Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Kalezić: Dijalog političkih stranaka teatar apsurda

''Zamislite ozbiljne političke predstavnike koji politički dijalog uslovljavaju prisustvom čovjeka protiv kojeg koriste sva raspoloživa i neraspoloživa sredstva da ga uklone. I sad je njegovo prisustvo njima najvažniji momenat da bi otvorili politički dijalog. Psiholozi bi rekli da je riječ o jednoj vrsti opsesije'', kazao je Kalezić

Dijalog parlamentarnih stranaka oko rješavanja institucionalne krize koji je otvorila predsjednica Skupstine Danijela Đurović je teatar apsurda koji je teško smisleno komentarisati jer em što je zakašnjelo em što u svojoj suštini i formi nema namjeru da uspije, kazao je viši istraživač Istorijskog instituta Crne Gore Danilo Kalezić u specijalnoj emisiji “Ima nas” na Gradskoj RTV.

“Zamislite ozbiljne političke predstavnike koji politički dijalog uslovljavaju prisustvom čovjeka protiv kojeg koriste sva raspoloživa i neraspoloživa sredstva da ga uklone. I sad je njegovo prisustvo njima najvažniji momenat da bi otvorili politički dijalog. Psiholozi bi rekli da je riječ o jednoj vrsti opsesije”, kazao je Kalezić.

Tu je, objašnjava, zapravo riječ o priči kao o onoj o Ustavnom sudu.

“Dakle, to su cikličnosti crnogorske politike gdje vi simulirate dijalog, simulirate pokušaj da se institucionalno riješi politička kriza i to uvijek dolazi od političkih aktera koji su destruktivni. Politička destrukcija pokušava da se prikrije iza nečega što je površinski dijalog. U suštini je još jedna od simulacija koja ima za cilj da zavara crnogorske građane i da dezavuiše javnost sa protesta”, rekao je kalezić.

Podsjeća da se taj dijalog pojavio dan nakon protesta i nije rezultirao nikakvim konkretnim rješenjem.

“Vjerujem da će sličnih opstrukcija i političkih manipulacija biti i u budućnosti. Ali, onog trenutka kad onaj dio političkog spektra koji ima i mrvu evropskog u svom političkom DNK-a odluči da suštinski pregovara tada im neće biti potrebna Skupština i ta vrsta formalnog dijaloga nego će se to završavati na drugim adresama i daleko od očiju javnosti. Barem je to do sada pokazala politička praksa. Sve ovo je jedna otužna slika crnogorske političke realnosti”, zaključio je Kalezić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve