Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

KAKAV DIREKTOR, TAKVO I IMENOVANJE Zdravkov i Dakin kontroverzni advokat otvara ANB za srpski i ruski uticaj!?

Za Vukšića se vezuju brojne afere i sumnjive radnje, pa reći da je novoizabrani šef tajne službe kontroverzan bio bi eufemizam. Njegovo imenovanje odrađeno je baš u skladu sa reputacijom koja ga prati, a kada tome dodamo subverzivni način djelovanja Krivokapića i njegove Vlade, niko ne treba da bude začuđen.

Političar amater koji je na vlast došao na krilima klerofašističkih, političkih litija Zdravko Krivokapić iz dana u dan sve više liči na sitnog muljatora koji je Vladu pretvorio u pijačnu tezgu na kojoj se roba prodaje uz cjenkanje, dogovore i ”ispod žita” mimo svih važećih propisa i zakona.

Da Krivokapić sve više liči na pijačnog prodavca sa tendencijama ka ”muljanju” i prevarama, govori i posljednja skandalozna odluka da mimo svih propisa i zakona, iza očiju javnosti na mjesto direktora ANB-a postavi kontroverznog advokata opterećenog aferama Dejana Vukšića.

Crnogorska javnost u petak je, čini se slučajno, saznala da je Krivokapić imenovao Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), i da je to objavljeno u Službenom listu Crne Gore.

Zdravko Krivokapić: Srećno bilo Dejo, iako je nezakonito!

Protivzakonita odluka

Premijer je imenovao Vukšića za direktora ANB-a, a da skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu nije ni održao sjednicu na kojoj je trebalo da donese mišljenje o imenovanju kontroverznog advokata na čelo ovog resora od ključne važnosti za nacionalnu bezbjednost Cnre Gore. Sjednica tog Odbora na koju su došli Krivokapić i Vukšić u petak nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer se poslanici Demokratskog fronta nijesu pojavili.

Nepojavljivanje poslanika DF-a je posljedica sve dublje krize na relaciji partija vladajuće većine i funkcionera Vlade koja je, čini se u potpunosti, onemogućila normalno funkcionisanje državnog aparata.  

Odbor za bezbjednost zanemaren

Već duže vrijeme je jasno da trenutna vlast u Crnoj Gori obavlja katastrofalan posao a spisak nepočinstava je toliko dug i javnosti poznat da je više postalo trivijalno napominjati sve realizovane brljotine. Stoga je ovakva odluka o protivzakonitom imenovanju čelnika ANB-a maltene očekivana i ne predstavlja izuzetak, već pravilo po kojem radi trenutna izvršna vlasti.

Imenovanje Vukšića nije izazavalo pretjerano burnu reakciju građana koji su oguglali na vladine brljotine, ali je zato stručna i politička javnost bila, blago rečeno, šokirana ovakvim postupkom koji se direktno kosi sa zakonom.

Jer u članu 25 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost piše da prijedlog za imenovanje direktora Agencije Vlada dostavlja Skupštini Crne Gore radi davanja mišljenja, i da Skupština nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu daje mišljenje.

Izbor Vukšića je stoga protivzakonit i nejasno je kako je vlast koja makar formalno pretenduje na ozbiljnost i poštovanje zakona mogla sebi da dopusti ovakvu skandaloznu odluku.

Prethodna iskustva

Portal Aktuelno imao je uvid u Izvještaj o razmatranju predloga za imenovanje direktora agencije za nacionalnu bezbjednost kojim je Skuština prije šest godina donijela odluku da se Dejan Peruničić svojevremeno imenuje za direktora ANB-a.

Odbor za bezbjednost i odbranu tada je razmotrio Predlog predsjednika Vlade Crne Gore da se za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenuje Peruničić, dotadašnji vršilac dužnosti direktora Agencije.

Tek kada je obavljen razgovor sa kandidatom i rasprava koja je vođena s tim u vezi, Odbor za bezbjednost i odbranu predlažio je Skupštini Crne Gore da uputi mišljenje da se za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost 2015. godine imenuje Peruničić.

Tada je za izvjestioca na sjednici Skupštine određen predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić koji je Skupštini predstavio izvještaj prije nego je parlament odobrio Peruničićevo imenovanje.

U slučaju Vukšića ništa od te procedure nije ispoštovano, a njegovo imenovanje za direktora ANB-a je obavljeno ispod žita i tajno upisano u Službeni list Crne Gore.

