Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je telefonom sa ambasadorkom Kanade Keti Čabom povodom završetka njenog mandata.

Ona je zahvalila Predsjedniku za izdvojeno vrijeme i izrazila žaljenje što zbog otežanih okolnosti uslovljenih pandemijom COVID 19 nije bila u prilici da dođe u oproštajnu posjetu.

Predsjednik je pozdravio ulogu ambasadorke u razvoju inače odličnih odnosa Crne Gore i Kanade, koje iako geografski udaljene, dijele zajedničke vrijednosti i snažnu posvećenost multilateralizmu i transatlantskom zajedništvu, što je dodatno osnaženo nakon što je Crna Gora postala članica NATO saveza, a čemu je Kanada dala važnu podršku.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo i zbog odnosa dvije zemlje u političkoj ravni, podsjetivši na susrete sa premijerom Trudoom i generalnom guvernerkom Pajet na međunarodnim konferencijama, što je dodatno učvrstilo prijateljske veze.

Zahvalio je ambasadorki Kanade na pomoći koju je ta zemlja uputila Crvenom krstu Crne Gore na početku borbe sa korona virusom.

On je pozdravio uspješnu saradnju u oblasti odbrane i ukazao na značaj kanadskih investicija u Crnoj Gori i veoma uspješnu realizaciju projekta Porto Montenegro, koji je doprinio pozicioniranju Crne Gore kao elitne turističke-jahting destinacije i dao pozitivan primjer za privlačenje novih investicija u sektor turizma i energetike. Na toj liniji potvrdio je interes za dalje jačanje ekonomske saradnje.

Čaba je iskazala zadovoljstvo prilikom da Kanada pomogne Crnoj Gori u suočavanju sa globalnom pandemijom i istakla da i dalje sa pažnjom prate situaciju u Crnoj Gori sa nadom u poboljšanje prilika.

Visoko je ocijenila međudržavne odnose na bilateralnom i multilateralnom planu, posebno kroz partnerski odnos u NATO.

U kontekstu daljeg razvoja ekonomskih odnosa ambasadorka je ocijenila da, iako je uspjeh kanadske investicije u Tivtu možda teško ponoviti, vjeruje u dalji napredak privrednih veza i implementaciju sličnih projekata.

Ona je čestitala predsjedniku na načinu djelovanja nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, čime je omogućena mirna tranzicija vlasti i potvrđena zrelost demokratije u Crnoj Gori.

“Kanada će nastaviti da sa velikim interesovanjem prati dalji put Crne Gore ka EU”, kazala je ambasadorka.

Sagovornici su se saglasili da je nastavak saradnje na liniji evroatlantskog partnerstva i komunikacije na najvišem nivou u obostranom interesu daljeg razvoja međudržavnih odnosa.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve