Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Jovanović: SPC oduzima djelove suvereniteta Crnoj Gori

''SPC nema mnogo obzira prema interesima Crne Gore niti pokazuje trunku razumijevanja za poteškoće u kojima se ona nalazi. Kao pravi pobjednik parlamentarnih izbora od prije dvije godine, SPC oduzima djelove suvereniteta Crnoj Gori, dovodeći je u neodrživo stanje''

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je u povlašćenom položaju, a građanske vrijednosti se guraju na margine. Funkcija premijera nije zamjena za nedoraslo ponašanje koje pokušavate da promovišete kao državnu politiku. Cetinjska tragedija je utišala sve sporove bar na dan-dva, a Vladimira Božovića ne posmatram kao osobu oko koje treba da trošimo riječi razmišljajući o toj tragediji, kaže Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije u intervjuu Pobjedi.

Nakon potpisivanja tkz. temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije, Crna Gora je u stanju političke nestabilnosti. U šta vodi snishodljivost pojedinaca iz vlasti prema SPC?

JOVANOVIĆ: Crna Gora je u stanju političke nestabilnosti od jeseni 2016. godine i neuspjelog državnog udara dirigovanog sa poznate moskovske adrese, dok je sve to kulminiralo avgusta 2020. godine. U takvom ambijentu sve ono što se kasnije događalo samo je „prirodan“ tok stvari, u kojem je najviše stradalo i posljedice trpi crnogorsko društvo.

Sa druge strane, SPC nema mnogo obzira prema interesima Crne Gore niti pokazuje trunku razumijevanja za poteškoće u kojima se ona nalazi. Kao pravi pobjednik parlamentarnih izbora od prije dvije godine, SPC oduzima djelove suvereniteta Crnoj Gori, dovodeći je u neodrživo stanje.

Takav redosljed poteza i odluka stavio je SPC u povlašćeni društveni položaj koji ona koristi i zloupotrebljava, dok se građanske vrijednosti guraju na margine, predstavljajući se kao ekstremni stavovi pojedinaca.

Da li je premijer Abazović, prema odlukama koje je do sada donio, ucijenjen nečim od SPC, vlasti u Srbiji ili kriminalnim grupama sa kojim ga dovodi u vezu prepiska na Skaj aplikaciji?

JOVANOVIĆ: Dritan Abazović djeluje kao čovjek koji tuđu glavu nosi na ramenima, uporno je predstavljajući kao stvarno svoju. Funkcija premijera nije u životu zamjena za propušteni pubertet, pa da tako svoje nedoraslo ponašanje pokušavate da promovišete kao državnu politiku.

Nemam nikakvo razumijevanje za to što on radi, ne vidim u tome interese crnogorskog društva, ali prepoznajem svakako nevjerovatnu ambiciju Abazovića da se preporuči kao nekakav pouzdani faktor koji o nečemu odlučuje i donosi navodno teške odluke.

Ruski hibridni rat protiv Crne Gore, u koaliciji sa SPC, na više frontova, doprinio je promjeni režima 2020. godine. Vidjeli smo litije na djelu i u Srbiji protiv Euro-prajda, iako je vlast u Srbiji ogroman novac dala SPC i Rusiju, pored svega, smatra prijateljskom državom. Šta ovukoaliciju održava u životu?

JOVANOVIĆ: Rusija danas nema mnogo adresa u svijetu koje može destabilizovati, pošto je sama sebe osudila svojim ludilom na izolaciju od savremenog svijeta. I Srbija i Crna Gora su za nju platforme za prikriveni, a, naravno, ako treba i otvoreni rat sa Zapadom, u kojima su Srbima i Crnogorcima namijenjene uloge lake pješadije.

Danas je to pitanje Euro-prajda, sjutra je to bilo šta što vam padne na pamet, zbog čega navodno zabrinuti zaštitnici srpske porodice litijaju. Jasna je poruka i sa tog i sa svakog sličnog skupa – Srbija mora da ostane slijepo crijevo Evrope, putinofilija treba da ostane hronična bolest srpskog društva, usput ako neki homoseksualac strada, to će pripisati našem naglašenom patriotizmu i muškosti.

Srbija je tragediju na Cetinju, kroz slanje saučešća preko protjeranog ambasadora Vladimira Božovića, iskoristila da bi unizila vlast u Crnoj Gori. Zašto Srbija stalno provocira i Crnu Goru, ali i susjede?

JOVANOVIĆ: Strašna cetinjska tragedija, bar na dan-dva, utišala je sve sporove koji postoje na ovim prostorima i natjerala svakog pojedinca da se zamisli i preispita i sebe i svijet oko sebe. Kada vam se tako nešto desi, kada jedan grad doživi takvu traumu, kada komšije dignu ruke jedni na druge, tu prestaje bilo koja priča i ostaje samo patnja. Zbog tog čina, monstruoznosti i ožiljaka koji će biti trajni, smatram da se sa mnogo više senzibiliteta mora prilaziti u takvim situacijama i da se bol mora razumjeti i osjetiti.

Ne posmatram Vladimira Božovića kao osobu oko koje mi uopšte treba da trošimo riječi, razmišljajući o toj tragediji, jer možemo izgubiti fokus sa strašnog čina koji nas je, ipak, kao ljude, na kraju, ujedinio, makar na sat ili dan, u kojima smo svi na ovim prostorima bili ljudi, makar nekima bilo teško da se naviknu na ulogu čovjeka.

Sud građana

“Ne živim u Crnoj Gori i o njoj biram riječi dok govorim, ne miješajući se u unutrašnje prilike, pa tako neću suditi crnogorskom premijeru jer mu uskoro sude oni od kojih sigurno nije dobio glas da izigrava Andriju Mandića iz Ulcinja”, rekao je Jovanović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
21.08.2022-10:52 10:52

Sad će kudravi izjaviti kako je i ovome neko da 500€.

Selim
21.08.2022-11:10 11:10

Jovanovicu bog ti dao svu srecu zdravlje najopasniji su svoji spijuni i izdajnici svoje drzave ova SPLACINA I VISA POLOVINA MINISTARA TREBA KRIVICNO DA ODGOVARAJU !