Nije iznenađenje

Ovakvo postupanje premijera ne treba da čudi jer je potpuno u skladu sa reputacijom koju je novoimenovani šef ANB-a stekao u javnosti posljednjih mjeseci.

Dejan Vukšić: Kakva reputacija, takav i izbor

Treba podsjetiti da je portal Aktuelno gotovo čitav februar objavljivao pisma našeg čitaoca koji se iz objektivnih razloga predstavljao kao Profesionalac i tvrdio da je višegodišnji radnik ANB-a. On je u svakodnevnim obraćanjima pokušao da ukaže na opasnost koja se nadvila nad ANB-om i kompletnim crnogorskim bezbjednosnim sektorom, prijeteći da ugrozi vitalne interese Crne Gore i građana koji u njoj žive.

Profesionalac je u svojim pismima iznio niz teških optužbi na račun v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića i njegovih političkih pokrovitelja iz nove vlasti. Optužio ih je za urušavanje i pokušaj uništenja službe državne bezbjednosti, omogućavanje ruskim i srpskim službama da slobodno ”rovare” po Crnoj Gori, za iznošenje povjerljivih podataka – ne samo koji se tiču naše države već i NATO partnera, otvaranje ANB-a za uticaj kriminalnih krugova i stranih službi (prije svih srpske i ruske).

Takođe je pisao o višestrukom konfliktu interesa u koji je došao Vukšić kad je imenovan za čelnika ANB-a, o unapređivanju i zapošljavanju nesposobnih kadrova, malverzacijama, udbaškim metodama isljeđivanja i ucjenama,  o čemu možete opširnije čitati na OVOM LINKU.

Skandal sa odavanjem tajni

Portal  Aktuelno je ranije pisao da Odbor za bezbjednost i odbranu nije namjeravao da da pozitivno mišljenje za izbor Vukšića na čelo Agencije za nacionalnu bezbjednost zbog skandala koji je kulminirao nakon odavanja tajnih podataka partnera iz NATO-a.

Međutim, tada je premijer Krivokapić bezrezervno stao u odbranu svog kadra Vukšića, iako je on početkom aprila priznao da je došlo do bezbjednosnog propusta i odavanja identiteta agenata CIA na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu. Tada je izbio veliki skandal nakon kojega je bilo izvjesno da Vukšić neće moći da bude imenovan na čelo ANB-a.

Međutim, Vukšić je ”veoma džentlmenski”, svu odgovornost svalio na svoju najbližu saradnicu, ističući da je ona napravila grešku, a da on, onako ”neiskusan i naivan”, nije provjerio detalje iz službene zabilješke prilikom potpisivanja tajnog podatka koji je dostavljen članovima Odbora za bezbjednost.

O čitavom ovom skandalu oglasio se i čitalac portala Aktuelno Profesionalac o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

ANB otvorena za kriminalne aktivnosti, srpski i ruski uticaj

Ovom prilikom treba napomenuti da je Profesionalac tvrdio da je Vukšić kadar Zdravka Krivokapića i njegovog kuma, kontroverznog biznismena, Miodraga Dake Davidovića. Njegovim imenovanjem, kako je navodio, koncept bezbjednosnog sektora Crne Gore ide u pravcu razvoja još jednog ruskog proksija na Balkanu i još jedne baze za nastup ruskih obavještajnih službi prema regionu, ali i Sredozemlju.

Daka Davidović i Vukšić – stari poznanici

Očigledno je da su imenovanjem Vukšića i njegovi pokrovitelji, Zdravko Krivokapić i Daka Davidović dobili odriješene ruke da upravljaju bezbjednosno obavještajnom službom Crne Gore. Njihove aktivnosti, kako je navedeno u pismima Profesionalca, odvijaju se u dva pravca – jedan je uništenje Agencije, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju srpskih i ruskih interesa u Crnoj Gori, a drugi je oživljavanje krijumčarskih aktivnosti preko njene teritorije. Ove tvrdnje potkrjepljuju i izjave lidera Pokreta za Promjene Nebojše Medojevića koji već sedmicama optužuje premijera Zdravka Krivokapića da je umješan u šverc cigareta.

