Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Kalezić: Đukanović državnički postupio; Nova Vlada bi izolovala Crnu Goru od međunarodnih partnera

Kalezić ne vjeruje da će mandat za sastav nove vlade dobiti lider Demosa Miodrag Lekić, već rješenje vidi u potezu skupštinske većine da sama sebi skrati mandat ili da međunarodni posrednik učestvuje u prevazilaženju političke krize u Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, potpisavši izmjene Zakona o predsjedniku, pokazao je državničku odgovornost prema građanima i poštovanje Ustava, ocijenio je saradnik Univerziteta Crne Gore Danilo Kalezić.

Kalezić ne vjeruje da će mandat za sastav nove vlade dobiti lider Demosa Miodrag Lekić, već rješenje vidi u potezu skupštinske većine da sama sebi skrati mandat ili da međunarodni posrednik učestvuje u prevazilaženju političke krize u Crnoj Gori. Vlada na čelu sa Lekićem, formirana na osnovu neustavnih izmjena Zakona o predsjedniku, izolovala bi Crnu Goru od međunarodne zajednice, što bi moglo dovesti i do uvođenja sankcija Crnoj Gori.

“U osjetljivom političkom trenutku za Crnu Goru, predsjednik države Milo Đukanović postupio je odgovorno, potpisavši neustavne izmjene Zakona o predsjedniku, nakon što ih je skupštinska većina ponovo izglasala, uradio je jedino moguće, istrajuću u poštovanju Ustava, za razliku od druge strane koja samo istrajava u destrukciji, a koja se najbolje očitava kroz kontinuirano rušenje Ustava. Dakle, predsjednik je povukao državno odgovoran potez kojim je čitav suverenistički, prozapadni blok stavio u poziciju rješenja”, kazao je Kalezić.

Iako izmijenjeni Zakon omogućava skupštinskoj većini da za mandatara imenuje lidera Demosa Miodraga Lekića, Kalezić ne vjeruje da će do toga doći.

“Ja ne vidim prostor da Lekić dobije mandat. Teško je da se na bazi neustavnog zakona formira vlada, to je iz pravnog ugla, a iz političkog ugla svaka vlada koja bi proistekla iz ovog zakona bi bila međunarodno izlovana i bila bi nelegitimna. Naravno, ne očekujem sankcije u prvoj fazi, ali bi definitivno u prvoj fazi te vlade bila marginalizovana, izolovana i ne bi bila u stanju da obavlja ni međunarodne, ni domaće obaveze, što bi Crnu Goru gurnulo u jednu vrstu anarhije, a iz anarhije se uvijek rađa novi nivo destrukcije”, rekao je Kalezić.

Raduje, kaže Kalezić, jedinstven stav SAD, Velike Britanije i Evropske unije oko ključnih poruka, a to je da Crna Gora ne treba da formira Vladu na osnovu neustavnog zakona. Ipak, naglašava da skupštinska većina ne mari za stavove međunarodnih partnera, zbog čega Crna Gora može postati problem na Balkanu. Njihov cilj je, dodaje, da Vlada Dritana Abazovića, koja je smijenjena još 19. avgusta, ostane što duže.

“Cilj Dritana Abazovića i političke strukture oko njega, koja dominantno čini parlamentarnu većinu, je da vlada u tehničkom mandatu opstane što duže. Oni će, da bi ispunili taj zadatak, simulirati pregovore, simulirati dogovor, ali je sve stavljeno u službu opstanka Abazovićeva kabineta što duže i cilj Beograda i Moskve je da Abazovićeva vlada traje što duže, po mogućnosti do isteka mandata. Međutim, na tom putu ih može jedino zaustaviti agilniji angažman međunarodne zajednice”, pojašnjava Kalezić.

Odgovornost za duboku krizu je i na međunarodnoj zajednici koja ranije nije na najbolji način razumjela probleme i izazove u kojima je Crna Gora, zaključio je Kalezić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
17.12.2022-21:21 21:21

Koliko kotroverzi u ovo malo teksta ,Danilo Kaleziću,.u pokušaju da neustavni postupak Predsjednika države prikažeš kao genijajalan i od beskrajnog dobra za Crnu Goru. Predsjednik države Milo Đukanović i da nije potpisao neustavni zakn, parlametnarna okupatorska većina bi ga primijenila. Predsjednik Milo Đukanović je neustavno razvlašćen. Moga je da im ne učini da stavi potpis na taj njihov nasilnički akt i da dobija sjajne pohvale od zločinaca i srpskih najamnika a.mandića, m.kneževića, n.medojevića, dr.abazovića.Ali ako je Milu ljepše ovako, što sti ti navalio Kaleziću, kako građani treba da pucaju od sreće što ih je Predsjednik Milo Đukanović po ko zna… Pročitaj više »

Tara
18.12.2022-13:48 13:48

G-din Djukanovic..ne smije vise da oklijeva..ova Skupstina..treba da se razrijesi..!