Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

KADAR „RASOVSKOG KISINDŽERA“: Zašto je Roćen vodio osumnjičenog ruskog špijuna u zvaničnu posjetu Kosovu?

Iako je bilo očekivano da se osoba kao što je Roćen, ogradi od svog uhapšenog kadra koji je za njega očigledno samo potrošni materijal, saznanja portala Aktuelno govore u prilog činjenici da je Sekulović bio i te kako blizak sa bivšim šefom crnogorske diplomatije

Crnu Goru već danima potresa špijunska afera, nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), pokrenula istragu protiv više osoba u Podgorici zbog sumnje da su sarađivali sa ruskom tajnom službom.

Za špijunažu u korist Rusije privedena su dvojica crnogorskih državljana, iz zemlje je protjerano 28 stranaca, uglavnom Rusa i jedan samoproklamovani srpski ambsador, a šest službenika ruske ambasade proglašeno je personama non grata.

Spekuliše se da je ovo samo početak akcije za suzbijanje špijunske subverzivne aktivnosti u zemlji, koja se prije svega tiče malignog ruskog uticaja.

Jedan od dvojice crnogorskih državljana koji je osumnjičen za saradnju sa ruskim obavještajnim službama je i dugogodišnji zapošljeni u Ministarstvu vanjskih poslova, Radomir Sekulović, koji je prije četiri dana pušten iz tužilačkog pritvora na slobodu.

Roćen ga se odriče!

Prema riječima izvora portala Aktuelno, Sekulović važi za jednog on najlojalnijih kadrova bivšeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena, po čijoj je preporuci kao dopisnik Tanjuga i došao u crnogorsku diplomatiju.

Ambasada Rusije u Podgorici

Ovu informaciju su nakon portala Aktuelno objavili i drugi mediji, kojima je potvrđeno da je Sekulović bio na listi desetina ako ne i stotina sumnjivih kadrova koje je bivši političar Roćen postavljao u razne državne službe i ministarstva.

Međutim, nakon godina izbjegavanja direktnih javnih nastupa, bivši političar Roćen se oglasio u tabloidu Vijesti, koji je nekada uređivao. Bivši suvlasnik kontroverzne firme BEMAX, u javnosti poznat kao ”posljednji Staljinov brk”, se u izjavi za ovaj podgorički tabloid, maltene ”pravio lud” kada je u pitanju Sekulović. Istina, Roćen je tabloid Vijesti uhvatio u laži jer su objavili pogrešnu informaciju da je ”službenik MIP-a Radomir Sekulović u to ministarstvo došao tokom mandata bivšeg šefa diplomatije Milana Roćena”.

Jer Sekulović je, kako smo pisali,  došao u crnogorsku diplomatiju 2002. godine po preporuci Roćena koji tada nije bio ministar, ali je imao veliki zakulisni uticaj.

Ta neprovjerena informacija, koju su Vijesti proturile možda namjerno, je poslužila Roćenu da reaguje:

”Da je vašim novinarima bilo do činjenica mogli su provjeriti da je Radomir Sekulović radio u Ministarstvu inostranih poslova u periodu od 2002. do 2019. godine, a da sam ja bio ministar od 2006. do 2012. godine”, kazao je bivši političar za tabloid koji je nekad uređivao.

Da li su ”Vijesti” na tačnu informaciju o tome da je Sekulović Roćenov kadar, ”nakalemili” dezinformaciju da bi bivšem uredniku dali povod da reaguje i da se izvuče iz nezgodne situacije?

Roćen dodaje da ”očigledno da je dovođenje Sekulovića u vezu sa mnom urađeno s lošom namjerom”, indirektno aludirajući na taj način da on nije imao neke prisnije veze sa nedavno uhapšenim Sekulovićem osumnjičenim za špijunske aktivnosti u korist Rusije.

Zašto ga je vodio u posjetu Kosovu?

