Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Jovanović: Dobro je što Amfilohije pregovore ne prepušta Beogradu

Kaže da nije ni očekivao da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije bilo kome prepustiti ulogu pregovarača

To što patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, najvjerovatnije neće doći na Svetosavski sabor u Pljevljima, 27. januara, jer kako mediji prenose, nije dobio zvaničan poziv od nadležne eparhije iz Crne Gore, pomak je u odnosima između Srbije i Crne Gore, koji znači da Mitropolija crnogorsko primorska želi da unutrašnje pitanje oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti riješi u Crnoj Gori, bez uplitanja Beograda, smatra publicista Slobodan Jovanović.

Slobodan Jovanović (foto: RTCG, screenshot)

Kaže da nije ni očekivao da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije bilo kome prepustiti ulogu pregovarača.

Iako su iz opštinskih odbora DF-a najavili da će Svetosavskom saboru u Pljevljima, 27. januara, prisustvovati i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, najavu o njegovoj posjeti nijesu dobili u Mileševskoj eparhiji. Informaciju o dolasku patrijarha Irinija u Crnu Goru , nemaju ni u Beogradskoj patrijaršiji.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor da li će patrijarh prisustvovati Saboru, ali su mediji objavili da Irinej poziv nije dobio, te da najvjerovatnije neće biti u Pljevljima. Ta informacija za publicistu Slobodana Jovanovića, pomak je.

“Meni je to posljednje sredstvo Amfilohija Radovića da će ustvari pitanje eparhija Srpske pravoslavne crkve i imovine u Crnoj Gori, rješavati se u Crnoj Gori, što je dobro. Inače sama činjenica da je ovo sve iskorišćeno da se pokrenu mnoga pitanja vezana za Crnu Goru , i da čuvena hajka koja se tri puta obnavlja, govori da je to bar donekle dobra stvar da barem crkva u Crnoj Gori ne miješa Beograd u unutrašnje stvari Crne Gore”, navodi Jovanović.

Jovanović naglašava da nije ni očekivao da će mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije bilo kome prepustiti ulogu pregovarača o crnogorskoj crkvenoj imovini.

“Ono što je donekle iznenađujuće je da je on izričit bio i da je naglasio da je Mitropolija na Cetinju oduvijek bila samostalna i da je to i danas. Možda će vremenom prihvatiti i činjenicu da je bila autokefalna, ko zna. Ono što očekujem jeste da će zbog tih riječi postati meta beogradskih tabloida, što je možda i dobro da javnost vidi kakva je tehnologija tog hibridnog rata koji se iz Beograda vodi protiv Crne Gore”, naveo je Jovanović.

Ovo je, od početka godine drugi neuspješni pokušaj dolaska Irineja. Prva najava bila je da će doći na Badnji dan, kako bi nalagao badnjake u Pljevljima sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kojem takođe nije bio upućen zvaničan poziv za posjetu. Iako je u javnosti najavljeni dolazak patrijarha ocijenjen kao želja za miješanjem i pregovaranjem sa crnogorskom Vladom oko Zakona o slobodi vjeroispovjesti, mitropolit Amfilohije nekoliko puta je naglasio da će eventualne pregovore o, kako je kazao temeljnom ugovoru koji se tiče crkvene imovine u Crnoj Gori, vlast voditi sa njim, a ne sa beogradskom Patrijaršijom.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve