Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Kad nema ministarskog pendreka Konjeviću je dobra i tužilačka batina

Jasno je da se SDP nalazi u bezizlaznoj političkoj situaciji nakon napuštanja koalicije sa DPS-om i da novo rukovodstvo stranke na čelu sa Draginjom Vuksanović Stanković i Raškom Konjevićem čini sve da bi kompromitovali SD i zauzeli njihovo mjesto u koaliciji, čak i ako to znači zloupotreba medija i tužilaštva i rasipanje suverenističkog i procrnogorskog biračkog tijela

Zamjenik predsjednika SDP-a i kandidat na listi “SDP – JAKA CRNA GORA” Raško Konjević po svemu sudeći ne može da se pomiri sa činjenicom da više nema moć da ucjenjuje i procesuira svakoga ko mu se ne sviđa, a koju je imao kad je bio na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bivši ministar policije iz Perinog Hana kod Zenice ne može više da “žari i pali” sa pozicija moći jer je spao na mjesto zamjenika nekad ugledne, a sada marginalne političke stranke na ivici cenzusa. Ovaj stasiti Zeničanin koji je svoju karijeru gradio imitirajući šefa stranke Ranka Krivokapića, od koga je prekopirao čak i frizuru, sad čezne za vremenima kad je mogao da izigrava lokalnog šerifa i mašta kako pod teretom debelog ministarskog gumenog pendreka padaju njegovi politički neistomišljenici.

Ta vremena su davno prošla, ali ne i Konjevićeve navike da se na prljav način obračunava sa političkim neistomišljenicima, pa je ministarski pendrek zamijenio tužilačkom batinom i po ugledu na svog idola, isljednika na mjestu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koristi upravo ovu instituciju za obračun sa neistomišljenicima.

Politički obračun preko SDT-a

Konjeviću i njegovim kolegama iz stranke je neko očigledno omogućio da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) koristi kao batinu za politički obračun sa neistomišljenicima. Ovoga puta na red za batinanje došli su ministar zdravlja Kenan Hrapović i privatna bolnica Kodra kao kolateralna šteta bolesnih ambicija stasitog momka iz zeničkog predgrađa.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić dobro zna kako se SDT koristi za lične obračune: “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, “Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”

Konjević je juče na konferenciji za medije najavio je da će sljedeće sedmice podnijeti krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv Hrapovića zbog sumnje da je ministar zloupotrijebio službeni položaj. Kako napominje, prema sumnjama SDP-a, ministar Hrapović je sa još nekoliko osoba “svjesno dozvoljavao ‘isisavanje’ budžeta koji je opredijeljen za rad zdravstvenih ustanova i usmjeravao ih privatnoj bolnici Codra“.

Konjević je očekivano demantovan u roku od nekoliko sati.

Ministar Hrapović je saoptšio da “odbacuje kao netačne, neutemeljene, zlonamjerne i politički motivisane optužbe koje je potpredsjednik SDP-a iznio na njegov račun”, a pri tom je pozvao nadležne da ispitaju Konjevićeve navode.

Na Konjevićevu najavu prijave bila je prinuđena da reaguje i privatna klinika “Codra” koja je odbacila njegove optužbe uz konstataciju da “u posljednje vrijeme neki funkcioneri SDP-a često podnose krivične prijave protiv bivših partijskih drugova iz SD-a, očigledno iz političkih pobuda”.

Ne treba ulaziti u dublju analizu optužbi koje je Konjević iznio na račun Hrapovića i privatne klinke “Codra”, već samo treba sagledati u kom trenutku izborne kampanje su ove tvrdnje plasirane u javnost i protiv koga.

Nastavak prljave kampanje protiv SD-a

Sada je već svima jasno da SDP preko veza u Specijalnom tužilaštvu vodi prljavu kampanju protiv bivših stranačkih kolega Socijaldemokrata sa ciljem da ih oslabi i zauzme njihovo mjesto u kaoliciji sa DPS-om, o čemu je portal Aktuleno već pisao.

Ovoga puta meta je Kenan Hrapović, a treba podsjetiti da ovo nije prvi visoki funkcioner SD-a koji je prošao kroz “političko peglanje” preko SDT-a inicirano od strane SDP-a.

Kenan Hrapović – samo jedna u nizu meta SDP-a

Prije Hrapovića, korišćenjem veza u tužilaštvu i određenim sumnjivim medijskim krugovima iz SDP-a su po direktivama Konjevića pokušali da kompromituju bivšeg stranačkog kolegu, predsjednika Socijaldemokrata (SD) i Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića, o čemu je portal Aktuelno pisao.

Na meti SDP-a našao se još jedan visoki funkcioner SD-a – izvršni direktor Aerodroma Danilo Orlandić za koga je televizija Vijesti (bliska SDP-u i Konjeviću) objavila da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) na čijem je čelu Milivoje Katnić, provjerava da li je nezakonito zaposlio 170 radnika.

Stoga se može konstatovati da je Hrapović samo najnovija meta hajkača iz SDP-a. Namjera čelnika nekad ugledne, a sad marginlne stranke je više nego jasna – iskoristiti veze koje imaju u tužilaštvu i medijima i pokušati da prenapumpavanjem nepostojećih afera kompromituju direktnu političku konkurenciju – SD. Dakle, u pitanju je klasični slučaj korišćenja medija i tužilaštva u političkom ratu protiv konkurencije.

SDP u bezizlaznoj situaciji

Takođe je jasno da se SDP nalazi u bezizlaznoj političkoj situaciji nakon napuštanja koalicije sa DPS-om i da novo rukovodstvo stranke na čelu sa Draginjom Vuksanović Stanković i Raškom Konjevićem čini sve da bi kompromitovali SD i zauzeli njihovo mjesto u koaliciji, čak i ako to znači zloupotreba medija i tužilaštva i rasipanje suverenističkog i procrnogorskog biračkog tijela.

Iako su bivši lider Ranko Krivokapić i Raško Konjević željeli da sarađuju sa prosrpskiim partijama do osvješćenja je došlo, ne zato što je SDP uvidio da oni rade protiv države, već kada su poslanici DF-a nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ispsovali Konjevića i rekli mu iskreno šta o saradnji sa njim misle, dok je Krivokapić dobio flašu u glavu, ali i teške uvrede od poslanika DF-a Nebojše Medojevića.

Stoga je jasno da je žal za privilegijama i agresivno odbijanje DF-a da sarađuje sa nekad veoma uglednom strankom, povod da SDP traži spas u revitalizaciji ideje o saradnji sa DPS-om.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
21.08.2020-17:11 17:11

Razgovaraju dvojica Cetinjana,za koga ces glasati,ovaj veli za RASPUSTENICE,ovom drugome nejasno pa pita “ko su ti sad”.Draginja,Ranko i Rasko.Ajmo na pojednu,ja castim.