Medojevićeve optužbe podudaraju se sa tvrdnajma koje je Profesionalac iznio još prije nekoliko mjeseci, da je krijumčarske aktivnosti Davidović, preko svog saradnika Zdravka Kosanovića, započeo prvih dana nakon izbora, kada su ponudili saradnju nekolicini „biznismena“ koji imaju iskustva i razvijenu logistiku za ove poslove. Profesionalac je takođe postavio pitanje – da li je Vukšić informisan o Davidovićevim aktivnostima vezanim za fabrike duvana u Nikšiću i Banja Luci i planovima da cigarete iz tih fabrika i Luke Bar švercuje prema Poljskoj i Zapadnoj Evropi.

Kompromitovani milioner, advokat sumnjivih Rusa i kriminalaca

Kako je Profesionalac naglasio, Vukšić je kao kotorski advokat čitavog života zastupao kriminalce i ruske biznismene s prljavim novcem i razmišljao kako da izigra zakon i prevari državu da bi dobio neki euro više.  Među značajnijim klijentima Vukšića su i pojedini iz okruženja višedecenijskog gradonačelnika Moskve, sada pokojnog Jurija Luškova, poznatog po bliskim vezama sa Vladimirom Putinom i ruskim obavještajnim službama.

Osim sa ruskim, kako je portal Aktuelno pisao, Vukšić ima veoma snažne veze sa licima iz SNS-a, bliskim vrhu vlasti u Srbiji. Pored ostalog, on je kum sa bivšim rukometašem Nenadom Peruničićem, koji je, kao i njegov brat Predrag, veoma blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Brat od strica Nenada i Predraga Peruničića, Mladen Peruničić radi u Vukšićevoj advokatskoj kancelariji u Kotoru.

Profesionalac je takođe potencirao veze Vukšića sa ”kavačkim prijateljima” ali je naveo da je diretkor ANB-a pomagao i konkurenciji iz ”Škaljara” i pojedinim njihovim saradnicima da izigraju zakon i izbjegnu izdržavanje kazne za najteža krivična djela koja su počinili.

Ako ovo uzmemo u obzir, jasno je da je Vukšić prvi direktor u istoriji obavještajnih službi koji je u debelom konfliktu interesa i da su poštovana pravila službe, kako je naveo Profesionalac, ”Vukšić ne bi mogao ni da kosi travu u dvorištu zgrade ANB-a”.

U pismima koje smo objavljivali takođe se postavlja pitanje – kako je Vukšić od mjesečne zarade od 5.000 eura, uz supruginih 550, mogao steći pokretnu i nepokretnu imovinu čija je vrijednost više miliona?

Ukratko rečeno – za Vukšića reći da je kontroverzan bio bi eufemizam. Stoga je i njegovo imenovanje odrađeno baš u skladu sa reputacijom koja ga prati. Kada tome dodamo subverzivni način djelovanja Krivokapića i njegove Vlade, čudo bi bilo da je postavljanje Vukšića na čelo ANB-a drugačije obavljeno.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Profesiona
13.06.2021-14:34 14:34

Nedostaju nam tekstovi “Profesionalca”. Đoko Orlandić PS Imenovanje Vukšića za direktora ANB je identično onome, da je saradnik GRU postavljen za direktora CIA, ili MI 6.

Jole
13.06.2021-19:01 19:01

Vuksica je takodje i Bato Carevic doveo, jer mu je branio sina Milana zbog nereda ispred Opstine Budva i napada na policijce., oni su stari grbaljski drugari. Vuksic je kao advokat najvise predmeta “dobijao” kod gej sudije Bulatovica u Kotorskom sudu dje je sudjeno Kavcanima koje je isti branio, gle čuda kod omiljenog sudije Bata Korupcije i njegovog brata Nebojse za predmet Ploče.

VojoS
13.06.2021-21:48 21:48

Prije nego uzmu bas sve poluge vlasti mora se ova bagra govnjavom metlom rasturit dok jos ima vremena. Ne bojte se, to su sve picke.

Čitaoc
11.08.2022-19:58 19:58

Kojom logikom se dovede u vezu rukometaš Peruničić sa advokatom Peruničićem? Kako Bato Carević da postavi Vukšića? Treba dokaz za to.. Jer znamo da su i Bata i Vukšića postavili iz Crkve kao i Krivokapića. Bato nosi grb Balšića na ulasku u etno selo koje je izazvalo pravnu buru. I tako svima dao do znanja da iza njega stoji porodica Radulović i Barović iz Cuca. Jer oni baštine predanje o tom porijeklu. Klan može da osnuje samo plemić po tradiciji Evrope. I pritom klan može da se veže za Bata koji nije slučajno stavio taj grb na ulaz u imanje.… Pročitaj više »