Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Jović: Ne dozvoliti da propadne glavna sezona

Prema njenim riječima, imajući u vidu ozbiljnost situacije, od suštinskog je značaja da se sprovede najavljena masovna vakcinacija od kraja aprila čiji je cilj imunizacija građana, s akcentom na turističke radnike i ugostitelje kako bi se spasila glavna turistička sezona

Jedan od uzroka drastičnog pada crnogorske ekonomije 2020. godine leži u strukturi privrede, jer se privreda naše zemlje najvećim dijelom oslanja na turizam, sektor koji je među najpogođenijima pandemijom. Dovoljno je napomenuti da u prošlogodišnjoj ljetnjoj sezoni, prihodi od turizma su bilježili pad od 92 odsto, saopštila je članica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP), Ana Jović.

“Veoma složena epidemiološka situacija, kašnjenje sa nabavkom prvih doza vakcina, kao i veoma spor proces vakcinacije doveli su do toga da je predsezona izgubljena. Potrebno je uložiti napore kako bi se pokušala spasiti glavna turistička sezona”, kazala je Jović.

Prema njenim riječima, imajući u vidu ozbiljnost situacije, od suštinskog je značaja da se sprovede najavljena masovna vakcinacija od kraja aprila čiji je cilj imunizacija građana, s akcentom na turističke radnike i ugostitelje kako bi se spasila glavna turistička sezona.

“Ovim pristupom masovne imunizacije stanovništva, šaljemo poruku emitivnim tržištima da smo sigurna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere. Potencijalni turisti na emitivnim tržištima treba da budu pravovremeno informisani o načinu na koji će moći da svoj odmor provedu u Crnoj Gori”, rekla je članica Glavnog odbora SDP.

Kako dodaej, pravovremeno informisanje je veoma važno jer podiže i sam osjećaj sigurnosti kod potencijalnih turista.

“Ono što je izvjesno je da će upravo bezbjednost i sigurnost, ponovo igrati veliku ulogu prilikom odabira destinacije za odmor. Dostupnost Crne Gore kao turističke destinacije veliki je izazov prema kojem se treba odnositi sa pažnjom”, navodi Jović.

Ističe, da je bitno obezbijediti kontinuitet avio dostupnosti naše destinacije, prije svega zbog činjenice da Crna Gora nema izgrađen auto-put i adekvatnu željezničku povezanost sa emitivnim tržištima.

“Smatram da je odluka Vlade o gašenju nacionalne avio kompanije MA (Montenegro Airlines) bila ishitrena, i da ćemo posledice takve odluke imati priliku da vidimo u narednom periodu. Trebalo je omogućiti nesmetano poslovanje pomenutom avio prevozniku do početka rada nove avio kompanije TO Montenegro. Kašnjenje nacionalnog avio prevoznika sa saobraćajem (početak je bio najavljen od 1. aprila), direktno utiče na lošu pregovaračku poziciju”, kazala je Jović.

Nemoguće je razvijati turizam, kako kaže, a ne oslanjati se na redovnu avio kompaniju koja je u rukama države.

“Vlada Crne Gore treba adekvatno da reaguje donošenjem paketa mjera podrške turističkoj privredi u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije korona virusa. Sektoru turizma trebaju još snažnije mjere podrške za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti, kao što su subvencije na zarade zaposlenih, beskamatne kredite za očuvanje likvidnosti, smanjenje taksi za zakup plaža, javnih površina i drugih najmova”, napominje članica Glavnog odbora SDP.

Jović tvrdi, da bi još jedna turistička sezona kao što je bila 2020.godine bila pogubna za turizam.

“Ni jedna kompanija u turizmu ne može preživjeti još jednu sezonu kao što je bila prošlogodišnja. Od uspjeha ovogodišnje turističke sezone umnogome će zavisiti oporavak ukupne privrede”, zaključila je Jović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
24.04.2021-11:16 11:16

Cetnik Bato Carevic dosao na TV HAPPY da blati CG i Crnogorce izjava NAPRAVIJO SAM PARE u Crnoj Gori Srpski svet sve spijaju u centralu BEOGRAD ovog odma treba uhapsit cim kroci na CRNOGORSKO TLO !