Iako je bilo očekivano da se osoba kao što je Roćen, ogradi od svog uhapšenog kadra koji je za njega očigledno samo potrošni materijal, saznanja portala Aktuelno govore u prilog činjenici da je Sekulović bio i te kako blizak sa bivšim šefom crnogorske diplomatije.

Kako su kazali naši izvori, Sekulović je bio veoma važan za Roćena, o čemu govori i okolnost da ga je uvrstio u delegaciju prilikom prve zvanične posjete Kosovu u maju 2011. godine.

”Posjeta crnogorske delegacije Kosovu na čelu sa tadašnjim ministrom Roćenom, bila je od izuzetnog značaja jer se radilo o jednoj od prvih, ako ne i prvoj posjeti zvaničnika iz regiona Kosovu nakon izglasavanja nezavisnosti. Stoga je jasno da se radilo o izuzetno bitnom diplomatskom događaju i delegaciju Crne Gore su činili najbolji kadrovi. Među tim kadrovima se nekako našao i Sekulović, zašto, nikome nije bilo jasno”, kazali su naši izvori dobro upućeni u detalje posjete iz 2011. godine.

Kako su kazali, ostali članovi su bili začuđeni prisustvom Sekulovića u delegaciji, koji je, blago rečeno ”odudarao”.

”Svako u delegaciji je imao neki zadatak, agenda posjete je bila izuzetno koncizno i precizno isplanirana. Sekulović se tu jednostavno nije uklapao, djelovalo je kao da je višak, jer je uglavnom skretao pažnju članova delegacije na neobavezne priče i tračeve koji su imali više veze sa njegovim privatnim životom nego sa svrhom posjete”, rekli su naši izvori.

”Kosovo nepostojeća država”, Roćen kao bog!

Da stvari budu još bizarnije, kako su kazali naši izvori, Sekulović je išao na Kosovo, iako je  poznat po tome što je kasnije po Ministarstvu govorio kako je ”Kosovo nepostojeća država” i kako su ”nesretni srpski narod bombardovali iz Četvrtog rajha”.

”Dakle, radi se o klasičnom konvertitskom kadru kakvih je Roćen doveo na desetine na važne funkcije u državnoj administraciji”, rekli su naši izvori.

Vidi! Ruski špijun!

Međutim, kako su naglasili, Sekulović se u jednom segmentu izdvajao od ostalih članova delegacije – u glorifikovanju tadašnjeg ministra Roćena.

Prema našim saznanjima Sekulović je glorifikovao lik i djelo bivšeg ministra Roćena, za koga je više puta u privatnim razgovorima isticao ”da je mogao da bude premijer samo da je htio”.

”Naglašavao je kako je Roćen čudo, najbolji diplomata u istoriji koji je mogao da bude premijer ili ‘glavni’ samo da je htio, ali da zbog urođene mesijanske skromnosti nije htio da se nameće. Sve to je u jednom momentu poprimilo obrise patetike”, rekli su naši izvori.

Zaostavština ”rasovskog Kisindžera”

Sekulović je u vrijeme državne zajednice Srbija i Crna Gora bio i portparol MVP. Sa te pozicije ga je  smijenio tadašnji ministar vanjskih poslova Dragiša Burzan, ali je Sekulović ostao da radi u MVP na interevenciju Roćena.

Osumnjičeni ruski špijun je, po svemu sudeći, samo još jedan od mnogo primjera zaostavštine politike bivšeg ministra  Roćena, koji je poznat i pod nadimkom ”rasovski Kisindžer”.

Kao što smo više puta do sad pisali, Roćen je čuven po tome što je godinama dovodio nesposobni konvertitski kadar koji je ”gajio” u raznim ministarstvima, a posebno Ministarstvu vanjskih poslova, odnosno crnogorskoj diplomatiji.

Pitanje je koliko će vremena i truda biti potrebno da se sanira haos u crnogorskoj diplomatiji, ali i u bezbjednosnom sektoru, jer su iz političkog života u klasičnim revanšističkim čistkama uklonjeni svi kadrovi koji su nešto valjali i  po dubini postavljeni podobni konvertiti o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

U.P.A.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve