Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Kalač: Očekujem od URA da ne dozvoli da se ishitrenim rješenjem zatvore vrata raseljenom domicilnom stanovništvu

Kalač je poručio da je njegova stranka saglasna sa regulacijom izbornog zakonodavstva ali samo u kontekstu najavljenih promjena koje se tiču Zakona o registrima prebivališta i boravišta, odnosno najava o obavezi odjavljivanja mjesta boravka građana koji su na privremenom radu i privremenom boravku po svijetu, na drugačijem stanovištu

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, inače članice koalicije “Crno na bijelo” Hazbija Kalač kazao je u izjavi za Standard, povodom najavljenih izmjena zakonskih okvira koji se tiču državljanstva, boravišta i prebivališta, da vladajuća većina ovom pitanju mora prići na drugačiji način, te da propisima otvara vrata povratka naših građana iz bijelog svijeta, a nikako da ta vrata zatvara.

On je poručio da proceduru sticanja crnogorskog državljanstva treba značajno liberalizovati.

Kalač je poručio da je njegova stranka saglasna sa regulacijom izbornog zakonodavstva ali samo u kontekstu najavljenih promjena koje se tiču Zakona o registrima prebivališta i boravišta, odnosno najava o obavezi odjavljivanja mjesta boravka građana koji su na privremenom radu i privremenom boravku po svijetu, na drugačijem stanovištu.

” Vladajuća većina ovom pitanju mora prići na drugačiji način, da propisima otvara vrata povratka naših građana iz bijelog svijeta, a nikako da ta vrata zatvara. Prethodna vlast je značajno učinila da se upravo raseljavanjem mijenja demografska struktura stanovništva. Svjedočili smo proces tihog etničkog čišćenja, posebno bošnjačkog naroda iz Sandžačkog regiona, odnosno sjevera Crne Gore. Taj proces je posebno bio aktuelan u ratnim devedesetim godinama, ali se takav trend nastavio i u kasnijem postratnom periodu, čak se pokazalo da je raseljavanje bilo posebno intenzivirano baš u vrijeme, kako kažu, najbolje zastupljenosti manjina u izvršnoj vlasti. Zakonom bi bilo neophodno posebno prepoznati lica koja su se iselila u periodu ratnih i postratnih nasilnih talasa iseljavanja, kao lica specijalnog statusa, za koja ne mogu važiti isti propisi kao za lica koja se sele ili raseljavaju u okolnostima zbog posla ili drugih nenasilnih oblika seljenja”, rekao je predsjednik SPP-a.

On je dodao da zakon o državljanstvu naročito u dijelu koji se odnosi na proceduru sticanja državljanstva, treba liberalizovati.

“Stranka pravde i pomirenja je potpuno saglasna da treba raditi na regulaciji izbornog zakonodavstva i u tom smislu regulaciji biračkog prava, ali smo u kontekstu najavljenih promjena koje se tiču Zakona o registrima prebivališta i boravišta, odnosno najava o obavezi odjavljivanja mjesta boravka građana koji su na privremenom radu i privremenom boravku po svijetu, na drugačijem stanovištu. Što se tiče prijedloga izmjene Zakona o državljanstvu a u vezi sa procedurom oko sticanja državljanstva, naš stav je da proceduru treba značajno liberalizovati, posebno za lica koja su rođena u Crnoj Gori”, rekao je Kalač.

On je rekao da od svog koalicionog partnera – URA-e, očekuje da razumije specifičnost problema i da ne dozvoli da se nekim ishitrenim rješenjem zatvore vrata raseljenom domicilnom stanovništvu.

“Od našeg koalicionog partnera očekujemo da, posebno kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta, razumije specifičnost problema, da predložene izmjene obavezno idu u javnu raspravu kako bi se pronašla pravedna i kvalitetna rješenja da se nekim ishitrenim rješenjima nasilno raseljenom domicilnom stanovništvu ne zatvore vrata. Izmjenama i ovog zakonskog propisa moramo voditi računa o domaćem zakonodavstvu ali i međunarodnom pravu u vezi sa ljudskim i manjinskim pravima. Rješenja sigurno postoje i mi ih moramo naći na zadovoljstvo i korist svih naših građana”, zaključio je Kalač.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve