri razreda na teret sredstava lokalnih samouprava, a za ostale razrede na teret sredstava državnog budžeta“, ističe Kankaraš.

Ukazuje i da u koaliciji „Crno na bijelo“ vjeruju da bi najbolje i najisplativije rješenje za sve bilo da udžbenici budu dostupni i on-line, na određenoj platformi odnosno na sajtu Ministarstva prosvjete.

„Napominjem da već sada svi udžbenici postoje u elektronskoj formi jer su morali biti pripremljeni za štampu, tako da se brzo i jednostavno mogu učiniti dostupnim za javnost. Ovaj predlog je primjeren s obzirom na to da je Ministarstvo prosvjete uveliko u procesu digitalizacije nastave ali i zbog toga što smo se deklarisali kao ekološka država koja treba na svaki način da umanji upotrebu štampanog papira“, istakla je ona.

Smatra i da bi besplatnim štampanim ali i elektronskim udžbenicima pomogli ne samo roditeljima koji su suočeni sa finansijskim poteškoćama usljed COVID krize, već bi i umanjili negativni trend na koji je UNICEF skrenuo pažnju u svojoj Studiji o preprekama u obrazovanju u Crnoj Gori (jun 2013.).

„Naime, od ukupne populacije đece osnovnoškolskog uzrasta u prosjeku 95% redovno pohađa osnovnu školu. Preostalih 5% koji ne pohađaju osnovnu školu čine prevashodno pripadnici romske i egipćanske populacije. Korišćenjem elektronskih udžbenika omogućilo bi se ovoj đeci, iz materijalno najsiromašnijih porodica, redovno učenje i pohađanje nastave. Oni bi, ukoliko ne posjeduju svoj računar, mogli učiti preko školskih računara“, kaže Kankaraš.

Ona zaključuje i da bi implementacijom ove mjere osnovno obrazovanje  konačno postalo inkluzivno, tj. dostupno svima, kao što je predviđeno u članu 75 Ustava Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve